Увага! Газ!

Поділитися новиною

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Порушення правил експлуатації газових приладів та поганий догляд за ними є причиною вибухів, пожеж та смертельних отруєнь.

На що звертати увагу при користуванні газовими приладами:

– при появі запаху газу негайно перекрийте на газопроводах крани пальників газової апаратури перед нею, відкрийте кватирки (вікна, фрамуги тощо), не запалюйте вогонь, не вмикайте і не вимикайте електроприлади, не користуйтеся електродзвониками, викличте аварійну службу «104». Перед користуванням газовими приладами неодмінно провентилюйте приміщення;

– при відсутності або слабкій тязі у димоході не користуйтеся газовими приладами, це смертельно небезпечно;

– не відкривайте кран на газовому приладі, не маючи у руках запаленого сірника, заздалегідь піднесеного до пальника приладу.

Чадний газ – монооксид – безбарвний газ, що не має запаху. Тому він особливо небезпечний, бо його не можна відчути. Чадний газ легший за повітря, за високої температури він згорає у кисні синім полум’ям, зріджується дуже погано, нерозчинний у воді, може утворювати з повітрям вибухові суміші.

Чадний газ надзвичайно небезпечний, він з’являється всюди, де проходить процес горіння. Найбільша небезпека отруєння існує в приміщеннях, які опалюються автономно, за допомогою згорання вугілля та інших видів органічного палива.

Головним симптомом при отруєнні чадним газом є втрата свідомості.

При легкому ступені отруєння спостерігається шум у вухах, пульсація венозних артерій, головний біль, відчуття спраги, загальна тривога, почуття страху.

При середньому ступені отруєння людина на певний час утрачає свідомість, яка повертається відразу, якщо її винести на свіже повітря. Характерними ознаками середнього ступеня отруєння є почервоніння обличчя, неадекватність поведінки, підвищення температури тіла до 38–40 градусів.

При тяжкому отруєнні людина втрачає свідомість на тривалий час, виникає розлад дихання. Характерними ознаками тяжкого отруєння є поверхневе дихання, іноді його повна зупинка, самовільне випорожнення кишечника та сечового міхура, шкіра стає блідо-синюшною. У разі отруєння чадним газом потерпілого слід негайно винести на свіже повітря, піднести до носа ватку з нашатирним спиртом, забезпечити вільний доступ повітря до легень, розстебнувши одяг, що утруднює дихання. У разі необхідності зробити штучне дихання.

А. Кеда, перший заступник голови районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій

LIVE OFFLINE
track image
Loading...