«Корупційний айсберг» на теренах Гадяччини: правда чи наклеп?

poltavskyyy oblasnyy vidokremlenyy pidrozdil go po borotbi z koruptsi yu ta neza 25394529m
Поділитися новиною

poltavskyyy oblasnyy vidokremlenyy pidrozdil go po borotbi z koruptsi yu ta neza 25394529mНа адресу редакції надійшов лист від голови ГО «По боротьбі з корупцією та незаконною діяльністю» Дмитра Баклаєнка, у якому йдеться про можливі протиправні діяння голови Гадяцької РДА. Щоб не бути голослівними і не потрапити на гачок сумнівних організацій (у світлі останніх події таких створили безліч на просторах нашої країни) ми вирішили перевірити її діяльність.

Як свідчать реєстраційні документи ГО «По боротьбі з корупцією та незаконною діяльністю» є громадською організацією, що має статут юридичної особи та легалізована у встановленому законодавством порядку. Зареєстрована ГО за адресою Київська область, м. Тетіїв, вул. Центральна, буд. 84 у серпні 2012 року, про що свідчать свідоцтва про реєстрацію розміщені на офіційному сайті public.org.ua.

Робота організації спрямована на сприяння в установленому порядку боротьбі з корупцією та незаконною діяльністю, громадський контроль за дотриманням Конституції та законів України посадовими особами державних органів влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, прокуратурою та судами та захист прав і законних інтересів членів організації.

Інформація, яка містилась у листі була більш ніж цікавою – автор Дмитро Баклаєнко стверджує, що, начебто, діяльність Олексія Матюшенка направлена на привласнення коштів державного бюджету, задоволення власних потреб і потреб тих людей, які виконують його ж замовлення.

Не вважаємо за потрібне друкувати весь текст листа, а викладемо основне, про що йшла мова.

Перше, на що звертали нашу увагу у листі – це ремонт доріг у районі. Нібито, замість того, щоб залучати до ремонту дорожнього покриття державні підприємства, левову частку робіт посадовець віддає приватним підприємствам, керівники яких, нібито, перебувають у досить дружніх відносинах із ним.

Далі, у листі йде мова про те, що виділення земельних ділянок не відбуваються без узгодження місцевого чиновника. Також згадуються два фермерських господарства. І мовляв за це, посадовець отримує непогані відсотки.  

Далі, на що звертають нашу увагу, є земельні ділянки Великобудищанської сільради. Тут, зі слів автора листа, голова адміністрації намагався привласнити землі, які обробляє місцевий фермер. Також згадується історія із пришкільною земельною ділянкою, яка також стала предметом спору за участі Олексія Матюшенка.

Викладена у листі інформація, зі слів голови ГО, є лише верхівкою «корупційного айсбергу» у нашому районі. Тому, автор просить не залишити без уваги це звернення:

«У зв’язку із викладеним, просимо Вас  здійснити суспільний контроль за заходами органів лади та управління, контролюючих та правоохоронних органів по перевірці зазначених фактів та висвітлення їх у Вашому виданні.»

Ми намагались зв’язатися у телефонному режимі із головним фігурантом підозр у листі. Сподівались на інтерв’ю, але Олексій Матюшенко відмовився. Він готувався до нашого дзвінка, адже і сам отримав такого ж листа. Тому відповідь на нього вже була готова у письмовому вигляді.

Як пояснив посадовець описане у листі читайте далі по кожному пункту окремо.

«Я, Матюшенко Олексій Володимирович, призначений на посаду голови Гадяцької районної державної адміністрації відповідно до розпорядження виконуючого обов’язки Президента України, Голови Верховної ради Олександра Турчинова від 09.04.2014 року № 512/2014-рп та розпорядження Президента України  Петра  Порошенка від 10.02.2015 року № 159/2015-рп.

За період роботи на даній посаді,  сумлінно виконую обов’язки,   дію у  відповідності з  Конституцією України, Законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, розпорядженнями голови обласної державної адміністрацій, Регламентом Гадяцької райдержадміністрації, що затверджений розпорядженням  голови райдержадміністрації від  23.04.2012 № 2,  дотримуюся Присяги державного службовця.

Стосовно інформації, зазначеної  у листі до Прем’єр Міністра України, вважаю її недостовірною та такою, що має неправдивий характер, оскільки відповідно до статті 2 Закону України «Про інформацію», одним із принципів інформаційних відносин є достовірність та повнота інформації. Наведені факти у зверненні не підтверджуються жодними документами або іншими  матеріалами.

