Пани гризуться…

Пани гризуться…

Пани гризуться…

Поділитися новиною

Пани гризуться…Минулого тижня знову зібралась у РДА нарада. Цього разу очільники скликали керівників місцевих фермерських господарств, щоб обговорити проблеми та перспективи у користуванні земельними ресурсами району. Нарада повинна була відбутися у формі «діалогу», а вийшло як завжди – обмінялися взаємними образами, а чи нарадили що конструктивне, читайте далі. 

Спочатку заслухали дані по використанню земель у районі.

102 тисячі га с/г угідь в обробітку на 1 січня 2016 року на території району. Із них орних земель – 93 тис. га, сіножатей – 38 і пасовищ – 3,1 тис. га. Доволі великий процент розораності в районі. В обробітку і оренді знаходиться 68,7 тис. га у с/г підприємств. Працює 46 фермерських господарств на загальній площі 10,7 тис га. Вийшли в натуру і обробляють свої паї самостійно 1921 громадянин на площі 5820 га. В обробітку громадян для ведення особистого селянського господарства 8930 га землі, 400 га сінокосів і 20 га пасовищ.

У минулому році внесені зміни до земельного законодавства. Тепер можна передавати і оформляти у законному порядку договори оренди земель, які знаходяться у приватній власності. Площа не наданих орних земель у районі 1070 га. Із них нині більшість передані в оренду учасникам АТО для ОСГ. Інші також будуть передаватись.

Про операцію «Урожай» розповіла податкова.

Другий рік в області проводиться операція «Урожай Полтавщини». 81 млн грн податків і зборів надійшло до зведеного бюджету протягом минулого року від підприємств АПК. До місцевого бюджету аграрії перерахували 62 млн платежів. Одночасно сільськогосподарські товаровиробники у 2015 р. внесли на власні спецрахунки 46 млн грн ПДВ.

Стратегічними напрямками у ході операції були: упередження та руйнування схем ухилення від оподаткування, виявлення та легалізація неоформлених найманих працівників.

Сьогоднішню нараду скликали, щоб попередити усіх фермерів про відповідальність за протизаконні дії. А також повідомити, що у 2016 році усі повинні підняти відсоток орендної плати за користування земельними ресурсами.

Олексій Матюшенко (голова РДА):

«Головне для нас – наповнення бюджету. Ми розуміємо, що уся земля обробляється фермерами. До 1 травня 2016 року повинні усі здати декларацію про доходи за 2015 рік. Податкова буде регулювати, а ми не хочемо, щоб хтось із фермерів постраждав. Наведіть порядок у цій діяльності.

Фермери скаржаться на збільшення суми орендної плати. Великі агропідприємства підписали договори на 7%. Тому ми пропонуємо фермерським господарствам, у зв’язку із тим, що ринок сформував таку ціну, підняти суму орендної плати на добровільних засадах».

На цю «прекрасну» пропозицію зал відреагував не зовсім схвально – від емоцій у фермерів, мабуть, закінчились слова, тому коментувати її не захотів ніхто. Поки голова РДА не закликав до «конструктивного діалогу»…

Першим свою позицію показав Олександр Міняйло (ФГ «Нива», колишній голова райради):

«Давайте відразу доб’ємося того, щоб платили навіть ті, хто взагалі не платить, а тоді вже підніматимемо орендну плату. Бо завжди так було: «який кінь тягне, той і робить, а який не тягне, того стараються і не запрягати». Давайте порядок на місцях наведемо, щоб усі в соціальних угодах брали участь. А якщо по-правді, то так і кажіть, що ви зібрали нас для того, щоб ми поздавали печатки та землі і йшли. Вам же краще робить із великими агропідприємствами. Вирішили село загнобити – гнобіть. Просто скажіть відкрито, що ви особисто  прийняли таке рішення».

Тож, як завжди,  посварилися, не порозумілись, хто краще працював, порахували, у кого земель більше. Загалом, як  домовлялись на початку наради, діалогу не вийшло.

До обговорення долучився і Юрій Житченко (ФГ «ЖИТО-3»):

«З приводу 7% і з приводу оцінки землі – усе це дуже добре і можна було б платити, якби господарювати на хороших землях. Наприклад, я взяв такі землі, які ніхто не хотів обробляти, і кілька років поспіль терпів прямі збитки. А тепер ви заганяєте нас у рамки, змушуючи платити 7%. Якщо будете йти таким шляхом, то землі пустуватимуть, і ніхто взагалі платити не буде. Потрібно думати, щоб зберегти фермерства. А ви що робите? Ви ж влада від людей, от і робіть для людей. Не виходить у нас діалогу, зібрали нас потріпати та й усе».

У відповідь він отримав зворотній вогонь – кажуть, поганенько платить соціальну угоду по Біленченківці. Але фермер відразу дав обґрунтовану відповідь.

Поговорили й про виконання соціальних угод. Дуже мало із фермерів чомусь їх виплачують. Але взамін щедро допомагають і технікою, і оранкою городів, і на поховання дають, і т.д. Так що у деякій мірі соцугоди виконані.

А от Олександр Міняйло пояснив: «Соцугода була надумана при «моїй» владі. На той час у жодній сільраді практично не було ні копійки. Тому викручувались, як могли. Але першочергові проблеми ми завжди допомагали вирішувати. Якщо є співпраця між сільським головою і фермером, то буде і соцугода».

Так от чубились наші аграрії, аж поки не домовились: будуть працювати над покращенням життя в селах, співпрацюватимуть, об’єднуватимуться. Також працюватимуть над тим, щоб сільрадам повернули розпорядження землями. Можливо, створять асоціацію фермерів. А гнобити один одного більше не будуть. Бо, як справедливо підмітив один із виступаючих, «давайте об’єднуватись, бо усі ми залишимося тут, на місці. У Київ усіх не візьмуть».

Оксана Кириченко

2 коментарі до “Пани гризуться…

  1. “…Але фермер відразу дав обґрунтовану відповідь…”

    Не смішіть! Житченко надав обгрунтовану відповідь??? Він алфавіт не вивчив. І рахувати вміє на пальцях.

  2. Так, житченко відомий ворюга та аферист….

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...