Звели церкву за 45 днів

Звели церкву за 45 днів

Звели церкву за 45 днів

Поділитися новиною

Звели церкву за 45 днів…Здається, ще зовсім недавно я стояла на голому фундаменті і лише на картинках роздивлялася проект майбутнього храму. А ось минув місяць-два, і в самісінькому центрі Лютеньки виросла окраса села – Свято-Успенська церква.

— Очам своїм не вірю, – мовила, як тільки побачила дерев’яну будівлю з п’ятьма ще не вкритими куполами.

— Так, за 45 робочих днів упоралися. Навіть трохи змінили проект. Тепер він унікальний, можна з упевненістю сказати, що єдиний в Україні, – розповідає настоятель Свято-Успенської церкви протоієрей Василь Лило.

І зізнається, що дуже переживав, як оцінить роботу митрополит Філіп. Але священнослужителя ще й як вразило будівництво, адже храм зводять у незвичному для Полтавської області стилі. Він навіть зацікавився проектом, мовляв, непогано було б таку церкву збудувати в Полтаві.

Майстри, які приїхали із Західної України, хваляться, що так легко їм ще ніколи не працювалося. Кажуть, буває за день виморяться, думають, завтра зроблять вихідний. А вранці з новими силами аж самі тягнуться до роботи. Керівник бригади, який збудував більше 30 церков, згадує: « Було, і спонсори хороші, кошти на будівництво є,  і то виникають проблеми. А тут – як по маслу».

— Я казав і людям у церкві, і майстрам: якщо буде благословення Пресвятої Богородиці, то і церква легко будуватиметься. А ще треба враховувати, що ми відновлюємо вже третій храм на цьому місці, – продовжує священик.

Згадує він, як недавно зовсім чужі люди, що приїхали з Ромен по гриби, зупинилися, аби пожертвувати на будівництво храму, мовляв, у такий важкий час ризикнули розпочати роботи.

– У нашому селі живуть греко-католики, римо-католики, баптисти, євангелісти, мусульмани. Усі давали гроші на пожертву. По-церковному вони іновірці, але кажуть: «Батюшка, це ж храм. Ви ж не бар будуєте…» – розповідає.

І справді, основними спонсорами є люди. Навіть сам священик не очікував такої підтримки. Адже, дякуючи директору школи, майстрам було де оселитися, завдяки селянам вони завжди були нагодовані. Є гадячани, які давали на будівництво чималі суми, але відмовляються, щоб їх згадували.

– Велика подяка ДП «Гадяцький лісгосп» на чолі з Олександром Пішняком, адже працівники лісництв – Лютеньського і Безвіднянського – пожертвували на будівлю свої кошти. Окрема вдячність Сергію Пашку, який пиляв ліс, Віталію Мироненку, який підвозив дерево, лісничим Валерію Ластовині та Володимиру Селюку, – говорить настоятель Свято-Успенської церкви, протоієрей Василь Лило.

І хоч храм уже зведений, але ремонтні роботи продовжуються. Тому священик сподівається на підтримку меценатів, адже до початку холодів церкву потрібно вкрити. А ще – придбати хрести та матеріали для куполів.

 – З Божою допомогою добудуємо, – не втрачає надії священик.

І оглядає храм із середини, немов малює в уяві першу, святкову, службу…  

Олена Савченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...