«… Мущина, шо ви хочете? Сігарєти будете брать?!»

«… Мущина, шо ви хочете? Сігарєти будете брать?!»

«… Мущина, шо ви хочете? Сігарєти будете брать?!»

Поділитися новиною

«… Мущина, шо ви хочете? Сігарєти будете брать?!»Ще не висохло чорнило на документах, проголосованих Верховною Радою, як у нас вже стягують із покупців цигарок місцевий податок. Жителі міста такій новації обурюються, кажуть, стягнення відбувається «по-чорному» – без документальної фіксації, а тому підозрюють, чи, бува, продавці не нагрівають руки «під шумок»?

«Боролись за краще життя, а що ж вийшло? – скаржиться відвідувач редакції гадячанин Анатолій Миколайович.

– Мені 59. Працюю, отримую зарплатню. Та ціни ж такі стали, що «мама не горюй»! А недавно пішов за цигарками (палю ще із 1974 року), а вони кажуть: «Подорожало, давай більше!» А куди ж ще більше? Продавщиця мені каже, що не моє це діло, мовляв, як хочеш  – бери. Так я не можу зрозуміти – на пачці написана одна ціна, а деруть більше. То чого ж так? Ніхто нічого не пояснює. Та й сусіди обговорюють, а зрозуміть не можуть. Може, хоч ви проясните?»

Щоб не бути голослівною, ми з Анатолієм Миколайовичем пішли у найближчий тютюновий кіоск, щоб дізнатись, що кажуть продавці на запитання клієнтів.

Не дуже говірливою виявилась продавчиня і на запитання чоловіка: «Чому дорожче? Хто таке придумав? Чи можна отримати чек?» – жінка відповіла: «У нас 5% акциз. Хочте беріть, хочте не беріть, полюбом буде дороже. І вобще, мущина, шо ви од мене хочте? Ідіть у налогову розбирайтесь, Вроді я сама це придумала. Сігарєти будете брать!? Да, сігарєти прошлогодні. А чек не дам, касу забрали на провєрку…»

На численні запити читачів нашого тижневика пояснюємо: якщо в чеку вказана певна ціна, значить, за нею і мають відпускати, інакше це шахрайство. Крім того, є товар ще з минулого року, який не реалізували. Але продавці чи власники магазинів та МАФів вирішили скористатись моментом і під шумок «втюхати» товар зі старими цінами та акцизними марками вже із 5%, без зазначення цього у чеку.

Крім того, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів від 23 серпня 2000 року №1336, роздрібна торгівля підакцизними товарами без використання так званих «касових апаратів» (реєстраторів розрахункових операцій) не дозволяється навіть фізичним особам-підприємцям, які сплачують єдиний податок та отримують патент. Тож при продажу цигарок продавець зобов’язаний видати відповідний чек, у якому мають бути відображені усі передбачені чинним законодавством податки та збори, у тому числі і 5% місцевого.

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...