«Гадяцький район – рекордсмен по кількості написаних заяв на землю, а вино всього 14 ділянок…»

«Гадяцький район – рекордсмен по кількості написаних заяв на землю, а вино всього 14 ділянок…»

«Гадяцький район – рекордсмен по кількості написаних заяв на землю, а вино всього 14 ділянок…»

Поділитися новиною

«Гадяцький район – рекордсмен по кількості написаних заяв на землю, а вино всього 14 ділянок…» Чергова проблема викрилась минулого тижня. Як виявилося, військовослужбовці АТО вже довгий час не можуть оформити земельні ділянки, які їм обіцяє українське законодавство. І ніби й заяви написані, і обіцяють усе вирішити за лічені хвилини, а все стоїть на місці. У чому ж справа розбирались місцеві посадовці у залі засідань РДА.

Ірина Філіпова (начальник відділу Держгеокадастру у Гадяцькому районі) повідомила про стан виділення земельних ділянок учасникам АТО.  

«Станом на 15 лютого у Гадяцькому районі зареєстровано 275 заяв на виділення земельних ділянок військовослужбовцям. Із них 79 – у межах сільських рад,  рішення про виділення приймає сама сесія сільради. Решта – 206 заяв – це землі, підпорядковані головному управлінню Держгеокадастру у Полтавській області, і цими землями районне управління  не може розпоряджатись.

14 проектів землеустрою затверджено і надано у власність земельні ділянки, загальною площею близько 26 га. У тому числі органами місцевого самоврядування – 8 ділянок на площу 10,6 га і головним управлінням Держгеокадастру – 6 проектів землеустрою, площею 15,2 га.

Військовим, які проживають у місті Гадячі і бажають отримати земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства, було запропоновано 46 земельних ділянок у сільських радах на площу 90 га. Дані земельні ділянки виділили наступні сільські ради:  Березоволуцька (3), Біленченківська (8), Гречанівка (7), Вельбівська (1), Веприцька (5), Сарівська (4),  Сватківська (2), Краснознаменська (1), Лютенська (5), Плішивецька (1), Рашівська (2), Розбишівська (1), Харковецька (4), Ціпківська (1)».

Біленченківська в «ударниках» по виділенню земельних ділянок – затвердила усі. Решта сільрад чомусь затримують.

У чому ж проблема?

1) На сьогодні основна проблема по виділенню земельних ділянок учасникам АТО пов’язана із недостатньою кількістю земельних ділянок. По Гадяцькому району за межами населених пунктів в запасі перебуває 12 тис. га ріллі, із яких в оренду суб’єктам господарювання надано майже 11 тис. га. Із цього виходить, що вільної землі майже немає.

Саме для того, щоб вивільнити землі для надання в оренду АТОшникам, на нараду запросили користувачів земель державної власності с/г призначення з метою досягнення згоди на вилучення частини орендованих земель.

Зі слів, Ірини Філіпової, на сьогодні жодне с/г підприємство не замовило технічну документацію по поділу. Для чого потрібен поділ?  Замовниками документації із землеустрою відповідно закону про землеустрій можуть бути: органи державної влади, місцеве самоврядування, землевласник і землекористувачі. Власником орендованої сільськогосподарським підприємством земельної ділянки є держава. Дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки можливий лише після поділу ділянки і внесення змін до державного земельного кадастру. Головне управління як розпорядник земель с/г призначення державної власності не може замовити розробку такої документації через відсутність видатків із державного бюджету на цей вид робіт із землеустрою. Поділ земельної ділянки можливий лише за умови розробки технічної документації землеустрою щодо поділу земельної ділянки користувачем.

Олексій Матюшенко (голова РДА): «Добровільно ніхто не хоче із землею розставатись. Людині потрібно робити документацію, оцінку землі, аналіз ґрунтів, а далі орендарі можуть підпасти під 125 статтю, де їх можуть віднести на аукціон, де не факт, що людині ця земля взагалі дістанеться… Тобто або просто вилучати землю, або продумати чіткий механізм. 206 заяв лежить на землю, далі чекати нікуди».

2) Виникають  спори, хто виготовлятиме технічну документацію. Для того, щоб учасник АТО отримав землю, потрібно виготовити на неї документи. Якщо ж сам учасник не має на це коштів, то цим питанням пропонують опікуватись фермеру, який орендує цю землю. Саме це питання і стало каменем зіткнення між орендарями і фермерами. Господарства, які орендували землі, відмовляються оплачувати виготовлення документації, якщо не матимуть гарантій у подальшому отримати знову ці землі в оренду. Фермер бере повністю витрати на себе, але взамін хоче заключити із АТОшником договір оренди на цю землю.

3) Сільські ради не надто квапляться із видачею земельних ділянок. Чекають доки всі бажаючі отримати клаптик землі виготовлять документацію, щоб «закрити» повністю поле. Але справа у тому, що поки один, із вже готовою документацією, буде чекати усіх інших, то йому самому доведеться виготовляти нову.

Сільським головам рекомендують роздати «лишки» земель соціальній сфері (учителям та ін.). Тоді з’явиться можливість і ділянки АТОшникам швидше видати, і поля закрити усі разом.

Завітали на нараду й місцеві АТОшники, яких, до речі, чомусь забули попередньо запросити. Таке нешанобливе ставлення образило військовослужбовців. А вони додали нараді «кольорів» – розповіли, що окрім того, що землі не виділяються, так ще й заяви на виділення ділянок десь губляться. Кілька військових, присутніх у залі, уже давненько оформлювали документацію на виділення земельної ділянки, які на сьогодні пропали безвісти. Це ж підтвердила і Ірина Філіпова, з її слів, 10 заяв «кануло в Лету».

Ось вам і підсумок роботи відділів та управлінь: ніби й організовано усе, а ладу немає. Кожен робить по-своєму, а у програші лишаються військові.

Оксана Кириченко

Сума на виготовлення технічної документації для усіх військовослужбовців АТО  однакова – пільга по проектній організації 50%, усього близько 1500 грн + виготовлення паспорта і висновку. 

Для родин загиблих військовослужбовців виготовлення документації БЕЗКОШТОВНЕ.


Було б добре, якби пропозиція, яку озвучив голова Полтавської обласної ради, нарешті втілилась у життя. Суть у тому, щоб інформація про місцезнаходження та виділення ділянок для учасників АТО публікувалась на сайті обласної ради, де буде створено відповідний розділ. Виділення кожної ділянки має відбуватись максимально публічно і прозоро. Тоді б не виникло ніяких загострень чи спекуляцій навколо цього питання, і кожен бажаючий представник громади зможе побачити, де знаходиться  та чи інша земельна ділянка, яку виділяють для бійців антитерористичної операції. 

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...