Що є і чого немає на шкільних кухнях району

Поділитися новиною

На розширеній нараді у голови РДА заслухали доповідь начальника відділу освіти Ігоря Лідового. Цього разу говорилося про шкільну кухню, точніше, про організацію харчування учнів у загальноосвітніх закладах.

За словами головного освітянина району, у новому 2013/2014 році технікою доукомплектовано такі школи:

Сарську СШ І-ІІІ ст. – холодильником (4444 грн), Гречанівську ЗОШ І-ІІ ст. – електроплитою (5000 грн), електронагрівачем (1200 грн), Мартинівську ЗОШ І-ІІІ ст. – вагами (400 грн).

А також посудом:

Гадяцьку СШ І-ІІІ ст. №4 (100 чашок та двісті тарілок на загальну суму 2445 грн), Гадяцьку гімназію імені Олени Пчілки (200 мисок з антикорозійним покриттям – 1300 грн), Лютенську ЗОШ І-ІІІ ст. імені Героя Радянського Союзу М.Л. Величая (44 тарілки глибоких – 1100 грн), Краснознаменську ЗОШ І-ІІІ ст. (80 тарілок – 640 грн, 46 чашок – 276 грн), Хитцівську ЗОШ І-ІІ ст. (кухонний набір – 125 грн), Петрівсько-Роменську ЗОШ І-ІІІ ст. імені Героя Радянського Союзу  М.Є. Пігіди (50 мисок глибоких – 375 грн, 50 мисок порційних – 325 грн, 50 чашок – 325 грн, 5 дощок кухонних – 70 грн, 3 підноси – 111 грн).

Та не менший список і тих шкіл, які також чекають на оновлення технологічного обладнання. Кухонні прилади у більшості навчальних закладів застарілі й зношені. Так, потребують ремонту:

холодильники – у Лютенській ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Героя Радянського Союзу М.Л. Величая, Лисівській ЗОШ І-ІІ ст., Вельбівській ЗОШ І-ІІ ст., Сарській СШ І-ІІІ ст., Петрівсько-Роменській ЗОШ І-ІІІ ст. імені Героя Радянського Союзу  М.Є. Пігіди, Мартинівській ЗОШ І-ІІІ ст.;

холодильні шафи та холодильні камери – у Гадяцькій СШ І-ІІІ ст. №4, Римарівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, Краснознаменській ЗОШ І-ІІІ ст.;

електроплити та електронагрівачі – у Гадяцькій СШ І-ІІІ ст. №3,  Ціпківській ЗОШ І-ІІ ст., Великобудищанській  СШ І-ІІІ ст., Березоволуцькій ЗОШ  І-ІІІ ст., Мартинівській ЗОШ І-ІІІ ст., Сарській СШ І-ІІІ ст., Гадяцькій СШ І-ІІІ ст. № 2 ім. Михайла Драгоманова, Гадяцькій гімназії ім. Олени Пчілки тощо.

Учні 1-4 класів харчуватимуться безкоштовно

Стовідсотково охоплено гарячим харчуванням учнів 21 загальноосвітнього навчального закладу, зокрема: у всіх навчальних закладах І та І-ІІ ступенів, а також Великобудищанській, Сарській спеціалізованих школах І-ІІІ ступенів, Березоволуцькій, Петрівсько-Роменській, Римарівській, Розбишівській, Сватківській ЗОШ І-ІІІ ступенів.  Послугами буфетів користуються 652 учні в 4 міських школах. У поточному навчальному році стовідсотково буде забезпечено безкоштовним харчуванням учнів1-4 класів в кількості 1665 чоловік, що на 122 учня більше, ніж у 2013/2014 навчальному році. Для організації безкоштовного харчування з районного бюджету виділено по 4,50 грн на одного учня, а для 10 дітей сиріт та 16 дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», і дітей та підлітків, які знаходяться на обліку в лікаря-фтизіатра, – по 5,50 на одного учня.

Із метою здешевлення харчування учнів навчальні заклади мають 23,63 га пришкільних ділянок, на яких вирощують овочі та картоплю. Ряд закладів мають у своєму користуванні землі, на яких вирощуються кормові, злакові культури, частина коштів після їх реалізації йде на поліпшення харчування школярів. Посильну допомогу в поліпшенні організації харчування дітей надають батьки учнів.

Підприємства, які допомагають навчальним закладам в організації харчування дітей: ФОП Ситнік Ірина, ФОП Сергієнко Володимир, ФОП Березіна Ніна, ПрАТ «Гадяцьке бурякогосподарство», СГ ТОВ ім. Шевченка (с. Лютенька), ПП «Ручки-Агро» та ПП «Лист-Ручки» (с. Ручки), СПОП «Березоволуцьке» (с. Березова Лука), Гадяцька філія ПрАТ «Райз-Максимко» (с. Сватки), СГ  ТОВ «Фіалка» (с. Великі Будища), СГ ТОВ «Мрія» (с. Плішивець).

При райспоживспілці діє 65 магазинів

Про стан організації обслуговування населення району підприємства правління Гадяцької районної спілки споживчих товариств розповів голова правління Микола Волик.

Система цієї організації об’єднує 9 споживчих товариств, підприємство «Ринок» та господарство.

Діючих магазинів 65 одиниць та 6 підприємств громадського харчування.

– Ми обслуговуємо сільське населення району, торгівля в районному центрі з об’єктивних причин  відсутня, але згідно з обласним економічним аналізом ми займаємо передові позиції вже декілька років, – розповів Микола Олексійович.

За його словами, протягом  8 місяців надано послуг населенню на 184 тис. грн, у т.ч. побутових на 16,5 тис. грн.  За 8 місяців 2014 року сплачено платежів до бюджету та у позабюджетні фонди та сплачені ліцензії, дозволи по системі райспоживспілки в сумі 605507 грн.

Під час доповіді Миколі Олексійовичу висловили зауваження щодо впорядкування центрального ринку, що на Черемушках. Так, міський голова поцікавилася, як борються із продавцями, які торгують поза межами ринку. У базарний день вони займають місця на прилеглих вуличках та провулках, у той час, коли на ринку є опустілі ряди. Це питання вирішили вивчити і проконтролювати.

Подібна проблема залишається невирішеною й біля «Росії».  

– А я вважаю, що вплив на несанкціоновану торгівлю є, але жодного разу заходи, проведені місцевою владою та активістами, не були доведені до кінця, – висловив свою думку Анатолій Жезіцький.

Олена Савченко

Матеріали підготовлено на основі доповідей І. Лідового, М. Волика.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...