«Це що, на 270 метрів заляже 1 млн. гривень? Нічого собі!»

«Це що, на 270 метрів заляже 1 млн. гривень? Нічого собі!»

«Це що, на 270 метрів заляже 1 млн. гривень? Нічого собі!»

Поділитися новиною

«Це що, на 270 метрів заляже 1 млн. гривень? Нічого собі!»Об’їзній дорозі, що по вул. Тельмана, уже можна присвоїти титул «найскандальнішої». Скільки розмов навколо неї! У рейтингу найгірших вона точно займає перше місце. А ще саме ця об’їзна стала топ-темою листів гадячан у редакцію. Тільки-но народ прочитає про те, що на сесії міської ради виділені кошти на ремонт покриття по вул. Тельмана, уже за кілька днів телефонують і питають, коли ж почнуться роботи.

І ось справа таки зрушила з місця, але ж знову не без галасу. У вихідні дорогу від перехрестя по вул. Лохвицькій і до пров. Воровського перекрили – розпочалися довгождані роботи по капітальному ремонту. Та чомусь у неділю дорожники не поспішали латати ями. Виконроб нервово говорив із кимось по телефону, а підлеглі ховалися від сонця в машині. Тож ми вирішили дізнатися, у чому причина застою.

– Ми почали ямковий ремонт. Очищаємо поверхню і накладаємо шар для вирівнювання. Працюємо за проектом. Але зайві некомпетентні люди нам заважають: їм то фрезу треба, то ще щось, – пояснив виконроб Миргородського «Агрошляхбуду» Анатолій Арчаков.

Ми вирішили вислухати й претензії місцевих активістів: Едуарда Геруса, Петра Півня, Юрія Мотренка і Тараса Солдатова.

– Нас знову дурять. На сесій міської ради говорилося про те, що виділять 998 тис. грн. Це що, на 270 метрів заляже 1 млн. гривень? Нічого собі! Домовлялися, що відремонтують від Лохвицької і до стоянки біля школи № 4. А ще обіцяли, що роботи виконуватимуть із фрезою. За мільйон гривень зробити ямковий ремонт – безглуздо! Ми за 40 тисяч зробили! – обурювалися протестувальники.

Трохи роз’яснилася ситуація в понеділок, коли знову зібралася сходка на вулиці Тельмана. Міський голова та її заступник просили не заважати робочим. Ті нарікали на те, що немає відповідного перекриття дороги, а отже їм заважають працювати «вдячні» гадячани – вони просто ігнорують знаки і нахабно продовжують рухатися дорогою. Голова РДА та його заступники висловлювали недовіру дорожникам, мовляв неякісно ведуть ремонтні роботи. Активісти знову ж намагалися зрозуміти, чому так дорого коштує об’їзна. Словом, якесь замкнене коло. Але ж попри розмови, тяганину та вияснення стосунків дорогу робити потрібно.

На вічне питання «Чому так дорого?» відповів проектувальник «Полтавакомундорпроект» Микола Момот. Він же й пояснив, як виглядатиме об’їзна після капремонту.

«Ми працювали над проектом ще в 2012 році. Тоді дорога мала набагато кращий вигляд, ніж сьогодні. У 2013 році не було реалізовано цей об’єкт. Об’їзна експлуатувалася цілий рік, покриття руйнувалося, об’єми робіт зросли. У цьому році Гадяцька міська рада нам поставила завдання зробити корегування під 1 мільйон гривень, бо більше коштів, на жаль, не буде. Ми зробили проект на 290 метрів. Це зовсім не великі кошти в дорожньому будівництві.

Планували відремонтувати щебеневу основу великих ям, зверху засипати мінеральною сумішшю, ущільнити, накласти вирівнюючий шар із крупнозернистої асфальтно-бетонної суміші, а потім – чистий суцільний шар товщиною 5 см.

Але ж відповідні служби повинні слідкувати, щоб по цій дорозі не їздили 60-тонні ваговики. Як хочете, так і вирішуєте це питання. Ставте контрольний ваговий комплекс.

Якщо сюди пропустити колону танків, то вона взагалі зруйнує покриття. Дорога не розрахована на таку інтенсивність руху і вантажопідйомність. Нове будівництво буде коштувати в 5 разів дорожче, ніж нинішній капітальний ремонт. А він передбачає збереження існуючих конструктивних елементів».

Легко погодитися зі спеціалістом, а от чи реально нашій владі реалізувати ці задуми? Видати розпорядження про заборону руху вантажного транспорту, установити контрольний пункт…

Та й об’їзній по вул. Тельмана давно вже не місце. От тільки інша – по вул. 10-річчя Конституції – ще не готова до експлуатації. Та й, здається, найближчим часом про неї мова взагалі не йтиме.

– На об’їзну дорогу по вул. 10-річчя Конституції пустити ваговий транспорт не можна – вона не відповідає дорожнім стандартам. У минулому році був виділений мільйон із обласного бюджету, але кошти не надійшли. У цьому році 708 тисяч обіцяли, і ми планували 300 тисяч з міського бюджету виділити, але на цей час не надійшло жодної копійки. Було б дуже правильно, якщо в першу чергу зробити ту дорогу і пустити важковаговий транспорт. А по Тельмана була б внутрішня дорога, – говорить перший заступник міського голови Володимир Нестеренко.

Та знову ж виходить якийсь абсурд: відремонтують дорогу по вул. Тельмана, дадуть на неї 3 роки гарантії. Але ж, якщо вона й надалі зберігатиме статус об’їзної, не мине й року, а точніше вже навесні «закатаний» в асфальт мільйон просто «розтане».

Тож надія тільки на міську та районну владу. І на їхнє спільне вирішення цих проблем.

Олена Козаченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...