«Не просто ж кермо крутиш, а за тобою чоловік 50–70 сидить»

На фото: Віктор Григорович Кравченко – водій з 52-річним стажем роботи.

На фото: Віктор Григорович Кравченко – водій з 52-річним стажем роботи.

Поділитися новиною

На фото: Віктор Григорович Кравченко – водій з 52-річним стажем роботи.– Ех, хіба ж зараз їздять так, як раніше!  І нічні рейси були, і вдень… – махнувши рукою, згадує Віктор Григорович Кравченко роки роботи. Він півжиття провів за кермом – тільки 40 з лишком років у Гадяцькому автопарку чого варті! А починалося все ось як…

– Отримав права у травні 1962 року. До того, правда, теж кермо крутив.  Я до армії ще силос возив у колгоспі. Буває, голова каже: сідай і їдь, бо шофера немає. Я ж кажу: у мене й прав немає, а він своє: сідай і їдь, – розповідає Віктор Григорович.

Попрацювавши у колгоспі, хлопець пішов в армію.

–  І там на автобусі весь час пропрацював. У мене вже було 2 роки стажу – найбільше з усіх. То й посадили за кермо автобуса. Проїздив на «газончику» десь півмісяця, тоді три роки та 8 днів «отпік» на автобусі по Москві, – згадує роки служби у Підмосков’ї.

Та так уже й до пенсії не вставав із водійського крісла. Два роки шахтарів возив у місті Марганець, а після повернення додому влаштувався в автопарк.

– То було літо 1968 року – і по 2008 рік. Навіть на пенсії ще 5 років пропрацював на автобусі, – розповідає Віктор Кравченко.

Куди тільки не вела дорога: щоденні рейси в Київ, Харків,  Ілловайськ… А то змінювалися буденними – Лютенька, Римарівка…

– Ото як звик до одного автобуса, то як сів до іншого – уже не те. Буває, треба когось підмінити, сісти за інший автобус, то доводиться звикати, – каже.

Нічні рейси, які вже років з 10 як відмінили, добре врізалися в пам’ять водія. Цілу ніч вів маршрут  в Ілловайськ або Київ –  відпочивати ніколи.

– Приїдеш – очі такі червоні за дві доби. Аби не спати, курив цигарки одна за одною, – згадує чоловік. І продовжує:

– У дорозі важко. Увесь час відповідальна робота. Не просто ж кермо крутиш, а за тобою чоловік 50-70 сидить. А буває, як їдеш на села, то просять: «Дядьку, візьміть!» Як напхнеться повен автобус! – згадує.

На питання, чи сумуєте за роботою, Віктор Григорович відповідає:

– Та вже відвик. Раніше було діло. Хоча й зараз, як вийду на вулицю, чую свого ЛАЗика звіддаля. По звуку впізнаю, – посміхаючись, говорить чоловік.

Уже давно він проміняв  водійське крісло автобуса на зручненький невеличкий «жигулик» – то на рибалку їздити, то на грядки…

Гордиться Віктор Григорович і успіхами онучки – вона сама за кермо сідає, а ось уже й онук просить діда навчити водити. Тож піввіку роботи не дарма – он яка зміна підростає!

Олена Савченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...