Ви замахнулись на святая святих, опублікувавши зарплати наших вибраних очільників…

Ви замахнулись на святая святих, опублікувавши зарплати наших вибраних очільників.

Ви замахнулись на святая святих, опублікувавши зарплати наших вибраних очільників.

Поділитися новиною

Ви замахнулись на святая святих, опублікувавши зарплати наших вибраних очільників.«На ковьор!»

Декларації сільських голів району, опубліковані в минулому номері тижневика, не на жарт розлютили очільників громад, але в той же час порадували «простих смертних». Насправді ми чекали реакції сільських чиновників, але не думали, що вона буде такою бурхливою.

Проте… тільки на словах і поза спинами. Адже за 6 днів після виходу газети в світ відгуків про публікацію не було. А вже в наступну середу в редакції пролунав дзвінок: «У залі засідань РДА на Вас чекають сільські голови району…» Тож, як кажуть в народі, кличуть «на ковьор».

Того ж дня відбулася апаратна нарада в голови РДА, на якій очільники сільських громад і висловили невдоволення щодо матеріалу в «БМ».  Уже пізніше ми дізналися, що головам не сподобалася подача інформації, зокрема аналіз статків, за якими ми і визначили «найбагатших». Хоча це звичайнісінька форма подачі в журналістиці, так звана аналітика. Шановні, відвикайте від простих інформаційних «бюлетенів»!

Нарікали сільські чиновники й на те, що в деклараціях вказані «захмарні» зарплати, з яких вираховують ще чималі суми податків. Мовляв, «на руки» вони отримують значно менше. Але з усіх обурень найпікантнішим виявилося те, що сільські голови переживають за майбутні вибори! Самі ж і зізналися. Очевидно, якби цей матеріал вийшов у друк місяців три тому, то не так полоскотав би їм нерви.

Повернемося до вищезгаданого «виклику» в адміністрацію. Колектив тижневика «БМ» не менше обурила поведінка керівництва району та сільських голів, і ми коректно відповіли: «Якщо в сільських голів є питання стосовно публікації – чекаємо їх у стінах редакції». Таке правило, до речі, існує для всіх, хто має якісь зауваження чи побажання і не тільки. Ми завжди відкриті для спілкування.

І що цікаво, жоден із сільських обранців того дня не з’явився. Перекипіли, чи як?

До речі, за день до цього до нас звернулися двоє сільських голів. Очільник Ціпківської громади, який свою реакцію на публікацію висловив у вірші (друкуємо його нижче), а ще згадав про оподаткування заробітної плати. Це його право. Телефоном з нами зв’язалася й Тетяна Хоптинська, Качанівський сільський голова. У її декларації, як виявилося, були неточності. Указана сума коштів на рахунках у банках (48500) є кредитом. Хоча це варто було дописати в дужках.

Ось так, хто хотів висловити свою думку з приводу – звернувся безпосередньо в редакцію.

Що стосується самої інформації, то варто зазначити, що відомості, зазначені в деклараціях, не належать до інформації з обмеженим доступом, а отже підлягають оприлюдненню. Що цікаво, відомості про доходи повинні бути розміщені на офіційному веб-сайті або опубліковані в офіційних засобах масової інформації, тобто в районній газеті. На Інтернет-ресурсі райради подані декларації лише 11-ма сільськими радами, а їх у районі аж 27. То виходить, усі інші порушують Закон України «Про засади запобігання і протидії корупції»?. І ще – розкидані вони поміж різними рішеннями, так що доводиться попошукати. То для кого ж їх тоді оприлюднюють? 

Олена Савченко 

А ось і відгуки про матеріал самих селян, чия думка нам важлива. 

Лист у редакцію

Ну дають!

Ну ви даєте, шановна «БМ в Україні»! Ви замахнулись на святая святих, опублікувавши зарплати наших вибраних очільників. Ми вимушені пожаліти їх, увійти в положення і зрозуміти, чому члени їхніх сімей вимушені працювати ще на двох, а то й на трьох роботах, щоб хоч якось забезпечити себе хлібом-сіллю. А все сталось так тому, що за часів нашої Незалежності стало секретом за сімома печатями, які зарплати наших керманичів. Хоча всі добре знають, що бюджет і всі видатки з нього повинні бути прозорими до копійки. Ми забули, що таке прозорий штатний розпис і оклади в ньому, ми забули, що таке конкурсний відбір. Про це навіть не всі пам’ятають, хто в ньому є. Але вони добре пам’ятають, що треба з банківською карточкою підійти до банкомату подалі від місця проживання і одержати свої кровні, зароблені непосильною працею. Але, перефразовуючи крилатий вислів знаменитого радянського спортивного телекоментатора Ніколая Озєрова «Такой хокей нам не нужен», хочеться сказати: ТАКИЙ БЮДЖЕТ НАМ НЕ ПОТРІБЕН! Ми всі повинні зрозуміти аксіому: прозорість бюджету веде до зменшення самого бюджету, а це, в свою чергу, зменшує тягар на платників податку. Це є чи не основна лінія стратегії нашої держави в цей нелегкий час.

В. Терещенко

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...