Патріотами не народжуються, патріотів виховуємо

Поділитися новиною

Минулого тижня в Гадяцькій спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 2 імені Михайла Драгоманова відбувся районний семінар заступників директорів з навчально-виховної роботи: «Освітнє краєзнавство в навчально-виховному процесі та його вплив на формування особистості».

Педагогічний та учнівський колективи щиро вітали гостей у стінах однієї з найстаріших шкіл Полтавщини – цього року їй виповнилося 142 роки. Приміщення побудовані у другій половині ХІХ ст., з 1872 по 1905 роки. Жодного разу, за винятком війни, статус закладу не змінювався. Стіни школи завжди чули лише дитячі голоси.

24 жовтня 2014 року в приміщенні Полтавського краєзнавчого музею ім. Василя Кричевського відбулася презентація наукового видання «Звіт пам’яток історії та культури України. Полтавська область. Гадяцький район». До цієї книги внесені матеріали, фото, схеми приміщень, спогади про видатних випускників нашої школи.

Вагомим здобутком педагогічного та учнівського колективів школи в напрямку краєзнавчої роботи стало відновлення в 2009 році славетного імені школи Михайла Драгоманова.

Зважаючи на цікаве та самобутнє минуле нашої школи, нам сам Бог велів займатися краєзнавчою роботою. Історична причетність навчального закладу надихнула педагогічний колектив різних часів зберігати, досліджувати, записувати спогади, створити музей історії школи, вести змістовну позакласну краєзнавчу  роботу.

Освітнє краєзнавство – система краєзнавчої освіти в навчально-виховній роботі навчальних закладів, яка спрямована на вивчення свого краю через збирання, накопичення і популяризацію відомостей про випускників і вчителів школи. Мета освітнього краєзнавства – продовжувати справу збереження та відродження історії, культури рідного краю; формувати патріотично-громадянські настрої дітей і молоді, відчуття власної причетності до долі народу, його минулого, теперішнього і майбутнього; виховувати національну свідомість, прагнення примножувати славу і гідність рідного краю; розвивати пізнавальні інтереси та здібності учнів.

Девіз краєзнавства школи: «Люби і знай свій рідний край».

Із 2004 року заклад став спеціалізованим, за напрямом – філологічний, за профілями – українська філологія та історичний. Запровадження профільного навчання дозволило істотно розширити можливості краєзнавчої роботи учнів, поєднавши її з суспільно-корисною активністю. Це й учнівські дослідження, і публікації з країнознавства, участь школярів у різноманітних проектах, відродженні традицій, допомозі ветеранам війни і праці.

Із 1997 року в школі діє наукове товариство учнів Малої Академії Наук. Упродовж років досліджено багато цікавих тем: «Світоч української нації Михайло Драгоманов – «первоцвіт» із минулого в прийдешнє»; «Принципи національного виховання молоді Олени Пчілки (гадяцький період)»; «Життя Михайла Драгоманова через призму світлин»; «Історія розвитку політичного лібералізму у ХІХ ст. М. Драгоманов «Дорогою знань», присвячена історії школи (англійською мовою)»; «Історія міста Гадяча через призму історичних, науково-популярних та художніх творів (від найдавніших часів до середини ХVІІІ ст.)»; «Допоки я ходжу по цій землі і ув очах проміння не зів’яне, як святість, будуть на моїм столі дари духовні роду Драгоманів»; «Мій край – моя історія жива», «Особливості обрядових свят на Гадяччині» та інші.

Учні школи неодноразово ставали призерами районного конкурсу «Я пишаюся малою Батьківщиною», обласного літературного конкурсу «Собори душ своїх бережіть», учасниками туристично-краєзнавчих експедицій«Краса і біль України», «Моя Батьківщина – Україна». Учні та вчителі школи постійно беруть участь міжнародних, всеукраїнських, обласних, районних заходах із освітнього краєзнавства та присвячених родині Драгоманових.

Учителі друкують свої краєзнавчі дослідження та вірші в літературно-мистецькому альманасі «Мистецьке гроно». Темою краєзнавства пронизано дописи на веб-сайті школи та матеріали шкільної газети «Драгоманівка».

Пошуки більш досконалих шляхів навчання та виховання учнів відбуваються шляхом реалізації проектів «Зв’язок поколінь», «Зберемо воєдино всю свою родину».

