«Війна пам’ятників»

«Війна пам’ятників»

«Війна пам’ятників»

Поділитися новиною

«Війна пам’ятників»«Скільки вже можна? Пам’ятник на пам’ятнику! Тільки за цей рік три поставили. Виходить, що на одну людину чотири «камені»», — нарікає чоловік середнього віку, згадавши про публікацію, в якій було озвучено думку щодо створення пам’ятника Небесній сотні.

 «Слава Богу, у нашому місті та районі ніхто не загинув на Майдані. То я думаю, що ставити його не потрібно. Тим більше у тому «скверику» в мікрорайоні Сарського – хай ростуть ялинки.

Я вважаю, що й місце невдале. Краще було б  щось придумати замість колишнього пам’ятника вождю. Наприклад, фонтан із табличкою чи написом у пам’ять про Небесну сотню. Або щось схоже на харківську «дзеркальну струю» із обладнаними альтанкою та фонтаном.  І людям буде користь, і про Майдан згадка. Чи знову поставлять камінь якийсь, навіщо він?» – говорить один із відвідувачів редакції Павло Михайлович.

У Гадячі ми нарахували більше 10 пам’ятників і пам’ятних знаків, з них половина – у міському парку. Що ж, пам’ять є пам’ять. Така думка більшості. Хоча один таки знесли – і то під хвилю всеукраїнського ленінопаду. Та й упоралися з ним швидко, а от з підніжжям довелося помучитися ще з місяць. І все ж зусиллями «людей від новопризначеного голови РДА О. Матюшенка» бетонну тумбу розвалили. Пішли по місту чутки, що роботи по знесенню тумби фінансувала міська рада, кошти в сумі 70 тис. грн. перерахували на особистий рахунок Олексія Матюшенка. Повідомляємо: роботи фінансувались і проводились за гроші небайдужих громадян. Злі язики нехай помовчать, люблять у нас люди критикувати, але щоб самим щось зробити для рідного міста, то вже нехай «дядя».

***

А ось у роботі кандидата історичних наук Ігоря Симоненка «Меморіальний простір України: кризовий стан та шляхи оздоровлення» кількість пам’ятників на території нашої держави проаналізовано у цифрах. Так, станом на 2008 рік в Україні налічувалося близько 4452 пам’ятників і пам’ятних знаків на вшанування жертв Голодомору. І вже тоді планувалося встановити ще близько 300 монументів.

Щодо персоніфікованих пам’ятників, то найбільше споруджених нових монументів Т. Шевченку перевищує 200 штук.

За часів незалежності постало 17 пам’ятників  С. Бандері, 9 – М. Грушевському, 5 – В. Чорноволу, 2 – Р. Шухевичу, по 2 – Данилу Галицькому, П. Сагайдачному, І. Мазепі, Н. Махнові.

Більш ніж 5 тис. монументів і пам’ятних знаків (переважно у вигляді хреста або каменя).

Зміни у меморіальному просторі України вніс процес очищення країни від пам’яток тоталітаризму.

Наприкінці 1980-х років на території України нараховувалося 5015 пам’ятників Леніну. Станом на 2000 р. кількість «іллічів» скоротилася приблизно вдвічі.

Олена Козаченко

Фото Оксани Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...