Лікарняна каса – благодійна корпорація чи установа здирництва?

Лікарняна каса – благодійна корпорація чи установа здирництва?

Лікарняна каса – благодійна корпорація чи установа здирництва?

Поділитися новиною

Лікарняна каса – благодійна корпорація чи установа здирництва?Напишіть роз’яснення про нашу лікарняну касу. Люди кажуть, що у них там боргів на 500 тисяч назбиралося. Як це борги???? Ми ж туди щомісяця гроші платимо. Звідки ті борги??? Хто там останній раз що брав??? А гроші, кажуть, нікому не вернуть, бо це благодійна організація. Що за непорядок? Напишіть про них правду, нехай люди знають!!!
Олександр Романенко 
Ця організація вже вкотре доводить до «сказу» багатьох своїх членів. Уже не вперше люди скаржаться на неблагонадійність та махінації зі сторони «Лікарняної каси». Настав час розібратись у цьому питанні.

Історія закладу

Кілька років тому кореспонденти тижневика вже цікавились діяльністю організації

«Гадяцька лікарняна каса», яка була створена 22 травня 2003 року. Стати членом ЛК не складно – потрібно заповнити заяву та сплатити вступний внесок (тоді був усього 4 гривні.

Медикаментами забезпечуються члени лікарняної каси, які проходили лікування у стаціонарі, денному стаціонарі, та при лікуванні вдома, якщо лікар призначив 10-денний термін. Кожен член каси при зверненні до лікаря повинен був повідомити про членство, після чого лікар виписував іменну заявку на одержання ліків. Членам лікарняної каси, які не використали свої кошти, надавали допомогу на протезування зубів.

Сумнівів із приводу роботи каси не виникало. Якщо людина регулярно платила внески, то допомога в разі потреби була гарантована. Задоволених діяльністю все більшало і більшало. У 2008 році Гадяцька лікарняна каса стала найбільшою у Полтавській області.

Куда уехал цирк?

Поставити питання безпосередньо  керівництву відділення «Гадяцької лікарняної каси» мені так і не вдалося – двері зачинені. Хоча графік роботи організації і умови вступу, розміщені на стенді поруч, наштовхували на думку, що каса таки працює. Посидівши близько години під зачиненими дверима, дізналась багато цікавих фактів. Дехто впевнено стверджував, що каса працює, але черга із обдурених вкладників змушувала вірити у протилежне. Урешті, вдалося дізнатись, що каса вже кілька місяців не працює. Члени каси досі майже щоденно приходять із надією застати хоч когось із працівників установи. Та, на жаль, безрезультатно.

Люди, які протягом довгого часу були членами «Лікарняної каси», розповідають, що років два-три тому у касі ще можна було брати відповідні медикаменти. Із  часом щось змінилось, і люди, прийшовши за ліками, чули, що у наявності лише шприци і рентгенівська плівка. Обуреним відповідали, що усі ліки «пішли на АТО». Гроші повертати відмовлялись, а одного разу заявили, що на накопичені кошти потрібно набрати медикаментів протягом двох місяців. Як не встигнеш у зазначений термін, то гроші тю-тю. Згодом  «конторка» прикрилась – самі медпрацівники кажуть, фірма просто зникла.

Головний лікар Гадяцької ЦРЛ у телефонній розмові розповів, що ніякого відношення до благодійної організації не має, приміщення орендують. Контактних даних не повідомив, порадив звертатись до керівництва ЛК. Але, певно, забув попередити, що працівники вже  давненько ховаються від «кредиторів».

Виявляється… про банкрутство знали

25 червня минулого року в приміщенні Гадяцької районної ради відбулося засідання правління Благодійної членської організації «Гадяцька лікарняна каса». Члени правління і запрошені говорили про складний фінансовий стан організації та вирішили звернутися до керівників суб’єктів господарювання з проханням підтримати діяльність «Лікарняної каси». У липні запланували провести конференцію організації та внести зміни в склад правління.

І от, поки люди просиджують під кабінетом ЛК з надією отримати хоча б шприци, стало відомо, що 13 травня 2015 року на засіданні постійних комісій районної ради в.о. директора БО «Лікарняна каса» Людмила Гейко підтвердила про наявність заборгованості по комунальних платежах перед Гадяцькою ЦРЛ та про те, що договір оренди приміщення розірвано по ініціативі райлікарні. Ще тоді голова райради Володимир Нікітенко рекомендував зібрати правління «Лікарняної каси» і самоліквідуватися у зв’язку із неможливістю подальшого функціонування. Рішення комісії: рекомендувати черговій сесії районної ради затвердити рішення  про  проведення конкурсу по передачі майна спільної власності територіальних громад міста і сіл Гадяцького району в оренду.

Цікаво, чи виплатила «Гадяцька лікарняна каса» борги за комунальні платежі перед тим як саморозпустилась, чи так і зникла з боргами  і усіма вкладами добросовісних членів каси? Цього не знав і завідуючий лікарнею або забув повідомити кореспондента.

