Бізнес на горіхах

Фото використане як ілюстрація

Фото використане як ілюстрація

Поділитися новиною

Фото використане як ілюстрація– Думала приїхати горіхів назбирати, а вже й листя пообшарпували, – скаржиться сусіду пенсіонерка Ніна Іванівна. Вона котить велосипед до захаращеного двору.

Хата вже давно пустує. Раз на два тижні жінка поглядає, аби хоч шибки були цілі. Сторожують батьківське дворище й сусіди.

– Тю, а я думав, то ти когось із своїх знайомих послала. Приїжджали двійко на велосипедах, я і з хати не виходив,  – оправдовується сусід дід Петро, протираючи спітніле скло на окулярах.

Ніна Іванівна, не знімаючи картатих сумок із руля велосипеда, повертається додому ні з чим.

«Обносять» дерева з горіхами не тільки в Гадячі. По селах хлопчаки і не тільки шукають, де б можна підзбирати чуже.

– Ось приїхала пацанва якась до нас у село.  Їду, дивлюсь – собирають. Та так актівно… Я ж їм: «Ша! Пацани, шо тут робите?» Вони перелякалися, школьніки ще. Так я вєліки їхні в машину позабирав, кажу: «Приїду через 10 минут – шоб усі горіхи  згребли». Так я все те собі в багажнік висипав, отдав хлопцям вєліки і пригрозився, шоб більш їх тут не бачив. А шо? Хай не привикають! – заливається сміхом чоловік років 35.

Біля нього стоїть знайомий, такого ж віку. Хлопає того по плечу. Каже: «Маладцой!»

Горіховий бум почався після зливи на минулому тижні. Тоді вітер добряче обтрусив дерева. Тож і гадячани у дворах не лінилися визбирувати плоди. Хоч і дощ періщив по спинах, та з пакетами у руках бігали жвавенько.

– Так а як? По 10 гривень на базарі приймають, то чого його й не назбирати? – хвалиться жіночка біля пункту прийому. 

А таких уже і в Гадячі, і по селах чимало. Де по 7 за кілограм приймають, а де й по 10.  Найвище, кажуть заготівельники,  цінують чищені  «метелики» – горіх, розбитий на дві половинки. Та зараз їх не поспішають здавати, бо горіхи ще треба підсушити.

– А ми вже не один рік здаємо. Тільки туди, ближче до зими. Роботи біля дому тоді небагато, то ми з  чоловіком  потихеньку почистили, здали – і вже є з чим на базар сходити, – каже пенсіонерка Тетяна Михайлівна. – Хоча, щоб начистити хоча б кілограм, треба багато часу витратити, але ми не маємо куди поспішати.

Улітку ядра горіхів приймали по 60 гривень за кіло, було й по 80.  Як буде на осінь – побачимо.

Не так давно в місті з’явилися оголошення про закупівлю каштанів. То визбирують люди і «їжачків». Правда, каштани приймають по 70 копійок за кілограм.

Олена Савченко

Тільки 7% земної суші придатні для вирощування волоських горіхів.

 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...