20 років із дня відкриття Гадяцької школи №4

Перший директор школи зі своїми учнями

Перший директор школи зі своїми учнями

Поділитися новиною

Перший директор школи зі своїми учнямиЮвілей школи 

14 січня 2015 року виповнюється 20 років із дня відкриття Гадяцької середньої школи №4 (нині Гадяцька спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №4).

У зв’язку із цією датою хотів би поділитися спогадами про деякі події, пов’язані з будівництвом і введенням в експлуатацію названого закладу.

 

Як відомо, на кінець 80-х років минулого століття у місті діяли 4 середні школи: школа-інтернат, №1, №2 і №3. Останні три школи були занадто перенавантажені. Вони працювали у дві зміни. Це створювало незручності для вчителів, обслуговуючого персоналу названих шкіл, дітей та їхніх батьків.

Вирішити питання розвантаження міських шкіл можливо було шляхом відкриття нової школи.

Будівництво нового об’єкту в ті часи виявилось непростою справою. Потрібно було вишукати немалі кошти, виготувати проектно-кошторисну документацію, знайти замовника і виконавців будівельно-монтажних робіт тощо.

За пропозицією районної ради замовником проекту виступив Гадяцький птахокомбінат.

Підставою для проектування стало рішення виконкому міської ради від 16 грудня 1988 року про виділення цьому підприємству земельної ділянки, площею 3,3 га, по вул. С. Швидкого м. Гадяч під будівництво середньої школи.

Розроблення проектно-кошторисної документації на цей об’єкт здійснював Український науково-дослідний інститут «Агропроект» Держагробуду.

Замовником будівництва виступило газопромислове управління «Полтавагазвидобування».

18 червня 1991 року виконком міської ради приймає рішення про надання цій організації дозволу на спорудження по вул. С. Швидкого, 2 м. Гадяч середньої школи на 1286 учнівських місць.

А вже у липні 1991 року за цією адресою генпідрядник – трест «Східінтернафтогазбуд» – і субпідрядна організація – трест «Сумболгарбуд» – розпочали будівельно-монтажні роботи, які тривали до 29 грудня 1994 року.

За 11 місяців до цього, у лютому 1994 року, призначається директор школи-новобудови, а в квітні – завгосп. На них покладалося комплектування об’єкту шкільними меблями та обладнанням.

Незважаючи на всі труднощі, пов’язані з будівництвом нової школи, спільними зусиллями місцевої влади, усіх зацікавлених осіб, небайдужих громадян міста вдалося своєчасно вкластися в графіки будівельно-монтажних робіт та комплектування об’єкту необхідним начинням. 29 грудня 1994 року державна приймальна комісія підписала Акт про завершення будівництва школи та прийняття її в експлуатацію.

На початку Нового 1995 року розпочалося вирішення організаційних питань щодо забезпечення навчально-виховного процесу у новоствореній школі.

Наказом по районному відділу освіти від 2 січня 1995 року сюди на роботу призначено 84 педагогічних працівники.

Протягом січня того ж року школа повністю укомплектовується навчально-допоміжним і обслуговуючим персоналом.

А 14 січня 1995 року відбулася незабутня подія – урочисте відкриття школи. 950 учнів 1–10-х класів, які до цього навчалися в середніх школах №1 та №3, переступили її поріг.

Практично з цього дня у школі розпочався навчально-виховний процес і  разом з тим подальше облаштування, естетичне оформлення класів, кабінетів, навчальних майстерень, спортивних залів та створення затишку в приміщенні всієї школи.

Найчисельнішим був учнівський колектив у 1995-1996 навчальному році. Тоді у 40 класах-комплектах налічувалося близько 1100 учнів.

Школа двічі змінювала свій статус. 9 квітня 2003 року рішенням сесії районної ради вона із середньої школи реорганізовується в спеціалізовану із поглибленим вивченням окремих предметів та курсів, а 26 січня 2004 року зареєстрована як Гадяцька спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №4 Гадяцької р/ради.

За 20 років свого існування школа стала навчально-виховним закладом нового типу, який у повній мірі забезпечує здобуття учнями якісної середньої освіти на рівні державних стандартів.

Сьогодні вона є одним із кращих навчально-виховних закладів району й області. Свідчення цього – високі результати знань учнів, здобуті призові місця на районних та обласних предметних олімпіадах, проведення на базі школи районних та обласних семінарів з обміну досвідом навчально-виховної роботи педагогічного колективу цього закладу тощо.

Усе це – результат наполегливої праці педагогів, технічного і обслуговуючого персоналу учнів школи та їх батьків. Велике усім їм спасибі і низький уклін!

Користуючись нагодою, хочу привітати усіх учасників навчально-виховного процесу Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №4 з 20-річчям відкриття закладу, а також з новорічними і Різдвяними святами!

Нехай рік прийдешній принесе всім їм і їхнім родинам здійснення мрій і задумів, щедро обдарує здоров’ям, щастям, злагодою та благополуччям! 

І. Завора, директор школи  у 1994-2006 рр.  

Колишній і нинішній директори школи №4 – Іван Завора та Станіслав Бутенко. 

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...