За «гаряче» крісло нардепа по 151-му округу боролись 47 осіб

02 Виборча дільниця у приміщенні Училища культури
Поділитися новиною

02 Виборча дільниця у приміщенні Училища культури

Місяць, що передував виборам, був дуже цікавим – кого тільки не привозили до нас агітувати, збирали повну площу і переповнений стадіон. І от після кількох тижнів підготовки, агітації та запеклої боротьби,  17 липня в семи виборчих округах відбулися проміжні вибори народних депутатів України. Звісно, не обійшлося без курйозів, чорного піару, фальсифікацій і навіть смертей. Але про все по порядку.  

Явка на 151-му окрузі під час виборів була дуже низькою. Загалом, за даними ЦВК, явка виборців на окрузі становить 34,19 %. Проголосувало 47 тисяч 929 осіб, хоча зареєстрованих було близько 140 тисяч. Самі члени дільничних виборчих комісій  погоджувались, що спостерігачів було більше ніж виборців.

Причиною неявки виборців на дільниці у першу чергу вважають неймовірну спеку. Але дехто все ж зізнавався у повній зневірі до народних обранців. Людям набридли невиконані обіцянки та красномовні лозунги. А ще шалено дратували агітаційні листівки, газети та намети, розтикані по усьому місту. До речі, місцями та агітація висить і досі – «дбайливі» руки тих, хто так активно розклеював народні обіцяння, мабуть забули прибрати все навіть до дня «тиші».

У день голосування, у Гадяч, слідкувати за ймовірними порушеннями з’їхались представники різних громадських організацій – біля кожної виборчої дільниці був присутній представник екзіт-полу, а на вулицях міста чергувала так звана «Народна прокуратура» від одного із кандидатів у нардепи.

А фіксувати таки було що – за даними місцевої поліції протягом дня у районі зареєстрували 4 випадки порушення під час голосування, а на один із них навіть відкрите кримінальне провадження за статтею 158, п.2, ч.2 КК України. Найпоширенішим порушенням виборчого законодавства, яке було зафіксоване в день голосування по 151-му  ВО, були спроби видачі бюлетенів виборцям без пред’явлення належних документів і видача кількох бюлетенів «в одні руки».

Не обійшлося і без трагічних ситуацій – у сусідньому районі спостерігач від однієї із партій помер просто на виборчій дільниці через зупинку серця.

Рівно о 20 годині вечора усі дільниці зачинились. На час виходу тижневика у друк, ЦВК підрахувало лише  98 % голосів. За результатами переміг кандидат від політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Руслан Богдан – за нього проголосували 21.9 % виборців ( 9 909 осіб). Відразу за ним – самовисуванець Олексій Рябоконь (16.69 %,  7 551 виборців). На третьому місці наш земляк, самовисуванець Олександр Мигаль (13.23%,       5 986 осіб).

Програш, звісно, мало порадував опонентів. Вже 19 липня кілька кандидатів заявили про фальсифікацію на виборчих округах. А у сусідній Лохвиці навіть повідомляли про замінування окружної виборчої комісії (на щастя, факт не підтвердився). Представники від незадоволених результатами кандидатів влаштували мітинг на центральній площі із вимогою перерахувати усі бюлетені.

02 Члени ДВК розміщеного у будівлі райспоживспілки в очікуванні виборців

«Базар Медіа в Україні»

—–

466 загальна кількість довірених осіб кандидатів          

10487 загальна кількість офіційних спостерігачів від кандидатів у депутати

1855 загальна кількість офіційних спостерігачів від громадських організацій         

—–

Не так давно, під час одного із місцевих скандалів, фігурувало ім’я досить цікавої особистості – Петра Чорного, який так активно захищав місцевого посадовця під час судових засідань (нагадаємо П.Чорний – автор скандального листа-вкладки у місцевій районці).  Певний час про нього не було жодної новини. Аж до дня виборів. 16 липня до Лохвицького відділу поліції надійшла інформація про те, що Петро Чорний причетний до організації підкупу виборців. Тож суд дозволив провести обшук у його будинку. Під час обшуків поліція знайшла паспорт громадянина Росії. За словами очевидців, Петро Чорний намагався порвати паспорт, але йому завадили співробітники поліції.

—–

834 правоохоронці та 12 екіпажів патрульних поліцейських з Полтави та Кременчука пильнували за безпекою та правопорядком на 151-му виборчому окрузі під час дострокових виборів до Верховної Ради України. У окрузі діяла одна окружна виборча комісія та 216 дільничих виборчих комісій. За безпекою на ДВК слідкувало близько 450 поліцейських.

Нагадаємо, до 151-го виборчого округу входять Лохвицький, Лубенський, Гадяцький, Гребінківський, Пирятинський та Чорнухинський райони Полтавщини.

Прес-служба ГУ НП Полтавщини.

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...