«Золоті» піски Гадяччини

Фото використане із відео-розслідування на сторінці «ВК».Фото використане із відео-розслідування на сторінці «ВК».

Фото використане із відео-розслідування на сторінці «ВК».

Поділитися новиною

Фото використане із відео-розслідування на сторінці «ВК».Фото використане із відео-розслідування на сторінці «ВК».У районі ніяк не можуть викорінити проблему несанкціонованих піщаних кар’єрів. Пісок крадуть у нас просто з-під носа. Кілька років тому мешканці Підварку вже перекривали рух вантажівок, які вивозили пісок із насипу біля міського «водогону».

У районі досі немає офіційного місця видобутку піску, і проблема набуває все більших масштабів.

«От так гадяцька поліція слідкує за порядком по району. Скоро дійде до того, що й дорога обвалиться!»

–  коментує відеозаписи на сторінках нашої соцмережі «ВК» гадячанин.

Кілька днів поспіль він спостерігав за тим, як вантажівки одна за одною вивозили пісок. Навіть провів своє власне розслідування – зафіксував на відео, куди саме везуть. Відеозапис датується 5 травня. На ньому чітко видно техніку, яка вибирає пісок із кар’єру і навантажує його на автомобілі, що від’їжджають і через певний час повертаються знову. На кузові ЗІЛа навіть стоїть чоловік, який руками відбирає сміття із піску.

««Чорні археологи» приїздять сюди кожен день. Ведуть розкопки, беруть відбірний пісок, цілий котлован уже вирили. Правда, коли мене побачили – заховались. Але згодом повернулись назад. Навіть до погроз дійшло. Дуже скоро зможемо побачити ці машини у Гадячі. Якщо я не помиляюсь, то така техніка  лише одна у місті, і всі знають, хто її власник. Тепер прямую за машинами дорогою на Гадяч. І як ви думаєте, куди вони їдуть? Усе узгоджено із бурякпунктом. Тут ціла система…» – продовжує коментувати відео активіст. Знайшов він і ту ж техніку, що займалась «розкопками», і місце, де вона ховається від пильного ока правоохоронців.

Відеозаписи, на яких зафіксовано розкрадання піску, на наше здивування, не зацікавили ні правоохоронні органи, ні інших місцевих поборників справедливості. А депутатський корпус міської ради на останній сесії взагалі назвав боротьбу із розкраданням піску «безрезультатною тратою часу».

За підрахунками активістів, у день із несанкціонованого кар’єра поблизу Хитців вивозять близько 15 вантажівок, заповнених піском. Як пояснював на одній із прес-конференцій начальник Гадяцького відділу поліції, наш пісок не є цінністю, адже не є кварцовим. Виявляється, за забір піску на території району серйозних покарань немає, за вчинення подібних злочинів передбачена лише адміністративна відповідальність. Та й повідомлень про розкрадання піску поліція не отримувала, а сама цим питанням не надто переймається. Мовчить і владна верхівка. Тож копають невідомі особи «наш» пісок і далі, а за продаж отримують непоганий дохід. Інтернет-сайти, що займаються реалізацією будматеріалів, просто таки рясніють оголошеннями про продаж піску із кар’єрів Гадяча та району. То де ж він береться, якщо офіційних місць видобутку в районі не існує? 

Сьогодні незаконний кар’єр поблизу водогону розростається усе більше й більше, а самі жителі  допомагають  поступово перетворити його на сміттєзвалище. Найприкріше у цій історії те, що усі без заперечень констатують факт, що незаконних родовищ у районі чимало. Але ж якщо упродовж багатьох років у всіх на очах відверто розкрадають пісок, то це питання повинні б тримати на контролі в першу чергу. Погодьтеся, вирахувати крадіїв не так уже й важко, було б бажання.

Оксана Кириченко 

2 коментарі до “«Золоті» піски Гадяччини

  1. Збираюся вийти на вищий рівень вирішення питання найближчим часом.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...