Команди школи «Полум’яні серця», «Здоровенькі були», «Квіти землі» неодноразово заслужено отримують командні перемоги  в конкурсах.

Педагогічно продумане, розумне поєднання навчального і позаурочного краєзнавства – це умова успішної організації і функціонування шкільного краєзнавства, що значною мірою залежить від об’єднаних однією ідеєю учителів, батьків і учнів, громади міста.       

Вивчення, дослідження краєзнавства відбувається як під час навчального, так і під час виховного процесів закладу.

Гості школи мали нагоду переглянути фрагменти уроків учителів трудового навчання, англійської мови та «Я і Україна» (природознавство).

Учитель трудового навчання Ольга Гула продемонструвала фрагмент уроку трудового навчання в 7 класі на тему: «Композиція художньої вишивки Полтавщини та Полісся». Вона зупинилася на історії вишивки, різновидах орнаментів, відмінностях вишивки різних регіонів, узявши за основу дослідження Олени Пчілки та видану нею книгу «Українські узори. 1876 рік». Зразки вишивки, листи з орнаментами, сорочки, притаманні Полтавщині та Поліссю, рушники XVIII століття, зразки мережок, фільм Христини Огнівської про народні промисли Решетилівщини учні переглянули під час презентації матеріалу Ольгою Андріївною.

Фрагмент уроку англійської мови у 5 класі «Екскурсія по місту» провела учитель Людмила Чепурна. Діти мандрували визначними місцями Гадяча, будували речення про видатних особистостей Гадяччини, прослухали тематичний текст про місто, повторили граматику та правопис слів, виправляючи помилки в реченнях. Урок промайнув на одному диханні. Проте учні ще раз пригадали відомих людей та історію краю.

Третьокласники разом зі своїм класним керівником Наталією Красюк віршованими рядками описали красу та велич нашої країни, пригадали державні свята та свято Віхи, яке відбувається у селі Лютенька нашого району.

Творчі перлини вчителів та учнів школи під акомпанемент скрипки (Дарія Мельник) послухали гості заходу у літературній вітальні із вуст учителя української мови та літератури Катерини Вовк та учнів школи, які виступили в образах Олени Пчілки, Лесі Українки, Михайла Драгоманова (Ірина Завгородня, Роман Циба, Аліна Нестерович, Анастасія Тиндик, Анастасія Будник, Артем Рудецький).

Директор музею історії школи Людмила Мельничук розповіла про освітнє краєзнавство та формування лідерської компетентності в сучасній школі: дослідження біографії випускників та вчителів. Випускниками школи різних років стали академіки та науковці, заслужені вчителі України В. Чепіга, Т. Дроздова, лікарі та інженери, військові та майстри художнього слова і просто чуйні, небайдужі люди, які зробили вагомий внесок у розвиток та процвітання не лише нашої країни. 

Традиційно осінньої пори у школі відбувається посвята в козачата наймолодших учнів. Глядачами виховного заходу «Посвята в козачата» стали й наші гості. 138 усміхнених дітей, одягнених у вишиті сорочечки, із нетерпінням чекали свята. Конкурси на найбільший вареник, найдовшу косу, найкраще представлення козацького загону класу, на швидке переодягання, спортивні естафети чекали малечу. Дитячі дзвінкі голоси, пісні та гуморески порадували чисельних глядачів заходу, серед яких найбільше раділи за своїх дітей батьки. Учні школи підготували до цього дня виставку виробів із природного матеріалу. Різнобарвна ваза з квітами, які були виготовлені із макаронних виробів мамою та донькою родини Горобців (4-А клас), не залишила нікого байдужим. 

Освітнє краєзнавство – це шлях до самого себе, до самовираження і самовдосконалення, шлях до духовності. Саме сьогодні ми, як ніколи раніше, відчуваємо потребу у збереженні наших звичаїв і традицій, тієї багатої спадщини досвіду поколінь, славетної минувшини задля майбутніх поколінь, виховання патріотично налаштованих громадян нашої країни. І зараз це не голосні слова, а нагальна потреба часу. Тож любімо наш оспіваний край, любімо і привчаймо до прекрасного наших дітей, бо Гадяччина, як і Україна, у нас одна. Слава Україні!

Віта Нижник, заступник директора школи з навчально виховної роботи 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...