Козацький курінь заміняє ДНД

Козацький курінь заміняє ДНД

Козацький курінь заміняє ДНД

Поділитися новиною

Козацький курінь заміняє ДНД«Сергіївські козаки» патрулюють вулиці  Краснознаменки

Анатолій Іванович Бут називає себе курінним отаманом Краснознаменки. Це саме у нього виникла ідея створити громадську організацію «Сергіївські козаки». І ось уже трохи більше року сільські вулиці патрулює козацька дружина.

Назва організації не випадкова – колись Краснознаменка була Сергіївкою, бо землі належали козаку Сергієві. Відтак сама історія й підказала найменування.

Та й ідею започаткувати такий собі курінь підказав товариш.

– У мене кум – начальник податкової поліції України, генерал-полковник у Києві. Каже мені: «Ти ж на пенсії, от і займися. Щоб діти не курили, не пили пиво по закутках, організуй, буде порядок». Буває, люди й сміються, мовляв, хто такі козаки, але ми результати роботи показуємо – то головне, – розповідає Анатолій Іванович.

А похвалитися вже є чим. Хоча б тим, що таке об’єднання  в районі одне-єдине. А ще, крім охорони порядку, як зазначено в статуті організації, козаки займаються й суспільно корисною роботою.

 – Ми зареєстровані як громадська організація. Не прибуткова, хоча й зверталися до аграріїв, які користуються землями сільської ради, щоб допомогли нам. Але так ніхто не відгукнувся, окрім одного… – зітхає Анатолій Бут.

Цим єдиним виявився орендар із Зіньківського району Анатолій Миколайович Бойко. Він допоміг придбати краснознаменським козакам 10 жилетів зі світловідбивними смугами. На кожному з них чоловіки зробили написи «Козацький патруль» і тепер, одягнувши амуніцію, виходять на чергування.

– У нас 11 орендарів. Я кожному із них надіслав «замовні» листи із проханнями допомогти. Викинув 180 грн із пенсії, ніхто й ні копійки.

У планах козацького куреня – закупити берети, мовляв, щоб упізнавали. Кажуть, сільський голова обіцяв допомогти.

– Нас уже 62 чоловіки. Просяться ще, – хвалиться Анатолій Іванович.

Хоча, згадує, що починали уп’ятьох. Найстаршому козаку – за 70. Він хоч і проживає в Гадячі, але родом із Краснознаменки, то й вступив до організації, щоб хоч не ділом, але словом допомогти рідному селу. Молодих хлопців беруть тільки з 18 років.

Погодьтеся, Краснознаменка втерла носа не лише іншим селам району, а й місту (до речі, обласного значення, як віднедавна модно хизуватися). Адже прохання чи то накази керівництва створити у кожному населеному пункті дружини щось не дуже діють. Принаймні, на паперах, може, ДНД і зафіксовано, але результату – нуль. А от козацький курінь, який займається не лише патрулюванням вулиць, а й громадськими роботами, – це вже щось нове. Те, що дійсно заслуговує на повагу, похвалу і, обов’язково, на переймання досвіду.

7 добрих справ «Сергіївських козаків»

1. Облагородили братську могилу, попиляли та обкосили навколо.

2. Обгородили пляж, завезли піску, зробили гойдалку через річку.

3. Підлатали щебенем дорогу.

4. Допомогли старенькій викосити сіно.

5. На стадіоні з допомогою сільського голови полагодили паркан.

6. Відкрили міні-спортзал у школі. «Нам директор школи надав підвальне приміщення. Там є гирі, штанги, груша. Запрошуємо займатися і школярів».

7. «У минулому році, восени, посадили 60 саджанців горіхів. На місці старого клубу раніше росли бур’яни, ми розчистили, накопали саджанців у лісі… Тепер у нас буде козацький горіховий гай».

Олена Савченко

1 коментар до “Козацький курінь заміняє ДНД

  1. 😀 😆 атаман головний винищувач алкоголю.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...