«…Господарство вдалося вберегти»

Комбайнер Олександр Гайдабура, шофери Анатолій Лобода, Віктор Сіренко.

Комбайнер Олександр Гайдабура, шофери Анатолій Лобода, Віктор Сіренко.

Поділитися новиною

Комбайнер Олександр Гайдабура, шофери Анатолій Лобода, Віктор Сіренко.16 листопада – День працівників сільського господарства України

В одному з віддалених куточків району, за кілька кілометрів від траси, вирує своє життя – це працівники СТОВ «Лободіно», упоравшись із домашніми клопотами, поспішають на роботу. Хто куди: кому на тік, кому на свиноферму, а когось чекає поле.

Усіх їх (а в колективі товариства понад 30 працівників) об’єднує не лише спільна робота в сільському господарстві, а й командна  дружність, яку важко не помітити.

– У нас хороші керівники, на них усе й тримається, – без зайвої похвали говорять трактористи.

Двоє господарів – Віктор Олексійович Ілляшенко та Олександр Вікторович Данілов – вчасно підтримали покинутий колишній колгосп і відтоді разом працюють над спільними клопотами.

Віктор Олексійович крізь сумну посмішку згадує той далекий 2000 рік, відколи взяв сільську справу в свої руки.

– Зізнаюся, до 2004 року було важко. Але господарство вдалося вберегти, порозорювати землі, які в той час не оброблялися.

Не менше спогадів про ті часи і в Олександра Вікторовича:

– Господарство було в жахливому стані. Та ми, завдяки спільній діяльності, його втримали. І підприємство почало потроху підніматися. Будь-які рішення завжди приймаємо разом. До речі, обходимося без кредитів і сторонньої допомоги, – хвалиться керівник.

Ось так удвох вирішили зав’язатися на сільськогосподарському виробництві. Віктор Олексійович залучив до роботи односельчан та жителів навколишніх хуторів і сіл.

– На території нашого підприємства 4 населених пункти – Вечірчине, Лободино, Калинівщина, Чернече. Усього у нас 240 пайовиків. З усіма розраховуємося грошима. І нам так зручно, і людям краще. І, звичайно ж, надаємо допомогу: виорати город, щось посіяти,.. – продовжує Віктор Ілляшенко.

До речі, підприємство займається не лише рослинництвом, а й тримає невеличку свинотоварну ферму.

– Колись була в нас і велика рогата худоба, але у зв’язку з тим, що робити стало нікому, довелося згорнутися. Зараз маємо 180 голів свиней, – розповідає господар.

Утримують свиноферму на своїх же кормах, біокормів не використовують. Тому й попит на поросяток є, бо, як кажуть, усе «натурпродукт».

– Ми  не зациклюємося на виробництві прибуткових культур, таких, як соняшник, соя. Вирощуємо всього потроху. Є і просо, і гречка, овес, пшениця, ячмінь, кукурудза… І продукції, і відходів з цих культур вистачає, аби збалансувати корми, не використовуючи біодобавки, – продовжує керівник господарства.  

– Тоді ж і свині на свиней схожі – не соромно й людям продавати, – говорять працівники свиноферми.

В обробітку сільгосппідприємства 1553 гектари землі. Традиційний набір культур керівники господарства хочуть поновити. На той рік планують взятися за вирощування гороху. Говорять, що це водночас і кормова база, і на сільгоспринку він зараз у попиті.

Цьогоріч закладено й дослідну ділянку озимої пшениці –  посіяно 4 сорти Полтавської державної аграрної академії.  У СТОВ «Лободіно» працює своя сушарка, яка діє вже третій рік. Разом із нею й комплекс, що сортує зерно. Відтак господарство не потребує послуг елеватора. Періодично оновлюють й технічний арсенал. У планах – купівля комбайну.

Керівники підприємства не обділяють своїх людей і зарплатами – працівники отримують до 3 тисяч гривень. Можливо, у цьому й запорука стабільності колективу. Дотримується господарство і соціальної угоди – фінансово підтримують краснознаменські школу та дитсадок.

– І школярі нам допомагають. Ось більше 200 тонн заготовленої соломи – це частково робота учнів, за яку вони отримали своєрідну зарплатню – не менше 1000 гривень, – розповідає Олександр Вікторович Данілов.

Кожної зими керівництво  СТОВ «Лободіно» бере на себе і очищення доріг від снігу. Цьогоріч відремонтували близько 250 метрів дорожнього полотна.

Насправді ж є чому повчитися в невеликому господарстві: і злагодженості в роботі, і взаєморозумінню, і навіть позитивному настрою в такі похмурі осінні дні. Тут керівник не цурається брудної роботи, а підлеглий не соромиться підійти за порадою. Тут усі рівні, бо об’єднує спільне призвання – бути працівником сільського господарства.

Редакція «Базар Медіа в Україні» вітає всіх, хто причетний до цієї справи, із професійним святом. Нехай ваші робочі будні будуть завжди сонячними, і добробут не згасає у ваших родинах!

Олена Савченко

Працівники свиноферми Наталія Назаренко, Наталія Онищенко, Віталій Назаренко.Трактористи Юрій Рябоконь, Валерій Труш, Анатолій Гайдабура.Керівники СТОВ «Лободіно» Віктор Ілляшенко та Олександр Данілов.Працівники току Олег Сіренко, Анатолій Ілляшенко, Руслан Юшка, Андрій Грабар, Галина Тихонович, Валентина Ширінська, Микола Лисенко, Ігор Заколодяжний. 

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...