Канікули… Знайомство з історичним минулим

Канікули… Знайомство з історичним минулим

Канікули… Знайомство з історичним минулим

Поділитися новиною

Канікули… Знайомство з історичним минулимДля переважної більшості учнів Сарської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів осінні канікули пройшли дуже цікаво. Вони ознайомилися з історичним минулим, природними і культурними цінностями рідного краю.

Давня дружба єднає школу з Гадяцьким районним історико-краєзнавчим музеєм. Так, під час літньої оздоровчої компанії всі учні школи побували в музеї, підземеллі, Зеленому гаю.

За ініціативи директора школи І.В. Огризька були організовані екскурсії учнів по маршруту Гадяч – Броварки – Книшівка – Плішивець – Гадяч. Директор школи, історик за фахом, намагається прищепити дітям любов до минулого нашого краю.

Діти з великим інтересом ознайомилися з курганом скіфського періоду, що належить до числа найбільш грандіозних курганних некрополів скіфського часу не тільки басейну річки Псла, а й усієї лісостепової Скіфії. Кургани є переважно похованнями представників військової еліти, степовиків за походженням.

Найвідомішою пам’яткою серед поселень Попсілля є Книшівське городище, яке знаходилося на правому березі Псла на західній околиці села Книшівка. Поселення було засноване не пізніше середини VІІ ст. до н.е. Протягом VІІ – поч. ІІІ ст. до н.е. Книшівське городище було місцевим племінним центром і другим за значенням населеним пунктом ранньодержавного утворення лісостепової Скіфії зі столицею на Більському городищі.

Учні ознайомилися з перлиною національної архітектури початку ХХ ст. – мурованою Покровською церквою села Плішивець (1906 р.). Настоятель церкви отець Роман змістовно і цікаво розповів історію побудованої в 1760 році першої дерев’яної церкви. Будівля була дуже ветха, і виникла потреба спорудити новий храм.

Будівництво церкви розпочалося восени 1902 року. Ця кам’яна споруда – точна копія дерев’яного дев’ятикупольного храму в Дніпропетровській області, збудованого в 1773-1779 рр. народним умільцем Якимом Погребняком. Висота Плішивецької церкви 45 метрів (від землі до центральної глави з хрестом).

Екскурсії для учнів проводили вчитель-методист спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 3 Катерина Панасівна Кулик та молодший науковий працівник музею Анна Юріївна Бойко.

Діти поглибили свої знання про далеких предків, цікаве історичне минуле нашого козацького краю.

Адміністрація музею запрошує педагогічні колективи шкіл району організувати екскурсії по визначених і направлених у навчальні заклади маршрутах.

Василь Сиротюк, директор Гадяцького історико-краєзнавчого музею

LIVE OFFLINE
track image
Loading...