Наслідки зарплати «в конвертах»

Поділитися новиною

Управління Пенсійного фонду України в Гадяцькому районі доводить до відома керівників підприємств, роботодавців та працівників, які прагнуть бути соціально захищеними та впевненими у завтрашньому дні – звертайте увагу на умови працевлаштування, нарахування та виплату заробітної плати. Дотримання законодавства з питань мінімальної заробітної плати та її легалізація – основні умови соціальної захищенності населення, тому легальний працівник отримує не тільки заробітну плату, а й соціальні гарантії.

У черговий раз наголошуємо, що працівники, які погоджуються на заробітну плату «в конвертах», стикаються з наступними проблемами:

– відмова у виплаті належної заробітної плати через виникнення конфлікту з роботодавцем;

– відмова в оплаті щорічної відпустки або компенсації за неї;

– неможливість отримання повної або часткової компенсації за лікарняним листом;

– втрата права на соціальне забезпечення в разі безробіття, народження дитини тощо;

– низька пенсія через те, що пенсійні відрахування були здійснені не в повному обсязі;

– позбавлення соціального захисту в разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

Тож радимо дотримуватися трудового законодавства, аби за свою працю отримувати не тільки заробітну плату, а й соціальні гарантії!

Якщо з будь-яких причин роботодавець не сплачує внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за найманих працівників (причиною може бути і виплата заробітної плати «в конвертах» без сплати страхових внесків і нарощування заборгованості як з виплати заробітної плати, так і зі сплати страхових внесків), то періоди, за які несплачені внески, не будуть включені при обчисленні із страхового стажу найманого працівника, цей заробіток не буде враховано для розрахунку розміру пенсії.

Гарантований рівень мінімальної заробітної плати чимало роботодавців просто ігнорують і змушують робітників працювати на невелику зарплату, часом зовсім не декларуючи оплату їх праці. Бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам зарплату готівкою. У цьому випадку йдеться про «тіньові» заробітки, з яких не утримуються податки та не здійснюються відрахування до Пенсійного фонду.

Пам”ятайте! Нелегальна робота – це відсутність захисту від незаконного звільнення, гарантії на безпечні і здорові умови праці, гарантованого права на відпочинок.

Т. Рудченко, начальник відділу платежів до пенсійної системи

LIVE OFFLINE
track image
Loading...