Фотосесія позбавляє комплексів, або перша фотошкола у Гадячі

Надя Василенко.

Надя Василенко.

Поділитися новиною

Надя Василенко.Зробити з нічого щось, зловити в пустій кімнаті кадр, намалювати образ, натиснувши на кнопку фотоапарата, – це те, до чого прагне кожен, хто тримає його в руках. Але чи у всіх це виходить так, як…. у Наді Василенко та Маші Дерев’янко? Їхні знімки в соцмережах переглядають сотні людей. Хто, відкривши рота, не стримує захоплення, а хто, підперши голову, подумки задає питання: «Ну як так гарно можна?»

Та відповідь проста: фотографія – це мистецтво, але ж бути митцем дано не кожному. А от познайомившись із дівчатами ближче, я зрозуміла: вони навіть світ сприймають по-своєму – через об’єктив фотокамери.

Обоє почали знайомство з фотографією, ще тримаючи в руках «мильничку». Маша згадує, як любили знімати батьки: «В альбомі багато класних фото з дитинства».

Запам’ятався і Наді час, коли вперше виникла думка стати фотографом.

«У 11 класі робили випускні альбоми. Приходив фотограф, я спостерігала за ним, як він працює. Потім порівнювала, чи сподобався мені результат. І розуміла, що можна набагато краще».

За плечима у дівчат школа фотографії. Кожна винесла з неї своє. Але обоє запевняють, що перш за все важлива самоосвіта.

«Нас вчили сприймати фотографію, аналізувати її. Запам’ятався девіз школи: «Фотографируй с чувством, опирайся на знания», – продовжує Надя.

Дівчата обидві корінні гадячанки. Маша навчається на першому курсі Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. Надя народилася в Гадячі, але згодом виїхала на Харківщину, здобула спеціальність дизайнера-поліграфіста в ХНЕУ. На запитання «Як вас звела доля?» реагують посмішками. Лише потім відповідають: «Наші хлопці дружать…»

Продовжуємо розмову. Цікавлюся, чи були фотозйомки, які запам’яталися найбільше.

«Так! Ми знаємо, про яку розповісти», – підхоплюються Маша та Надя.

Як виявилося, фотосесія пов’язана саме зі знайомством дівчат.

Маша Дерев’янко в образі Покахонтес.«Ще рік тому ми були майже незнайомі. Ми із Сашею (хлопець Наді – авт.) прийшли до Маші на день народження з коробкою «Рафаелло». А я саме мріяла втілити образ Покахонтес (героїня мультфільму – авт.). Тоді, коли познайомилася з Машею, дивлюся на неї і кажу: «Ти моя Покахонтес». Запропонувала їй втілити цей образ. Ми купили сукню в секонд-хенді, перешили спідницю, пришили бахрому. Працювала ціла команда над зйомкою. Це було так круто! І результатом ми задоволені. Плануємо зробити римейк цього образу. Хочу бачити його більш динамічним», – згадує Надя.

Дівчата розповідають про те, що найбільше подобається фотографувати. І Маша, і Надя одноголосно говорять: «Усе, що пов’язано з людьми». А це і дитяча зйомка, і сімейна. Особливо  персональна, бо можна розкрити людину через якийсь образ.

«До речі,  фотозйомка позбавляє від комплексів. Кожна дівчина, яка фотографується, говорить, що в неї щось не так. І ми починаємо розповідати, які вони гарні. Це їх заспокоює», – говорять дівчата.

Творчі Маша Дерев’янко та Надя Василенко внесли різноманіття в життя рідного міста. Вони започаткували фотошколу «KOLIBRI», і вже з 29 липня почали діяти курси фотографії  для усіх бажаючих. Чотири тижні дівчата будуть ділитися своїми вміннями та навиками, а також невичерпною енергією. Самі ж сподіваються отримати задоволення від того, що можуть передати знання і вміння. Нехай дівчатам щастить у їхніх починання! Можливо, їм так сподобається, що місто чекатиме ще нових і нових фотопроектів. А, як зізналися Маша і Надя, планів у них ще ой як багато.

Маша займається фотографією 4 роки, Надя – з 2008 року.

Олена Козаченко

Фото надані Машею та Надею

LIVE OFFLINE
track image
Loading...