«Автобус почало кидати, чуть не перевернулися»

Поділитися новиною

У понеділок із самого ранку в редакцію навідався чоловік. Збентежений, нервово сідає на стілець. Розповідає:

– Сьодні вранці відправив доньку в Полтаву. Оце другий раз їде, тільки поступила. Купив ще в п’ятницю білет «Гадяч-Полтава». Відправка в 5.10. Короче, приїхав автобус, такий фіолєтовий із полосками. Шось там водітєль почав диркать, автобус рветься.  Кажуть, немає сцепленія. Поламався. Потом через 15 хвилин приїжджає ще один.

Ну, з горем пополам відправилися, – розповідає чоловік, нервово хрускає пальці, зітхає. – Через час телефонує донька. Каже: стоять серед поля. Виїхали з Гадяча – почало в салоні вонять. Зіньків минули, до Опішні не доїхали і поламалися. Автобус почало кидати, чуть не перевернулися. Каже, шо відпало заднє колесо. Ага! Вони ж  під 100 км женуть!  А якби відпало переднє, хто знає, шо й було б, – витирає спітніле чоло.

– Донька каже, шо через 15 хвилин їх підібрала якась маршрутка. Так шо ж – їхали до Полтави стоячки! З такими перевезеннями – хай їм! Я краще буду платити часникам. Як це так? Набрать повен автобус (білет стоє 59 з копійками) і в такому состоянії їхать. Виходить, гроші собі складають, а на технічний ремонт не виділяють ні копійки. Приватні перевізники, кажись, уже собі автобуси непогані покупляли, – розповів стурбований батько.

За останній час чимало нарікань на роботу Гадяцької автостанції. Претензій достатньо як на рух автобусів у напрямку сіл району, так і на міжміські маршрути. Кілька місяців тому обговорювали новину про те, що маршрут Гадяч-Харків перейшов знову «до рук» автостанції. Говорили й про те, що змінилося керівництво «на верхах». Тому зміни ще будуть. Та от тільки чомусь не на краще.

Щоб не збирати чуток і з’ясувати, чому автотранспортні засоби в не зовсім або в зовсім НЕ справному стані виїжджають на маршрути, ми задали кілька питань керівнику організації пасажирських перевезень Григорію Куцю.

– Григорію Івановичу, поясніть, чому склалася така ситуація?

– У той день я сам був за рулем автобуса. У першому автомобілі лопнула вилка на зчепленні.

У другій машині, коли вже їхав я, заклинив підшипник – видно, був брак. Усякого буває, а що ж?

– Хто відповідає за технічну справність автотранспорту? І як часто здійснюється техогляд автомобілів?

– Техніка перевіряється механіками кожен день. Є відповідна служба, яка цим займається.

– Чи за останній час поповнювали ресурси автопарку новими автобусами?

– У цьому році жодної машини не закупили, бо не заробили. Приватні перевізники можуть собі дозволити заробляти. А от у нас, хоч і оборот 2 млн. гривень, але з них я плачу 700 тисяч гривень податків у рік. І ще ж треба на пальне, людям на зарплати і т.д. і т.п. Зрозумійте, ми працюємо на збиткових маршрутах. Чомусь перевізники не беруться їздити в Гречанівку чи ще кудись у дальні села.

– Дякуємо за відповіді.

Прикро, та ми щоразу знаходимо всьому оправдання, чого б це не стосувалося. Але погодьтеся,

економити на людських життях – це вже занадто. Чому ж тоді автостанції набиратися маршрутів, коли транспорт не придатний для обслуговування пасажирів? Скажете, легко говорити? Так, але ж, як кажуть у народі,  хто на що вчився. Якщо ж вам, шановні, довіряють своє життя (хай хоч і на кілька годин), знайте: ви і ніхто інший відповідаєте за нього.

«Базар Медіа в Україні»

2 коментарі до “«Автобус почало кидати, чуть не перевернулися»

  1. Совість у них відсутня, а з прибутком, як раз, – усе добре! З приводу якості послуг, що надаються у сфері перевезень населення, – не то що плакати, а ридати хочеться!!! Пояснення “шановного” – смішні, але у кожного своя робота … хоча, всі ж ми знаємо про кількість “набитих” так званих “пасажирів”, що не враховуються до відомостей “Автостанції”, не говорячи про багато інших фактів (наприклад: поломка при мінус 15 – затримка протягом майже 2 годин!!!!), якості транспорту і тому подібне … Просто всі мовчать!!! Проблема саме ж у цьому!

  2. звичайно часник заробля на себе,то він і утримує автобус,а коли з 2х млн. платить 700 тис.податку,то на поновлення парку не дуже розбіжися,а все це через закони дурацькі-чесно працювати не вигідно

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...