Як поділили міський бюджет

як поділили міський бюджет

як поділили міський бюджет

Поділитися новиною

 як поділили міський бюджетРобота над помилками

Саме цим займались депутати на останній сесії міської ради. У передсвяткові дні міський голова вибачився за недостойну поведінку депутатського корпусу на попередній сесії (необережно сказаними висловами було ображено військових АТО). Щоправда дехто із народних обранців був із цим не згоден…

А депутат Олена Будник взагалі звернулась до преси із проханням  «не выносить сор из избы» і не розповідати про всі внутрішні сварки та обговорення, які відбуваються на сесії. Але тут ми із нею не згодні. Адже тільки для того, щоб діяльність міської ради в особі депутатського корпусу була більш відкритою та прозорою, ЗМІ і відвідують засідання. Тому ми і надалі будемо висвітлювати усі цікаві, а інколи й скандальні питання, щоб виборці завжди були в курсі того, що відбувається у раді, як би це не подобалось депутатам.

 

А далі – про найцікавіше:

Із отриманням містом Гадяч статусу міста обласного підпорядкування бюджет міста переходить на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом.

Загальний обсяг міжбюджетних трансфертів, що надаються із загального фонду державного бюджету місту, визначено на підставі проекту ЗУ «Про державний бюджет на 2016 рік» у сумі 70189,5 тис. грн, у тому числі:

•          субвенції на реалізацію державних програм соціального захисту населення в цілому – 51029,8 тис. грн;

•          освітня субвенція – 15669.7 тис. грн;

•          медична субвенція – 3490,0 тис. грн.

Доходи, що закріплені за міським бюджетом, обраховані в сумі 41 млн 824 тис. 300 грн. З отриманням статусу міста обласного значення бюджет міста отримуватиме ПДФО у розмірі 60,0%.

Основним джерелом наповнення бюджету є податок на доходи фізичних осіб. Питома вага його в структурі бюджету складає 59,5%. Прогнозні надходження податку на доходи фізичних осіб на 2016 рік складають 24,9 млн грн.

Основні чинники, які вплинуть на надходження податку на доходи фізичних осіб:

• застосування єдиної ставки (18%) оподаткування доходів фізичних осіб, замість 15% та 20%;

• збільшення ставки оподаткування дивідендів з 5% до 18%;

• ставку податку щодо оподаткування пенсій, що перевищують 3 мінімальних заробітних плати, залишено без змін (15%);

• скасування єдиного соціального внеску, що утримується із заробітної плати працівників у розмірі 3,6%, у результаті чого збільшиться база оподаткування податком на доходи фізичних осіб;

• установлення податкової соціальної пільги у розмірі 0,5 однієї мінімальної заробітної плати (МЗП) для заробітних плат, розмір яких не перевищує розмір 3 МЗП (у 2016 році – 4134 грн).

При обрахунку ПДФО до податкової бази включені підприємства, які сплачують ПДФО до міського бюджету.

Акцизний податок із реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарів обрахований на рівні надходжень 2015 року і передбачено в сумі 7,3 млн грн.

Земельний податок  плануємо отримати в розмірі 4,1 млн грн відповідно до укладених договорів оренди.

Єдиний податок обрахований на рівні надходжень поточного року в сумі 4,3 млн грн.

Надходження за надання адміністративних послуг також обраховано на рівні 2015 року в розмірі 830 тис. грн.

Спеціальний фонд бюджету по доходах на 2016 рік обрахований в сумі 1120,6 тис. грн. Із них надходження до цільового фонду районної ради заплановано на суму 10 тис. грн. Власні надходження бюджетних установ обраховано в розмірі 1110,6 тис. грн.

 

ВИДАТКОВА ЧАСТИНА міського бюджету

Значні зміни відбулися у видатковій частині бюджету:

У зв’язку зі встановленням м. Гадяч статусу міста обласного значення ряд бюджетних установ (міські школи, вечірня школа, історико-краєзнавчий музей) переходять на фінансування до міського бюджету. Із метою охоплення всіх жителів району якісним наданням послуг по освіті, соціального захисту, культурі та спорту та з метою ефективного та раціонального використання бюджетних коштів ряд установ планується утримувати як за рахунок коштів районного бюджету, так і за рахунок коштів міського бюджету у вигляді субвенції на утримання об’єктів спільної власності. Це БДЮТ, науково-методичний центр, реабілітаційний центр дітей-інвалідів, територіальний центр обслуговування одиноких та престарілих громадян, дитяча бібліотека для дітей, дитяча музична школа, дитяча спортивна школа, РЛП «Гадяцький», трудовий архів, інформаційний центр «Регіон».

Із міського бюджету планується направити субвенцію на утримання об’єктів спільної власності в розмірі 5736,1 тис. грн.

Фонд оплати праці по установах районного бюджету обраховано відповідно до розміру мінімальної заробітної плати та оплати праці працівника 1 тарифного розряду.

Мінімальна заробітна плата: із 1 січня – 1378 гривень, із 1 травня – 1450 гривень, із 1 грудня – 1550 гривень.

Видаткова частина фонду бюджету міста на 2016 рік розрахована в сумі 113134,4  тис. грн. Розрахунок видаткової частини бюджету проводився з урахуванням мінімальної заробітної плати на рік.

У структурі видатків видатки на заробітну плату з нарахуваннями та розрахунки за спожиті енергоносії складають 58,3%.

