Нехай знову радують нас луки

Нехай знову радують нас луки

Нехай знову радують нас луки

Поділитися новиною

Нехай знову радують нас лукиЗдавна славилася Книшівка мальовничими луками, які на десятки кілометрів простяглися, понад правим берегом Псла. З ранньої весни і аж до сінокосу буяло тут різнотрав’я. Приходив червень і наставала пора косовиці. Доброго пахучого сіна вистачало і колгоспним корівкам, і домашнім. Там, де важко косити косаркою, дзвеніли коси дбайливих господарів.

Досі пам’ятають книшівчани, у кого й де був сінокіс, орієнтувалися по давніх назвах території над річкою: «Широка», «Бірюкове», «Кутик», «Вітка», «Гути», «Гайок», «Москаленкове». А вже потім на отаві паслися череди аж до пізньої осені.

Так сталося, що луки перестали косити. Рік, два, п’ять, десять – і селяни з жахом помітили, що різнотрав’я залишається лише на схилах балок, рівнинна частина луків поросла чагарниками, стала не придатною до випасу худоби.

Першою забила на сполох сім’я Яременків. Громада села порадилася з директором ландшафтного парку і вирішила – треба рятувати луки. Ганна Яременко, людина надзвичайно активна і емоційна, не стала відкладати справу, зразу взялася до діла. На найближчі вихідні призначила толоку, тобто гуртом, усім «миром». Головна умова: хто не прийде – корову на пасовище може не виганяти. Прийшли всі! Справді! Навіть ті, у кого і корів не має.

Гарно спорилася робота – весело, завзято, легко, як говорить давня приказка «очі бояться, а руки роблять». День перевалив за другу половину – час і відпочити. А який відпочинок на луках без гуртової каші? Зварила нам кашу Ірина, невістка Яременків – вийшла смачнюча! Тож і велика робота зроблена , і кашу куштували із задоволенням, ще й фото на згадку залишилось. Отже, кропітка робота приносить хороші плоди, а відроджена толока згуртовує людей, робить їх добрішими і милосерднішими.

В.Верещака, жителька Книшівки 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...