Увага! Шахрайство через інтернет!

Увага! шахрайство через інтернет!

Увага! шахрайство через інтернет!

Поділитися новиною

Увага! шахрайство через інтернет!Як показує статистика, розвиток популярності Інтернету – дає привід для розвитку шахрайства. Там де багато людей, а головне можливість для заробітку там і шахраї. Шахрайство в мережі Інтернет засноване на простодушності громадян, які добровільно вчиняють дії, що потім  ведуть до втрати  грошей або інших цінностей.

На сьогоднішній день, люди здійснюють через Інтернет масу дій: поповнення рахунків Інтернету і мобільного телефону, купівля речей через Інтернет-магазини, оплата комунальних рахунків, а також робота у всесвітній павутині. Але з активністю грошових операцій в мережі почастішали випадки і шахрайства.

У наші дні Інтернет-шахрайство розвивається з величезною швидкістю. Вже існує колосальний список видів афер і одна з них це покупки через Інтернет.

Віртуальні магазини стають з кожним днем все більш і більш важливими у нашому повсякденному житті. Більше, ніж половина Українців, які користуються послугами Інтернет-магазинів, роблять це з причини суттєвої економії часу. Але зростаючий попит на покупки через Інтернет-магазини не залишився непоміченим шахраями.

За 6 місяців поточного року до Гадяцький РВ УМВС України в Полтавській області звернулося 10 осіб, які повідомили, що їх ошукали саме в такий спосіб.

Наприкінці березня 2015 року до міліції звернулася місцева жителька, яка повідомила, що  в соціальній мережі «В контакті», побачила фотографії кросівок, які продавав невідомий чоловік, домовилася з ним про купівлю , підчас спілкування, останній написав свої реквізити банківської картки, а також повідомив, що кросівки він доставить через «Нову пошту» , потім заявниця перерахувала грошові кошти в сумі 540 гривень на банківську картку так званого продавця і по сьогоднішній день не отримала ні товару ні грошей. І таких випадків безліч.

10 квітня 2015 року до чергової частини Гадяцького РВ від жителя м. Гадяч надійшла заява про те, що він через “Приват банк”, перерахував грошові кошти в сумі 5500 грн. за вибраний ним товар в Інтернет-магазині, але до цього часу його не отримав.

В ході перевірки правоохоронцями було встановлено, що заявник через мережу Інтернет знайшов об”яву про продаж малька риби різних видів. Домовившись по телефону з невідомим чоловіком на ім”я Юрій, про покупку 150 кг такої риби,  на вказаний рахунок заявник перерахував грошові кошти в сумі 5500 грн, але товар останьому так і  не доставив. Слідом за цим повідомленням, до райвідділу міліції звернулася жителька с.Петрівка-Роменська Гадяцького району і також повідомила про те, як її ошукали.

Виявляється заявниця намагалася продати свою весільну сукню через Інтернет-сайт “OLX”, тому їй зателефонував невідомий, який представився працівником весільного салону м. Миколаєва і під виглядом купівлі сукні, дізнався реквізити її кредитної картки. А через деякий час заявниці зателефонувала невідома особа, нібито  працівник “ПриватБанку” і з метою уточнення даних для переказу коштів, з її картки заволоділа грошима в сумі 14000 грн.

Всі ці випадки не що інше як шахрайство. І називається  такий спосіб «ловля на гачок»: покупець, нічого не підозрюючи, заходить на піратський сайт-двійник, вибирає товар і оплачує його. Після цього товар не приходить, а гроші не повертаються. Саме це є найтиповішою схемою шахрайства в Інтернтені, пов’язаною із віртуальними магазинами!

Ми висвітлили лише декілька випадків того, як злочинці скористалися безрозсудністю та надмірною довірою жителів нашого району  задля власного збагачення.

Тож Гадяцький РВ УМВС України в Полтавській області вкотре звертається до жителів району з прохання бути більш розсудливими і обережними. І якщо ви уже вирішили здійснити покупку через мережу Інтернет, то купуйте товари тільки на відомих та перевірених вами сайтах. Не варто довіряти дуже низькими цінам, адже це може виявитися простою «пасткою». Необхідно пам’ятати, що спеціального закону, що регулює роботу Інтернет-магазинів, поки, на жаль, немає. Єдиний обов’язок продавця в мережі: вказувати на сайті повну назву своєї фірми, її телефон та юридичну адресу. Намагайтесь перевіряти ці даних.

Пам’ятайте, що обережність – запорука збереження цінностей.

І. Ященко, ст. інспектор по РН та ГФ Гадяцького РВ УМВС України в Полтавській області,капітан міліції

2 коментарі до “Увага! Шахрайство через інтернет!

  1. Доброго дня! Останнім часом почастішали випадки шахрайства.
    Ні в якому разі не слід погоджуватися на попередню оплату на банківську картку продавця, якого ви не знаєте. Ми рекомендуємо особисто зустрічатися з продавцем та розраховуватися за товар після того, як побачите його. Якщо потрібна доставка, рекомендуємо користуватися послугою післяплати.
    Будь ласка, ознайомтеся з основними правилами безпеки при угодах купівлі-продажу: http://olx.ua/bezopasnost/
    Якщо ви постраждали від дій шахрая, будь ласка, надішліть інформацію, що підтверджує факт шахрайства, до служби підтримки OLX http://olx.ua/contact/ Це можуть бути скани переписки, чеків тощо. Такі дані нададуть підстави для блокування користувача. Ми також наполегливо рекомендуємо звертатися до правоохоронних органів. Після їх офіційного запиту, ми надамо всю необхідну інформацію про підозрюваного шахрая для розслідування.
    Офіційна підтримка Olx

  2. Якщо раніше шахраї просили передоплату за товар, то зараз популярний вид так званих розводів це…. “Я купую ваш товар, давайте номер вашої картки скину гроші ” а при наявності реквізитів вашої картки та номера мобільного телефона ( бо ви його вже вказали в самій об”яві )…. можна нескладною опрерацією забрати все, що було на тій картці. Ну як в прикладі з весільною сукнею в цій статті. Так, що будьте пильними …. і пам”ятайте кожен другий на сландо – ш а х р а й ((

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...