Безгосподарське – значить народне!

Безгосподарське – значить народне!

Безгосподарське – значить народне!

Поділитися новиною

Безгосподарське – значить народне!19 грудня нам пощастило побувати у Книшівці на засіданні комісії по впорядкуванню майнових відносин, на яку зібрались близько 20 чоловік, серед яких голова комісії, люди, які мають земельні паї, та юристи з обох сторін. На порядку денному розглядалися кілька проблем, а саме: закінчився термін дії договорів на оренду земельних паїв із СТОВ «Калина», і люди не отримують орендної плати за користування землею. Та у ході засідання розглядались ще деякі питання. Детальніше читайте далі.

Закриття «Ощадкаси»

Володимир Терещенко (голова комісії по впорядкуванню майнових відносин) розповів, що протягом останнього тижня селами нашого району прокотилась хвиля закриття «Ощадкас». Цей факт неабияк стурбував громадськість.

Проте, як би болісно не сприймали жителі сіл цю новину, вплинути на неї вони не можуть. Просто не вигідно тримати філію, яка є збитковою. А для тих, хто не має змоги приїхати в Гадяч, майже у кожному селі існує відділення «Укрпошти», яке так само приймає усі платежі.

 

Чи буде «Калина»?

Книшівкою «ходять» чутки, що трактористи, які працюють у СТОВ «Калина», нещодавно зверталися у інше сільськогосподарське товариство з проханням взяти їх на роботу. Це і повідомив Володимир Терещенко на зборах. Дізнавшись про це, селяни занепокоїлись, чи бува не ліквідують зовсім СТОВ «Калина»?

Та правда це чи ні – покаже час.

 

«Народне» – поділимо!

СТОВ «Калина» – це колишній КСП «Червона Україна». Колись, при розпаді колгоспу, було зроблено перелік майна і передано у оренду теперішньому СТОВ, усе інше розпаювали. Поки існував договір оренди, орендар справно платив за землю усім пайовикам. А от у 2011 році термін дії договору закінчився. Так і по цей день ніхто його не подовжує, орендної плати не виплачує, але і від майна чомусь не відмовляється.

Пайовики довго чекали якихось дій зі сторони орендаря, та, не дочекавшись, вирішили забрати свої паї і відділитись від загального майна СТОВ.

Але виникла одна проблема: як це зробити законно, знають не всі.

Тож, керуючись логікою (а не законодавством, як мало б бути), власники паїв забажали забрати собі те, що входить у пай, і те, що вони вважають «безгосподарським», а за їх логікою  «належить народу».

Також пайовики забажали спецтехніку, що нині знаходиться на балансі СТОВ «Калина» і не підлягає розпаюванню, передати на баланс комунального господарства, створеного при сільраді.(Звісно, їх мотиви можна зрозуміти, люди намагаються врятувати хоча б те, що ще не «розсипалось» і тримається купи, і,можливо, потроху відновити. Але ж потрібно діяти у рамках закону.)

На сесії сільської ради також розглядалось це питання. Але депутати пояснили, що громада не може просто так забрати спецтехніку у сільськогосподарського товариства – орендаря, про що нагадала на засіданні Тетяна Мілька, сільський голова Книшівки.

 

Від СТОВ «Калина» на засіданні був присутній Володимир Сергієнко, юрист господарства. Вислухавши присутніх, він повідомив, що в переліку об’єктів, які не підлягають розпаюванню, були ще й об’єкти соціальної сфери, які нині передані на баланс сільради. А все інше, що було придбане колгоспом «Червона Україна», не може бути передане. Оскільки «Калина» є правонаступником «Червоної України», то відповідно усі права і обов’язки, а також майно перейшли їм.

Почувши таку відповідь, як чесно кажучи не дуже вдовольнила присутніх, вони зажадали звіту зі стану спецтехніки. Люди просять утримувати техніку у робочому стані (а зі слів присутніх на даний час не усе працює), щоб у разі потреби її можна було використати на благо сільської громади .   

 

До обговорення долучився також колишній директор СТОВ «Калина» Іван Ященко. Він пояснив присутнім, що спершу, згідно діючого законодавства громада повинна провести збори пайовиків. Без цього, усі дії будуть незаконними.  

Після довгих обговорень присутні вирішили, що представники комісії, що засідала сьогодні, разом із юристом СТОВ «Калина» сядуть за стіл переговорів і зроблять новий перелік майна. Потім будуть діяти так, як вирішать загальні збори пайовиків, що відбудуться 27 грудня.

Хоча, згодом побачимо, чи залишаться усі задоволеними.

Оксана Кириченко              

LIVE OFFLINE
track image
Loading...