Шукаємо вихід чи «гробимо» систему освіти?

Поділитися новиною

22 грудня відбулася апаратна нарада

Очільник району Олексій Матюшенко урочисто повідомив усім присутнім, що нарешті Івана Волощука призначили першим заступником голови РДА. Що ще обговорювали на нараді, читайте далі.

Стан виплати орендної плати

21055 договорів оренди із власниками земельних часток укладено у 2014 році на території Гадяцького району.

11394 договори укладено пенсіонерами – власниками земельних паїв.

59069 тис. га становить площа земель, переданих в оренду.

46 млн грн становить розмір орендної плати згідно із укладеними договорами у 2014 році.

58 913 млн грн виплачено орендної плати за використання земельних часток (паїв) у 2014 році.

2000 грн становила ціна за одну тонну пшениці при виплаті орендної плати натуральною продукцією.

1510 громадян на загальній площі 4,7 тис. га вийшли в натурі і обробляють земельні частки самостійно, згідно з державними актами на право власності на землю.

76,141 млн грн орендної плати за користування земельними паями буде виплачено до кінця року.

Із доповіді Володимира Троценка (начальник відділу Держземагенства у Гадяцькому районі)

Чи готові заклади освіти до новорічних свят?

2000 дітей відвідають новорічну виставу, замовлену трудовими колективами.

33 заклади із 40 залишились напередодні Нового року без опалення (Плішивецький, Ціпківський, Рашівський та Соснівський сільські Будинки культури).

26 дітям-сиротам і позбавленим батьківського піклування, які навчаються у загальноосвітніх школах району, відділом освіти за бюджетні кошти придбані та вручені подарунки.

6061 дитина, учні та вихованці навчальних закладів, отримає новорічні подарунки та сувеніри  за рахунок коштів від добровільних внесків спонсорів, шефів, батьків, суб’єктів підприємницької діяльності, підприємств, організацій, профспілкових органів, що працюють на території району.

120 тисяч гривень потрібно для вручення подарунків (із розрахунку 20 гривень на одну дитину).

100 учнів у час зимових канікул здійснять екскурсійні поїздки до міст Києва, Полтави, Миргорода, Сум.

1000 дітей відвідають свята Головної ялинки району у ККЗ «Дружба» з 27 по 28 грудня.

За матеріалами доповідей Лариси Труш (начальник відділу культури РДА), Ігоря Лідового (начальник відділу освіти РДА)

Немає підстав для святкування Дня енергетика…

Якраз до Дня енергетика, який, за словами самого доповідача, «немає підстав святкувати», Олександр Богатий (начальник Гадяцької філії ПАТ «Полтаваобленерго») укотре розповів про відключення електроенергії.

«До цього часу відключення проводилися хаотично, безсистемно. Зараз ми застосовуємо удосконалені графіки аварійних відключень. Перерви в електропостачанні будуть не більше 2 годин підряд.

Усі споживачі,  яким можна припинити електропостачання, розділені на 2 групи, тож будемо їх чергувати. Точного часу відключень немає».

У ході засідання стало відомо, що минулого тижня до РДА надійшла постанова Кабміну «Про відключення вуличного освітлення вночі і рекламних вивісок задля збереження енергосистеми».

Порадившись, було вирішено, що наше місто, на відміну від міст-мільйонників, не має такої кількості зовнішньої реклами, яка потребує багато електроенергії. Та й вуличне освітлення міста та сіл району вночі вимкнене, тож потреби вимикати його зовсім немає. 

Зі слів Олександра Богатого, оперативно-виїзна бригада енергетиків нещодавно провела по району інвентаризацію з метою виявлення ліхтарів вуличного освітлення, які приєднані поза приладами обліку, і виявила багато самовільних підключень. Тож тепер почнеться кампанія по їх відключенню.

І хоч як не пояснювала Тетяна Савченко (міський голова), що зараз  ведеться реконструкція освітлення, і усі самовільно встановлені ліхтарі беруться на облік, він не захотів цього слухати.

Наостанок Олександру Богатому було надано список із переліком та часом проведення  новорічних заходів по школах та Будинках культури. Він пообіцяв вирішити це наболіле питання.

Розвалюємо систему освіти?

Олександр Мигаль (директор ДНЗ «Гадяцьке вище професійне аграрне училище»)  висловив глибоку стурбованість тим, що на засіданні ніхто навіть слова не промовив про реформи у системі освіти. 

«Звісно, на сьогодні  у нашій державі безліч проблем, але мовчати про освіту – це злочин.  Погоджуся, треба економити на чомусь, та все ж потрібно шукати інших шляхів. Планується реформа, яка несе в собі скорочення виплат (не буде стипендій нікому і навіть  дітям-сиротам), відміна безкоштовного харчування та проживання у гуртожитках. відмінять доплати викладачам. Прикро, але так ми скоротимо бюджет усього лише на 3%. З дітьми потрібно працювати, шукати вихід, а не «гробити те, що створювали віками!»

Олександр Миколайович закликав проявити ініціативу і якось вирішувати цю проблему. Тож на нараді постановили створити робочу групу, до якої входитимуть представники шкіл та профтехучилищ, які спільно вивчать  це питання і далі будуть діяти.

Оксана Кириченко 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...