У плановому періоді повністю забезпечено видатки на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери, які утримуються за рахунок міського бюджету.

На утримання органів управління міської ради передбачено видатки в сумі 7873,6 тис. грн, із них витрати на забезпечення комп’ютерною технікою, оргтехнікою, меблями, проведення капітального ремонту передбачено в сумі 1053,4 тис. грн.

 

Освіта

На утримання установ освіти видатки на 2016 рік обраховані в сумі 37069,7 тис. грн. Із них видатки за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету передбачені в розмірі 15669,7 тис. грн (норма видатків на 1 учня обрахована в сумі 9,137 тис. грн).

На утримання загальноосвітніх шкіл міста  проектом бюджету по загальному фонду передбачено 20638,0 тис. грн. Доведений розмір освітньої субвенції забезпечує лише виплату заробітної плати з нарахуваннями працівникам шкіл. Для забезпечення в повному обсязі потребу в розрахунках за спожиті енергоносії, продукти харчування, проведення інших необхідних для функціонування шкіл видатків додатково до освітньої субвенції за рахунок власних доходів виділено кошти в сумі майже 5,0 млн грн.

На утримання дошкільної освіти бюджетом передбачено видатки в сумі 16055,6 тис. грн. Із них видатки за рахунок батьківської плати – 720,1 тис. грн.

Крім того, у плановому бюджетному періоді заплановані видатки на проведення капітального ремонту харчоблоку по ДНЗ «Веснянка», «Берізка», «Первоцвіт» у сумі 540,0 тис. грн.

Для здійснення фінансування закладів освіти створено централізовану бухгалтерію відділу освіти, на утримання якої бюджетом передбачено видатки в сумі 821,6 тис. грн.

 

Медицина

Так як заклади охорони здоров’я залишились на фінансуванні з районного бюджету, а відповідно до методики обрахунку медичної субвенції остання обраховується по показниках чисельності населення, бюджету міста проектом державного бюджету передбачено медичну субвенцію в розмірі 3490,0 тис. грн, яку планується направити до районного бюджету.

 

Соціальний захист та соціальне забезпечення

Проект видатків по субвенціях на соціальний захист обрахований з урахуванням розподілу видатків між бюджетом міста та районним бюджетом пропорційно до населення та з урахуванням проекту змін до бюджетного кодексу України в частині фінансування пільг, послуг зв’язку та пільговий проїзд із міського бюджету.

На ці цілі передбачені асигнування в розмірі 52892,9 тис. грн, у т.ч. за рахунок власних коштів – 196,9 тис. грн.

На фінансову підтримку ветеранської організації на 2016 рік заплановані видатки в сумі 50,1 тис. грн відповідно до затвердженої програми.

На виплату матеріальної допомоги вразливим верствам населення, допомоги на поховання, одноразової матеріальної допомоги мобілізованим учасникам АТО передбачено 100,0 тис. грн.

На проведення оздоровлення учасників бойових дій, які брали безпосередню участь в АТО, передбачено видатки в розмірі 55,0 тис. грн.

На оздоровлення дітей пільгових категорій передбачено видатки в сумі 99,0 тис. грн.

Видатки на виплату грошової компенсації по догляду за інвалідами 1-2 груп  обраховані в розмірі 100,0% до потреби і складають 49,0 тис. грн.

Утримання центру соціальних служб для сім’ї та молоді обраховано в сумі 208,3 тис. грн. На організацію громадських робіт центром передбачені видатки в сумі 11,2 тис. грн.

 

ВИДАТКИ НА ЖИТЛОВО-комунальне господарство передбачені бюджетом в сумі 3,4 млн грн.

Видатки на благоустрій міста заплановано в сумі 3,1 млн грн, що менше видатків 2015 року на 2,4 млн грн.

Видатки благоустрою містять: вуличне освітлення, прибирання територій, вивіз сміття, утримання сміттєзвалища, ремонт тротуарів тощо.

У 2016 році заплановано видатки на реконструкцію парку в сумі 500,0 тис. грн та виготовлення проектно-кошторисної документації на сміттєзвалище на суму 100 тис. грн.

Планується проведення капітального ремонту житлового фонду на суму 300 тис. грн.

На утримання по загальному фонду бюджету музею заплановані видатки в сумі 557,0 тис. грн.

Фінансова підтримка на утримання стадіону «Колос» обрахована в сумі 30 тис. грн.

Для проведення робіт по виготовленню Генерального плану міста передбачено видатки в сумі 105,0 тис. грн.

На проведення ремонту доріг у місті передбачені видатки в сумі 2,1 млн грн.

На проведення видатків, які не могли бути передбачені в бюджеті, запланований резервний фонд в сумі 50,0 тис. грн.

 

Спеціальний фонд бюджету на 2016 рік обрахований в сумі 5339,0 тис. грн, у т.ч.:

•          власні надходження бюджетних установ – 1110,6 тис. грн;

•          цільові фонди, утворені при органах місцевого самоврядування та органах виконавчої влади, – 10,0 тис. грн;

•          бюджет розвитку – 4218,4  тис. грн.

Під час формування бюджету міста були враховані  зміни в законодавстві, усі  бюджетні запити, що не суперечать бюджетному законодавству, програми та виходячи із фінансових можливостей бюджету.

Олександр Товстий, Оксана Кириченко (згідно доповіді начальника фінансового управління Алли Бабенко)

LIVE OFFLINE
track image
Loading...