Чи безпечна Ваша новорічна ялинка?

Чи безпечна Ваша новорічна ялинка?

Чи безпечна Ваша новорічна ялинка?

Поділитися новиною

Чи безпечна Ваша новорічна ялинка?Незабаром новорічні та Різдвяні свята, які принесуть до кожного будинку радість і надію, зміни на краще в житті. Щоб свято не затьмарило лихо пожежі, необхідно дотримуватися певних вимог пожежної безпеки. Такі вимоги є і до новорічних ялинок, ялинкових прикрас та інших виробів, які використовуються під час святкування. Пожежній безпеці ялинки варто приділити особливу увагу. Адже Новий рік – це свічки, хлопавки й вогні, а ялинки, на жаль, дуже добре горять. Причому штучні при цьому ще й виділяють отруйні речовини, швидко плавляться й «розтікаються», тобто ліквідувати загоряння буде сутужніше.

Щоб ялинка приносила тільки радість, установлювати її треба подалі від опалювальних приладів і джерел відкритого вогню (камінів, газових плит). На ялинку не можна встановлювати свічки та бенгальські вогні, особливо в поєднанні з ватяним «снігом» і паперовими іграшками. При виборі штучної ялинки безпечніше віддати перевагу моделям, що мають протипожежне просякнення (ця інформація вказується на упаковці). Варто дотримуватись і правил електробезпеки. Для прикраси ялинки не можна використовувати несправні й несертифіковані електроприлади. Діти не повинні мати доступ до контролерів (блоків керування роботою електрогірлянди ялинки), проводів і розеток. Щоб ялинка не могла перекинутися й поранити дитину, вона повинна бути правильно зібрана й надійно встановлена, а іграшки рівномірно на ній розподілені. Збирати штучну ялинку потрібно відповідно до інструкції, і в процесі установки ялинки не рекомендується підпускати до неї дітей. У кімнаті, де стоїть ялинка, малята повинні перебувати тільки під доглядом дорослих. Для дитячої безпеки ялинку краще прикрасити легкими прикрасами, які не б’ються – бантами, шишками, кулями зі склопластику тощо.

Під час проведення новорічних свят:

Ялинка встановлюється на стійкій основі, у приміщенні, яке має не менше двох самостійних виходів. Її не слід встановлювати в проходах, біля виходів, на шляхах евакуації. Гілки повинні бути не ближче одного метра від стіни і портьєр. Електричну ілюмінацію повинен монтувати спеціаліст-електрик згідно з правилами обладнання електроустановок. Припустима потужність електричних лампочок – не більше 25 Вт. У разі використання електричної освітлювальної мережі без понижувального трансформатора на ялинці можуть застосовуватися гірлянди тільки з послідовним увімкненням лампочок напругою до 12 Вт. Електропроводка до лампочок ялинкової ілюмінації мусить бути виконана гнучкими проводами з мідними жилами. Гірлянди до електромережі треба підключати за допомогою штепсельних з’єднань. Якщо ялинкове освітлення іскрить, блимають лампочки, нагріваються проводи, його необхідно відключити. Застосування свічок для освітлення ялинки не допускається.

При влаштуванні ялинки, яка обертається, електропривод слід помістити в металевий кожух, який виключає попадання всередину сторонніх речей.

Застосування вати, тканин для прикрашання ялинок і виготовлення карнавальних костюмів допускається після того, як вони будуть просочені вогнезахисною сумішшю. Не можна застосовувати паперові гірлянди, целулоїдні та подібні до них легкозаймисті іграшки.

Усі виходи, коридори та сходи в приміщенні, де встановлена ялинка, повинні бути вільними, а двері повинні легко відкриватися.

Місце встановлення ялинки необхідно забезпечити засобами пожежогасіння: не менш як двома вогнегасниками.

Пам’ятайте, що тільки при дотриманні цих правил Ви зможете подарувати безпечне свято собі та людям, що Вас оточують.

Василь Губський, начальник Гадяцького РС ГУДСНС України у Полтавській області, підполковник служби цивільного захисту 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...