Суд виніс остаточне рішення по справі переселенців

Суд виніс остаточне рішення по справі переселенців

Суд виніс остаточне рішення по справі переселенців

Поділитися новиною

Суд виніс остаточне рішення по справі переселенців8 червня Гадяцький районний суд у складі головуючої судді Олени Заколодяжної розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за первісним позовом братів Тарапат до родини Галушків про усунення перешкод у користуванні власністю, виселення із житлового буднику та відшкодування моральної шкоди та зустрічною позовною заявою родини Галушків до Тарапат про повернення суми авансу за невиконання зобов’язання та стягнення моральної шкоди.

Цього разу знову заслухали Галину Ярмак (сільський голова с. Мала Побиванка). На запитання судді: «Які дії ви вчинили, щоб допомогти родині, яка переселилась із тимчасово окупованої території?» вона відповіла: «Є програма соціального захисту населення, яка забезпечує обстеження житлово-побутових умов сімей, які потребують покращення. Можливо, надамо якусь матеріальну допомогу. Також на засіданні виконкому була розглянута заява Галушко про надання житла. Їм було відмовлено, так як житлових приміщень, яких можна надати у користування, сільська рада немає».

Потім суддя ще раз заслухала обидві сторони судового спору.

Позицію позивачів озвучував захисник одного із братів Тарапат: «Дії відповідачів неправомірні. Вони скористались довірою позивачів. Проживали у будинку, не маючи на це жодних підстав.  Просимо суд позовні вимоги задовольнити повністю».

Позицію відповідачів, а заодно і позивачів по зустрічній позовній заяв, також озвучив адвокат: «Позивач стверджує, що саме відповідачі не виконали домовленості. Але у суді було встановлено, що все ж усну домовленість порушили саме позивачі, адже документацію на продаж будинку складали вони.

Просимо відхилити первісний позов, а зустрічну позовну заяву задовольнити  у повному обсязі».

До речі, ще перед початком останнього засідання мирова угода між сторонами судових спорів майже відбулася. Позивачі згодилися на отримання решти коштів за продаж будинку (14 тисяч гривень), але через кілька хвилин відмовились укотре.

Розглянувши і дослідивши матеріали справи, суд вирішив позовні вимоги за первісним позовом родини Тарапат задовольнити частково:

виселити родину Галушків (6 осіб) із житлового будинку за адресою: с. Пирятинщина.

Зобов’язати Малопобиванську сільську раду відповідно до Закону України «Про забезпечення  прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» надати родині Галушків у тимчасове безоплатне користування як особам, переміщеним із тимчасово окупованої території  України та районів проведення АТО, житлове приміщення, придатне для проживання. Стягнути з родини Галушків на користь Тарапат  сплачений ними судовий збір в сумі 81,20 грн із кожного.

У іншій частині позовні вимоги Тарапат залишити без задоволення.

Позовні вимоги за зустрічної позовною заявою родини Галушків задовольнити повністю:

Стягнути із Тарапати Віталія на користь родини 1000 доларів США, що станом на 11.11. 2015 року становить 22761 гривню. Стягнути із родини Тарапат  на користь родини Галушків моральну шкоду в розмірі 1500 грн із кожного. Стягнути із родини Тарапат на користь родини Галушків  сплачений ними судовий збір у сумі 81, 27 грн із кожного.

Стягнути із Тарапати Віталія недоплачений ним судовий збір на користь держави в сумі 1136 грн. Стягнути з Тарапати Сергія і Тарапати Раїси недоплачений ними судовий збір на користь держави в сумі 649 грн із кожного. Стягнути з Тарапат недоплачений Галушками судовий збір на користь держави у сумі 405 грн із кожного.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду протягом 10 днів з дня проголошення рішення.

Оксана Кириченко

Уже після судового засідання Людмила Галушко прокоментувала рішення судді:

«Я на сто процентов была уверена, что мы выиграем. И вот наши требования удовлетворили полностью. Но еще точнее уверена, что они пойдут на апелляционный суд, видите, их адвокат не доволен. Что ж, будем бороться дальше, теперь за то, чтобы нам отдали сумму залога. Да и сельский совет теперь обязан нам предоставить жилье. Мы съедем, как только нам отдадут деньги».

LIVE OFFLINE
track image
Loading...