Вісім гадячан скористалися «енергоефективними» кредитами від держави. Серед них і міський голова Тетяна Савченко

Вісім гадячан скористалися «енергоефективними» кредитами від держави. Серед них і міський голова Тетяна Савченко

Вісім гадячан скористалися «енергоефективними» кредитами від держави. Серед них і міський голова Тетяна Савченко

Поділитися новиною

Вісім гадячан скористалися «енергоефективними» кредитами від держави. Серед них і міський голова Тетяна СавченкоОдним із питань, які обговорювали на прес-конференції у голови РДА, було про реалізацію механізму державної підтримки населення, об’єднання власників багатоквартирних будинків та житлових будівельних кооперативів. Нагадаємо, що цільове призначення кредиту – засоби утеплення зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаменту, придбання приладів обліку теплової енергії та води, регуляторів теплового потоку, придбання та встановлення склопакетів у вікнах тощо.

Представник банку доповіла, що 8 чоловік уже на стадії оформлення кредиту. Але, погодьтеся, цифра занадто мала як для району, чисельність якого понад 50 тисяч.

А отже – або населення не зовсім довіряє державі, або ж умови кредиту не такі вже й доступні.

Серед  небагатьох, хто спробував скористатися державною позикою, і Тетяна Миколаївна Савченко. Вона саме оформляє документи на утеплення будинку та заміну котла. Говорить, що, за її підрахунками, можна сподіватися на відшкодування в розмірі 3-4 тисячі гривень. Також, за словами міського голови, троє керівників ОСББ зацікавилися державним кредитуванням.

Черги біля ЦНАПу – як боротися?

Не так давно був створений Центр надання адміністративних послуг. За час його роботи вже посипалися скарги від населення. Як говорять самі працівники ЦНАПу, структура створена задля того, щоб змінити ідеологію між владою та громадянином, щоб людина уникала прямих відносин із чиновниками, відтак – «ні!» хабарам. Але відтепер служба, перебравши на себе обов’язки по оформленню тих чи інших документів, «перетягнула» й невдоволені черги громадян. Ми й самі стали свідками того, як люди нарікали на занадто довгий процес оформлення паперів.

– Що ж? Як вони не справляються! То з паспортами бігають, то з документами, – скаржиться чоловік, що сидить у черзі і чекає витягу із земельного кадастру.

І самих працівників можна зрозуміти, адже в роботі Центру беруть участь і сектор містобудування, архітектури та будівництва, і сектор молоді та спорту, і сектор управління державної міграційної служби, і відділ Держземагентства у Гадяцькому районі. А з жовтня функції служби збільшаться вдвічі.

До слова, за 1 півріччя через адміністратора центру оформлено 1634 адмінпослуги з питань міграційної служби (видача паспорта громадянина України – 257, вклеювання до паспорта фотокартки при досягненні 25-річного та 45-річного віку – 258, реєстрація місця проживання особи – 586, зняття з реєстрації місця проживання – 447 послуг, оформлення та видача довідки про реєстрацію місця проживання або перебування особи – 86, встановлення статусу батьків та дитини з багатодітної сім’ї – 83, видача будівельного паспорту забудови земельної ділянки – 24, видача містобудівних умов та обмежень земельної ділянки – 6 послуг). Загальна кількість послуг, наданих Центром за 1 півріччя  – 5380, по земельних питаннях – 3633.

Роботи, як бачимо, у Центрі вдосталь, от тільки як боротися з чергами?

Вкотре говорили і про зміни у призначенні субсидій. Детальніше про це – у наступному номері тижневика.

Олена Савченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...