Захворювання слизової оболонки рота

Поділитися новиною

Слово лікарю

Захворювання пародонта – це запальний процес ясен, який при прогресуванні може вразити і зруйнувати кісткову тканину, що оточує та підтримує зуби. Основною причиною ураження ясен є зубний наліт у вигляді міцно прикріпленої до зуба безбарвної плівки.

Якщо зубний наліт не видаляється щодня шляхом регулярного чищення зубів зубною щіткою і зубною ниткою, він може накопичуватися на поверхні емалі зубів та ясен, призводячи до ураження м’яких ясенних тканин, а також кісткової тканини, що утримує зуби. У результаті такого захворювання зуби починають хитатися, випадати самостійно або підлягають видаленню стоматологом.

Розрізняють три стадії захворювання пародонта.

Гінгівіт: найбільш рання стадія пародонтиту – запалення ясен через скупчення над- і під’ясенного зубного нальоту. Якщо не видаляти зубний наліт щодня під час чищення зубів зубною щіткою і зубною ниткою, у ротовій порожнині утворюються токсичні продукти розпаду, що подразнюють ясенну тканину, призводячи до появи гінгівіту. При цьому ви, можливо, помітите незначну кровоточивість ясен під час чищення зубів щіткою або зубною ниткою. На цій ранній стадії пародонтиту ушкодження тканин с оборотними, тому що кісткова і сполучна тканини, що підтримують зуби, ще не уражені.

Пародонтит: на цій стадії захворювання ушкодження кісткової тканини і зв’язок, що утримують зуби на місці, стають необоротними. Можуть почати утворюватися пародонтальні кишені під ясенним краєм, у яких накопичуються залишки їжі та зубний наліт. Вчасно початий курс лікування у стоматолога і покрашення догляду за ротовою порожниною в домашніх умовах допомагають запобігти подальшому прогресуванню захворювання.

Важкий хронічний пародонтит: у важкій стадії захворювання зв’язки та кісткові тканини, що підтримують зуби, практично повністю зруйновані, що призводить до розхитування зубів, їхнього зсуву і випадання. Це може призвести до порушення прикусу, і у випадку, якщо інтенсивні методи лікування не дадуть належного результату, знадобиться видалення зубів.

Як проявляється пародонтит?

Захворювання пародонта можуть виникати у будь-якому віці, але найчастіше зустрічаються у дорослих. При виявленні на ранніх стадіях пародонтит є оборотним, тому терміново зверніться до стоматолога, якщо Ви помітите наступні симптоми:

  • почервоніння, набряк або хворобливість ясен;
  • кровоточивість ясен під час чищення зубів зубною чіткою або зубною ниткою;
  • візуальне подовження зубів (через опущення ясен);
  • утворення пародонтальної в результаті того, що ясна опустилися або відстають від зубів;
  • зміна прикусу зубів;           
  • гнійні утворення між зубами і яснами;
  • постійний неприємний запах або поганий присмак у роті.

Як лікувати пародонтит?

  • На ранніх стадіях розвитку пародонтит можна призупинити, а потім і повністю відновити здорову функцію ясен при дотриманні правил гігієни ротової порожнини – регулярного чищення зубів зубною щіткою і ниткою. Регулярне дотримання правил гігієни ротової порожнини перешкоджає утворенню зубного каменю.
  • Якщо мінералізація зубного каменю вже відбулася, видалити його може тільки стоматолог або гігієніст. Під час чищення зубів професійним способом стоматолог або гігієніст використовує спеціальні інструменти для зняття зубного каменю з поверхні зуба вище і нижче лінії ясен. Якщо захворювання перейшло у важку стадію, може знадобитися процедура «вирівнювання» поверхонь коренів зубів. «Вирівнювання» дозволяє згладити нерівності коренів зубів, тим самим сповільнюючи процес відкладення зубного нальоту в цій області.

Регулярні консультації та огляди у стоматолога допоможуть запобігти прогресуванню ранньої стадії пародонтиту і переходу у більш серйозне захворювання. При важчій формі захворювання необхідно пройти курс лікування у стоматолога.

Підготував Ю. Величко, лікар-стоматолог

LIVE OFFLINE
track image
Loading...