Восени зросла кількість пожеж!

Поділитися новиною

Шановні громадяни! Із настанням холодів та початком опалювального сезону актуальним стало питання щодо правил безпечного користування електрообігрівальними, опалювальними приладами та використання пічного опалення в житлових будинках.

Щорічно, особливо в холодну пору року, у районі виникають надзвичайні ситуації, у тому числі пожежі, які призводять до несчасних випадків, при яких отримують травми, а іноді й гинуть люди, на дим та попіл перетворюються житлові та господарські будівлі.

І, як правило, усе це через те, що громадянами порушуються правила пожежної безпеки при експлуатації електрообігрівальних приладів, опалювальних печей, газових та гасових приладів, тобто в побуті використовуються несправні калорифери, масляні радіатори, газові котли, колонки, печі та димоходи.

За період 2015 року на території  Гадяцького району виникло 75 пожеж, проти 52 за аналогічний період 2014 року, вогнем нанесено прямий матеріальний збиток на суму 1250020 грн проти  1738536 грн у 2014 році, на пожежах виявлено 7 загиблих осіб та 2 особи травмовано. Під час гасіння пожеж врятовано матеріальних цінностей на суму понад 7,5 мільйонів грн.

Основними причинами загибелі є: необережне поводження з вогнем під час куріння у нетверезому стані, порушення правил пожежної безпеки при користуванні електрообігрівальними приладами, що призводить до короткого замкнення електромережі, та неправильна експлуатації пічного опалення.

Станом на 18.11.2015 року по причині необережного поводження з вогнем у Гадяцькому районі виникло 36 пожеж, що складає 48% від їхньої загальної кількості.

Так, 13.11.2015 року, о 18 годині 17 хвилин, черговому диспетчеру ДПРЧ-6 ДПРЗ-1 ГУ ДСНС України у Полтавській області від громадянки Г. надійшло повідомлення про пожежу, яка виникла 13.11.2015 року, близько 18 години 00 хвилин (час орієнтовний), у їхній господарській будівлі, розташованій у м. Гадяч, по вул. Набережна Грунь. Завдяки чіткій та злагодженій роботі чергового караулу ДПРЧ-6 ДПРЗ-1 м. Гадяч пожежа була ліквідована в найкоротший термін. Прямі матеріальні збитки від пожежі склали лише  5000 грн. Причиною пожежі послужило неправильне влаштування опалювальної печі.

Із метою профілактики запобігання нещасних випадків в індивідуальних житлових будинках Гадяцький районний сектор ГУ ДСНС України у Полтавській області звертається до власників та квартиронаймачів із проханням не нехтувати вимогами, дотримуватися правил пожежної безпеки при користуванні електрообігрівальними приладами, газовим обладнанням та пічним опаленням.

Для того, щоб не допустити випадків із трагічними наслідками, необхідно знати, що користуватись газовими колонками, газифікованими печами та іншими опалювальними приладами при відсутності тяги в димоходах (особливо під час бурі та сильного вітру) забороняється. Категорично забороняється використовувати горищні приміщення в будівлях, обладнаних пічним опаленням, для зберігання сіна, соломи та інших горючих матеріалів.  Категорично заборонено самостійно переносити та ремонтувати будь-яке газове обладнання. Небезпечно використовувати для розпалу печей горючі рідини (бензин, гас), а особливо газовий конденсат. У результаті спалаху горючої рідини можливий вибух газоповітряної суміші та розповсюдження вогню. Слід пам’ятати, що небезпечно залишати без нагляду працюючими газові та опалювальні прилади,  печі, що горять, а також доручати нагляд за ними дітям.

У разі виникнення пожежі негайно повідомляйте до пожежно-рятувальної служби зі стаціонарного або  мобільного  телефону за номером 101!

Шановні громадяни, будьте обережними та дотримуйтесь правил пожежної безпеки під час влаштування та при експлуатації електрообігрівальними, опалювальними та газовими приладами. Пам’ятайте, суворе дотримання правил пожежної безпеки збереже ваше житло від пожеж.

Анатолій Яреха, провідний інспектор Гадяцького РС ГУ ДСНС України у Полтавській області

LIVE OFFLINE
track image
Loading...