От і уся відповідь на Ваш лист, шановний Олександре Романенко. 

Також, поки відбувався збір інформації по даній проблемі, у мережі Інтернет ми натрапили на цікаву інформацію про «Лікарняну касу Полтавщини», яка є першопрохідцем у сфері лікарняних кас. Читайте і самостійно робіть висновки.

Розслідування «Останнього Бастіону»

Благодійна організація «Лікарняна Каса-Ностра Полтавщини»

Одинадцять років тому керівництво Полтавщини організувало благодійну організацію «Лікарняна каса Полтавщини».  Благодійна організація «Лікарняна каса Полтавщини», як банально випливає з назви, мала б бути благодійною організацією, яка допомагає при лікуванні нужденним. Такою вона і прикидається, але з’ясовані факти свідчать про те, що утворення слугує тільки для збагачення вищого щабля влади Полтавщини.

Цікаве починається з установчих документів: у засновниках благодійної організації зазначене на той момент (2003 рік) керівництво області. Леонід Куроєдов – це засновник благодійної організації, головний лікар четвертої поліклініки міста Полтави, він же депутат обласної ради і голова її постійної комісії з питань охорони здоров’я.

Кожна людина-член організації зобов’язана щомісяця платити 30 гривень благодійного внеску. Ці гроші лягають на рахунок «благодійної організації».

Лікарняна  каса віддає хворому члену організації ліки, чим порушує чинне законодавство. Адже благодійна організація не має і не може мати ліцензії на обіг лікарських засобів.

Ще один шлях заробітку «благодійної корпорації» – ніхто не знає вартості ліків, тому що ніхто не знає, по якій ціні вони списуються. Бо ліки Каса отримує у мережі аптек засновника цієї ж благодійної організації. У нього є своя мережа аптек, тобто купує сам у себе за ціною, якою хоче.

Але перелік хвороб, при яких БО готова допомогти не віп-члену, дуже обмежений, і фактично страховий випадок спрацьовує далеко не у кожного.

Із цього витікає, що схема, за якою працює «Лікарняна каса Полтавщини», – це схема страхової компанії. Але страховій компанії потрібна ліцензія, уставний фонд тощо. Разом із цим для діяльності благодійної організації цього всього не потрібно. Більше того, благодійна організація не сплачує податків, оскільки вважається неприбуткової установою.

Податкова інспекція жодного разу за ці 11 років не перевіряла цю благодійну організацію.

Зараз на рахунках цієї компанії (на момент виходу статті 16.01.2015) близько 46 мільйонів гривень. І вони фактично недоторкані, засновники поклали їх на депозит.

Зниклі кошти

Розслідування сайту 0532.ua

«11 років схема працює на теренах Полтавщини, усі правоохоронні органи і чиновники про це знають, але ніхто нічого не може зробити», – повідомляє сайт 0532.ua

Благодійний Фонд «Лікарняна Каса Полтавщини», який, по суті, десять років надав медичні страхові послуги, звинувачують у фінансових махінаціях і привласненнях, ухилянні від сплати податків та незаконному обігу лікарських засобів. Після кількох журналістських розслідувань під тиском громадськості облрада погодилась провести перевірку діяльності Фонду, хоч у його складі майже все керівництво Полтавщини.

Минулого року було відкрито кримінальну справу за двома статтями проти дій посадових осіб, які причетні до «Лікарняної каси».

Також невдовзі стало відомо, що 21 квітня 2015 року з депозитів «Лікарняної каси Полтавщини» зняті всі кошти. Оскільки запроваджена кримінальна справа – такі дії неможливі. Коли відкрили справу, вони знищили усі документи.

Оксана Кириченко

У підготовці матеріалу використана інформація з сайту hadiach-rajon-vlada.org.ua,

bastion.tv, 0532.ua.

2 коментарі до “Лікарняна каса – благодійна корпорація чи установа здирництва?

  1. Про проблеми в роботі Лікарняної каси Гадяччини я попереджав з 2008 року у Вашій газеті. (Ваш архів відсутній -даю посилання на статті на нашому сайті):
    http://www.poltavalk.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=38:2010-03-30-15-11-41&catid=15&Itemid=45
    http://www.poltavalk.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=2362:2011-11-25-11-02-34&catid=15&Itemid=45

    Інформація висвітлена в статті з приводу БО “Лікарняна каса Полтавщини” не достовірна та замовлена.
    Я кілька років пропонував приєднатися до нашої організації для збільшення Ваших можливостей. (Останній раз два місяці тому).
    Ми продовжуємо працювати.
    Перевірка податкової інспекції була в лютому 2015 року – фінансових порушень не виявлено.
    З повагою, виконавчий директор Віталій Шевченко

  2. Інформація з сайту 0532 – як серйозного сайту – знята за відсутністю підтвердження.
    Останній бастіон – проект дорватися до влади любим шляхом.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...