ЗНОВУ ПРО СПЕКУ І ЗДОРОВ’Я

СПЕКААА
Поділитися новиною

СПЕКАААЯк і у минулі роки, середина літа цього року характерна аномальною спекою, що негативно впливає на здоров’я людей.  

У засобах масової інформації медики час від часу попереджають населення про необхідність максимального скорочення терміну перебування на сонці у години максимальної його активності. Не дивлячись на це, більшість людей ігнорує поради та рекомендації фахівців.

Не слід забувати , що перегрівання на сонці може спричинити сонячний або тепловий удар, а в гіршому випадку – інфаркт, інсульт або рак шкіри. 

При порушенні технології виробництва харчових продуктів, правил їх транспортування та зберігання в умовах високої температури повітря, може втрачатись їх якість, зростає небезпека виникнення гострих кишкових захворювань або харчових отруєнь, внаслідок споживання зіпсованих продуктів.

Акцентуємо увагу населення на тому, що у цьому році в країні та області склалася несприятлива санітарно-епідеміологічна ситуація внаслідок збільшення кількості спалахів захворювання людей на гострі кишкові інфекції. Якщо у 2015 році в Україні від 101 спалаху постраждало 1542 особи, то тільки за 6 місяців цього року зареєстровано 71 спалах, під час яких постраждали 1580 осіб, з них майже 50% – діти. Районна санепідслужба неодноразово інформувала населення про те, що не все гаразд і у Гадяцькому районі.

Щоб уникнути наслідків спеки і максимально зберегти своє здоров’я необхідно ретельно дотримуватися рекомендацій медиків, рятувальників МНС, лікарів – гігієністів і дієтологів. При цьому слід звернути увагу на такі основні правила:

– без особливої потреби не слід виходити на вулицю під час максимальної сонячної активності з 11 до 17 години. Якщо все-таки вихід на вулицю неминучий, то одягніть просторий, світлий  одяг, краще з натуральних тканин, не забудьте легкий головний убір і, бажано, пляшечку з водою. На вулиці необхідно триматися в тіні і періодично заходити у магазини чи інші приміщення з кондиціонерами з метою упередження перегрівання тіла; 

– при можливості слід обмежити фізичні навантаження і звести до мінімуму активність. У пік спеки найкраще розслабитися і нічого не робити. Міністерство охорони здоров’я рекомендує керівникам підприємств усіх форм власності під час особливо спекотної погоди збільшити обідню перерву з 13.00 до 16.00; 

– жінкам медики радять якомога менше використовувати декоративну косметику, особливо різні тональні креми, які можуть призвести до перегрівання шкіри обличчя;

 – собливу увагу зверніть на харчування. Необхідно вживати легку їжу: овочі, фрукти, відварну рибу і курку, холодні супи і окрошки. Бажано повністю виключити зі свого раціону жирні, смажені й солодкі страви. Необхідно вживати багато рідини, не менше 1,5-3 літрів на день. Рекомендовані напої: вода із соком лимона, теплий зелений чай без цукру, компоти і морси. Намагайтеся не вживати алкоголь і пиво, а також різні солодкі газовані напої, які не тільки не втамовують спрагу, але й уповільнюють обмінні процеси в організмі. Харчуватися в жарку погоду необхідно менше, але частіше, не залишаючи свіжоприготовлену їжу на потім. Особливу увагу приділяйте швидкопсувним продуктам – молочним, м’ясним, рибним, салатам з майонезом, сметаною тощо. Через аномальні температури в хлібобулочних виробах, особливо при порушенні технології виробництва та правил зберігання, дуже швидко розмножується картопляна паличка, не слід зберігати хлібобулочні вироби герметично упакованими при високій температурі повітря;

– у приміщенні з кондиціонером уникайте переохолодження організму і не знижуйте температуру повітря нижче +22 +23 градуси Цельсія. Влітку простудні захворювання пов’язані з неправильним використанням кондиціонерів, зловживанням холодними напоями та морозивом;

– не слід купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. При купівлі харчових продуктів та напоїв слід обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання. Споживач має право вимагати у продавця документи , що підтверджують якість та безпеку продукції , що реалізується.

– під час подорожей не рекомендується брати у дорогу продукти , що швидко псуються , або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні. Під час відпочинку «на природі» не слід готувати продукти із значним запасом. Необхідно виключити контакт продуктів з грунтом чи піском під час відпочинку на пляжі, у лісі тощо. Перед приготуванням їжі та її вживанням необхідно помити руки з милом. Слід суворо дотримуватись правил особистої гігієни , особливо під час відпочинку з дітьми. У випадку проявів симптомів кишкового захворювання чи харчового отруєння слід негайно звернутись до лікувальної установи і не займатись самолікуванням. БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ’Я !

А. Жезіцький , лікар-епідеміолог                                                      

LIVE OFFLINE
track image
Loading...