Щодо ремонту доріг  у Гадяцькому районі

Інформація про ремонт доріг Гадяцького району, які планується відремонтувати  у 2016 році,  про кошти, необхідні на вказані роботи, про виконавців робіт є відкритою, розміщується на офіційному сайті райдержадміністрації (http://gadyach.adm-pl.gov.ua/story/spisok-avtodorig-gadyackogo-rayonu-yaki-planuyut-vidremontuvati-u-2016-roci).

Щодо виконавців робіт по ремонту доріг повідомляю, що основними підрядними організаціями є місцеві підприємства ТОВ «МІБ» та ТОВ «Гадячшляхрембуд». Відповідно до статті 31 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до власних повноважень виконавчих органів сільських рад належить організація за рахунок власних коштів і на пайових засадах капітального та поточного ремонту вулиць і доріг населених пунктів та інших доріг, які є складовими доріг державного значення (як спів фінансування на договірних засадах). Договори на виконання робіт підписуються безпосередньо між сільськими радами та підрядними організаціями, тому районна державна адміністрація, в тому числі голова адміністрації, не втручаються у здійснення органами місцевого самоврядування власних повноважень.  Договір з ТОВ «Лубенське ШБУ-9» підписано з Сергіївською сільською радою.

Філія «Гадяцький райавтодор» до цього часу не розпочинали ремонтні роботи на комунальних дорогах, оскільки першочергово виконуються роботи по ремонту доріг державного значення.

Щодо надання земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства

Порядок набуття права власності на земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства відбувається згідно з чинними нормативними актами за наявності підстав, передбачених Земельним Кодексом України.

Згідно зі статтею 121 Земельного кодексу України кожен громадянин України має право на безоплатне отримання земельної ділянки із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

 –   для ведення фермерського господарства – в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство;

 –   для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара;

 –   для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;

 – для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара;

 –   для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара;

 –   для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 гектара.

Земельним кодексом України встановлено, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах зазначених норм, провадиться один раз по кожному виду використання.

Органом, уповноваженим здійснювати розпорядження земельними ділянками щодо земель комунальної власності, що розташовані в межах населених пунктів, є відповідна сільська, селищна, міська рада, а щодо земель державної власності, які, що розташовані за межами населених пунктів, є:

при наданні земельних ділянок для ведення садівництва або особистого селянського господарства – Головне управління Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру в області,

при наданні земельних ділянок в інших випадках – райдержадміністрація.

Отже, Гадяцька районна державна адміністрація не є розпорядником земель даної категорії.  Відповідно до п. 2 частини 1 статті 7 Закону України «Про особисте селянське господарство» , громадяни, які отримали земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства  у власність, можуть передавати ці земельні ділянки фізичним або юридичним особам в оренду відповідно до закону.  Райдержадміністрація не може вплинути на громадян, які  самостійно вирішують,  якому  господарству передати в оренду земельну ділянку. 

Стосовно комісій райдержадміністрацій, які розглядають питання щодо передачі в оренду земельних ділянок, то у відповідності з пунктом 9 частини 1 статті 39 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», голови місцевих державних адміністрацій утворюють для  сприяння  здійсненню  повноважень  місцевих державних адміністрацій консультативні,  дорадчі та інші допоміжні органи,  служби та комісії,  члени яких виконують свої функції  на громадських  засадах,  а також визначають їх завдання,  функції та персональний склад.

Таким чином, розпорядженням голови районної державної адміністрації від 12.02.2015 року № 68 « Про утворення робочої групи райдержадміністрації з розгляду клопотань фізичних та юридичних осіб з питань оренди землі», утворено робочу групу райдержадміністрації з розгляду клопотань фізичних та юридичних осіб з питань оренди землі,  основним завданням якої  є розгляд клопотань фізичних та юридичних осіб з реалізації прав на оренду земельних ділянок, в тому числі невитребуваних (нерозподілених) земельних часток (паїв) та підготовка висновків і обґрунтованих пропозицій голові районної державної адміністрації щодо укладання договорів оренди земельних ділянок.

На розгляд даної робочої групи  за період з 12.02.2015 року по даний час, від СТОВ «АГРОСТИЛЬ» (а не СФГ «Агростиль» ) надійшло 4  клопотання, від ФГ «Стимул-Агро» – клопотань не надходило. За рішенням голови Гадяцької районної державної адміністрації, в  оренду СТОВ «АГРОСТИЛЬ»  всього  надано 77, 2487 га невитребуваних земельних часток (паїв). Всього за 2016 рік фізичним та юридичним особам передано в оренду невитребуваних земельних часток (паїв)  на площу  4150 га.

