Полтавці протестуватимуть проти спроб «укргазвидобування» отруїти воду і грунти

Поділитися новиною

Пікетувальники вимагатимуть не допустити гідророзривів пласта на свердловинах області

Обласні депутати не допустять екологічного лиха на Полтавщині. Держпідприємство «Укргазвидобування» оголосило тендер на 100 операцій гідророзриву пласта. Половину з них мають намір провести на родовищах Полтавської області. Однак  закачування  під високим тиском сумішей в свердловини, щоб утворити тріщини і вивільнити більше газу – надто ризикована і шкідлива для навколишнього середовища процедура. Полтавці в середу вийдуть під облраду  сказати своє «ні» гідророзривам.

«Після гідророзривів пласта Полтавщина може залишитись без чистої води і ґрунтів. В суміші, яку закачують під землю під час цієї операції шкідливі токсичні хімікати. Деякі з них мутагенні. Ми не можемо допустити, щоб вони отруїли нашу землю! «Укргазвидобування» навіть не запитало в нашої комісії паливно-енергетичного комплексу та користування надрами. Де ж задекларована співпраця? Ми їм потрібні тільки, коли треба погодити чергові дозволи на розробку нових надр. Тому Полтавська обласна рада звертається до «Укргазвидобування» з вимогою скасувати тендер!», – заявив голова комісії ПЕК та користування надрами Полтавської облради Сергій Мамоян.

Мамоян також розповів, що за даними фахівців, крім забруднення і впливу на здоров’я мешканців, гідророзриви можуть спричиняти навіть землетруси. Тому депутат закликав полтавців підтримати акцію «Партії простих людей» та захистити свої землі від свавілля видобувачів. Так, зокрема в країнах ЄС цей метод газодобування давно заборонений законом.

Окрім цього, народний депутат  Сергій Каплін вже направив в Генпрокуратуру та Службу безпеки України депутатські запити  вимогою розібратися із законністю цього зазіхання на екологію Полтавщини. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...