Час відновлювати стрілецькі тири

Фото з архіву редакції «Базар Медіа в Україні»

Фото з архіву редакції «Базар Медіа в Україні»

Поділитися новиною

Фото з архіву редакції «Базар Медіа в Україні»Неоголошена війна в Україні змусила Міністерство освіти кусати лікті, шкодуючи про те, що в роки незалежності «запустили» військово-патріотичне виховання. Нині у планах повне перезавантаження, мета якого – поставити предмет «Захист Вітчизни» на новий рівень. Заговорили про відродження занять із допризовної підготовки старшокласників і в нашому районі. Узялися за відновлення стрілецьких тирів. Є припущення, що військову підготовку затвердять у новому навчальному році, а отже є час підготувати тренувальну базу.

– Майже  в усіх міських школах, за винятком другої, збереглися приміщення. У четвертій – просто шикарне. Третя також взялася до роботи. Правда, ще гімназія не пристосована, але обіцяли, що приміщення знайдуть, – про стан шкільних тирів розповідає Олександр Глушак, керівник Товариства сприяння обороні України в Гадяцькому районі.

За часів незалежності більшість тирів перетворилися на складські приміщення, але навіть якщо вони не підлягають відновленню, то, за бажання, можна обладнати спеціальні кімнати для стрільби. Значно важче зі зброєю, адже її вдалося зберегти одиницям.

– На школу потрібно хоча б дві-три гвинтівки. У міській №4 немає жодної, У Великих Будищах зберегли старі, вони там, як лялечки. Подарував їм на ювілей ще одну. Якщо виділяють якісь копійки на масову військово-патріотичну  роботу, то я їх укладаю в зброю. Це те, що потрібно, – продовжує Олександр Васильович.

Єдине, чим може допомогти організація, яку він очолює, – це забезпечення кульковими кулями.

Є навчальні заклади в районі, які попри нелегкі часи зберегли традиції спортивної стрільби. Такими може похвалитися Гадяцьке аграрне училище. За навчання взялися і в училищі культури, й у Веприцькому аграрному ліцеї…

– Добре працюють Сватки, у цьому році привозили дітей на змагання. Учитель фізкультури – просто фанат своєї справи. Та й взагалі всі ці питання лягають саме на плечі керівників фізвиховання. Тому, якщо вчителі ініціативні, як у вищеназваних навчальних закладах, то робота ведеться. Вони не шукають причин. Гадяцькому аграрному училищу за участь у змаганнях я подарував 4 чи 5 стволів у вигляді призів. Там навчання не стихають, вони молодці, – говорить Олександр Глушак.

Дехто з директорів навчальних закладів ідею з відновленням стрілецьких тирів сприйняв не зовсім «на ура!», мовляв, техніка безпеки, відповідальність… Але, як говорить Олександр Васильович, «із рогатки теж можна око вибити». Простіше за все знайти тисячу причин, набагато важче – узятися за справу і довести її до кінця – не лише відновити стрілецькі приміщення, а й заручитися підтримкою спонсорів на купівлю зброї.

Щоб уникнути проблем неправильного поводження школярів зі зброєю, варто організовувати гурткову роботу.

– …Так краще, бо на одному уроці з усім класом не впораєшся, а коли ведеш заняття для 10-ох, то і результативніше, і безпечніше, – упевнений Олександр Глушак.

Ці та інші організаційні питання найближчим часом обговорять на семінарі-навчанні, який проведуть на базі Гадяцького аграрного училища.

Тож сподіваємося, що з відновленням тирів налагодиться й військово-патріотична робота у молодіжному середовищі. А цього нам ой як не вистачає.

Олена Савченко

 

Керівники фізичного виховання діляться досвідом ведення спортивних секцій зі спортивної стрільби

Училище культури імені І.П.Котляревського, Петро Шестопал:

«Розпочали займатися стрільбою відносно недавно, із початком трагічних подій в Україні. Першу гвинтівку дав Олександр Глушак, потім для навчального закладу купили пневматичну. Плануємо відновлювати тир. До того тренувалися за містом. Ось тільки потеплішає – знову проводитимемо заняття на природі. У секції 15 студентів, є й дівчата. Уже брали участь у змаганнях».

 

ДНЗ “Гадяцьке вище професійне аграрне училище”, Микола Боряк:

«Секцію спортивної стрільби веде Іван Андрійович Мельник. До речі, уже не один рік. Проводимо змагання в межах училища, також активно беремо участь у районних змаганнях. Наші студенти – постійні призери. У цьому році здобули перемогу в обласних змаганнях. Дякуючи ДТСААФ, ми маємо непогану базу, бо виборюємо призові місця. Маємо 3 пневматичні гвинтівки.

У секції займаються 40 чоловік, із них 4 дівчат. Бажаючих багато. Заняття проводимо раз на тиждень. Кожен, хто навчається  в аграрному училищі, хоча б раз, але має змогу потримати зброю в руках».

 

Веприцький аграрний ліцей, Анатолій Мормуль:

«Займаємося десь півроку. У секції 12 чоловік. Учні 16-18 років. Заняття двічі на тиждень – у вівторок і четвер. Маємо тир під гуртожитком, будемо відновлювати. У користуванні –  дві пневматичних гвинтівки ІЖ-38». 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...