Щодо виділення земельних ділянок учасникам АТО

Керуючись п. 3  Протоколу Кабінету Міністрів України № 90 від 26.08.2015 року «Про соціально-економічний розвиток регіонів», учасника АТО надається першочергове право на виділення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства площею не більше 2,0 га. У порядку, визначеному ст. 118 ЗК України, зокрема, ч. 6 даної статті ЗК України встановлено, що громадянин, зацікавлений в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки в межах норм безоплатної приватизації, подає до органу державної виконавчої влади (надалі – ОДВВ) або органу місцевого самоврядування (надалі – ОМС), уповноваженого розпоряджатися земельними ділянками цієї категорії земель відповідну заяву.  Райдержадміністрація не є розпорядником земель даної категорії.   Але, інформація про виділення земельних ділянок учасникам АТО у Гадяцькому районі розміщена на офіційному сайті Гадяцької райдержадміністрації (http://gadyach.adm-pl.gov.ua/sites/gadyach.adm-pl.gov.ua/files/upload/ato06062016.pdf) та щотижнево оновлюється.

Станом на 12.07.2016 року  СТОВ «Агростиль» та ФГ «Стимул-Агро»  не взято в оренду жодної земельної ділянки, що виділена для учасника АТО.

Щодо укладення договорів оренди на земельні ділянки громадян

Відповідно до статті 33 Закону «України «Про місцеве самоврядування», постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 року № 1066 «Про затвердження порядку взаємодії органів виконавчої влади щодо обміну інформацією, необхідною для обчислення та справляння плати за землю» та на виконання розпорядження голови райдержадміністрації від «Про створення робочої групи з питань контролю за дотриманням законодавства суб’єктами господарювання та громадянами, які здійснюють діяльність в аграрному секторі економіки району», відділом Держгеокадастру у Гадяцькому районі Полтавської області проведено звірку Великобудищанської сільської ради по зареєстрованих договорах оренди земельних часток (паїв).

Відповідно до результатів звірки Великобудищанської сільської ради, до райдержадміністрації подано інформацію  про кількість незареєстрованих договорів оренди земельних часток (паїв) за підписами в.о. начальника відділу Держгеокадастру в Гадяцькому районі Полтавської області, Великобудищанського сільського голови та спеціаліста-землевпорядника Великобудищанської сільської ради.  Дані земельні ділянки оброблялися саме Іващенко Василем («Хусейном») без укладених договорів оренди з громадянами,  а отже, не сплачувався податок з доходів фізичних осіб, як до районного бюджету так і до Державного бюджету України.  Результати проведеної роботи, разом з актом перевірки делегованих повноважень по Великобудищанській сільській раді, направлені на Миргородську місцеву прокуратуру  для вжиття заходів та відповідного реагування.

Щодо службового розслідування стосовно директора Великобудищанської  ЗОШ  Геращенка О.В.

До Гадяцької районної державної адміністрації надійшов лист Гадяцького відділу поліції ГУНП в Полтавській області  від 29.04.2016 року про необхідність проведення службової перевірки  щодо правомірності користування  земельною ділянкою, площею 12,36 га, що знаходиться на території  Великобудищанської  сільської ради,  використання на її обробіток товарно-матеріальних цінностей транспортних засобів, що призначенні для потреб школи за період з 01.01.2015 року по даний час.  На виконання даного листа, керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 13.06.2000 № 950  «Про порядок проведення службового розслідування», було прийняте розпорядження голови райдержадміністрації від 06.05.2016 № 301 «Про проведення службового розслідування», в якому вказано : відділу освіти райдержадміністрації провести службове розслідування стосовно директора Великобудищанської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів Геращенка О.В. щодо правомірності користування  земельною ділянкою, площею 12,36 га, що знаходиться на території  Великобудищанської  сільської ради,  використання на її обробіток товарно-матеріальних цінностей транспортних засобів, що призначенні для потреб школи за період з 01.01.2015 року по даний час (додаток 8). За результатами службового розслідування складено Акт, який направлено на Гадяцький відділ поліції ГУНП в Полтавській області. Кожне засідання комісії фіксувалося протоколом, на засідання комісії від 02.06.2016 року, протокол № 5  був запрошений Паниця С.М., в.о. начальника відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації.»

Таку ж відповідь, судячи із підпису у «пояснюючій записці» посадовець  планує направити в усі можливі вищі інстанції (у листі-зверненні було зазначено, що усі дані щодо можливих корупційних діянь повідомлено президента,  прем’єр міністра, правоохоронним органам і ін..).

Колектив редакції поки не готовий робити по цьому матеріалу будь-які висновки. Тож залишаємо усе на ваш розсуд, шановні читачі. 

 «Базар Медіа в Україні»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...