У Гадяч їде екологічна комісія

У Гадяч їде екологічна комісія

У Гадяч їде екологічна комісія

Поділитися новиною

У Гадяч їде екологічна комісіяХитцівське сміттєзвалище  по праву можна назвати топ-проблемою року. Аджевкотре смітник заблокований, і, як не прикро, досі виходу немає. Тому з метою вирішення подальшої долі сміттєзвалища минулого тижня у Хитцях відбулись чергові збори. З часу останніх дієвих переговорів між селянами та міською владою минуло півроку, а попередні домовленості, на жаль, так і не виконані. Тож тепер жителі села із впевненістю заявляють, що віднині смітник не функціонує.

Що робити далі?

Над цим питанням мізкують нині і міські, і районні очільники.

Хоч і до законного терміну дії звалища ще лишилось 2,5 роки, усе ж потрібно починати роботу. Міський голова повідомила, що на найближчій сесії міської ради буде вирішуватись питання щодо виділення коштів на купівлю сортувальної лінії (невідомо тільки, чому її не купили ще минулого разу, адже кошти вже виділялись). Тепер уже стало відомо й те, що цю ж лінію по сортуванню сміття планують установити на території міських очисних споруд.

Орієнтовно нова сортувальна лінія може запрацювати з 2016 року.

Та й це не врятує нинішню ситуацію, адже хитцівчани не згоджуються розблоковувати смітник.  Вони впевнені: щойно відкриють дорогу і перестануть протестувати, як усі обіцянки забудуться.

Обговорення цього питання було наскільки палким, що депутату міської ради Олександру Товстому довелось стати на захист гадячан. У ході дискусії постало питання: куди ж самі жителі Хитців вивозять своє сміття? Чи не на те ж ними й заблоковане сміттєзвалище, чи, можливо, везуть у Гадяч? А коли міська рада виконає обіцянку і встановить сортувальну лінію, чи будуть жителі Краснолуцької сільської ради переробляти своє сміття, чи будуть привозити на переробку до нас? Бо не дуже добре виходить: коли району треба, то всі їдуть у місто і працювати, і спродувати свої продукти. А коли місто стало перед проблемою, то увесь район повернувся до нього «задом». Невже ніхто не розуміє, що бойкотуючи це питання, ми доводимо район до екологічної катастрофи? Тим паче, що перші відголоски вже є – минулими вихідними у місті вже палав смітник (детальніше про це на стор. 3).   

Так і не дійшовши до спільного рішення, селяни вирішили звернутись до екоінспекції та СЕС, щоб отримати підтвердження незаконного, як вони вважають, використання сміттєзвалища.

А міська рада пішла іншим шляхом. Оскільки домовленості з учасниками сходки не було досягнуто, мером міста, у зв’язку із безпідставним блокуванням міського сміттєзвалища та перешкоджанням господарській діяльності КП «Гадяч-житло» та МКП «Комунсервіс», було направлено лист-звернення до обласного керівництва з проханням терміново направити у район комісію для вирішення даної проблеми.

Тож, шановні мітингувальники, чекаємо на приїзд екологічної комісії. І ще хто знає, які результати вона покаже…

Олександр Товстий

Оксана Кириченко 

Цифра тижня

50 тонн сміття залишається невивезеним у Гадячі по причині блокування сміттєзвалища у Хитцях. Це може призвести до ще більшого засмічення ярків, берегів, посадок, створення несанкціонованих сміттєзвалищ до загрозливої епідеміологічної ситуації в місті.

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...