Перебування на сонці: недоліки та переваги

Ветерани війни – чиїсь батьки, діди, прадіди. Їхня юність, обпалена війною, – просто кривавий спогад життя. Хто б міг подумати, що сива старість знову принесе їм скорботні дні тривоги в передчутті війни. І з кожним роком рідіють ряди ветеранів – тих, перед ким схиляються мільйони українців, дякуючи за блакить мирного неба над головами.

Ветерани війни – чиїсь батьки, діди, прадіди. Їхня юність, обпалена війною, – просто кривавий спогад життя. Хто б міг подумати, що сива старість знову принесе їм скорботні дні тривоги в передчутті війни. І з кожним роком рідіють ряди ветеранів – тих, перед ким схиляються мільйони українців, дякуючи за блакить мирного неба над головами.

Поділитися новиною

Перебування на сонці: недоліки та переваги Сонце – це велике благо, необхідне для підтримки життя. Однак користуватися цим благом треба обережно, оскільки ультрафіолетові промені є шкідливими для шкіри. Для того, щоб не піддавати себе небезпеці й насолоджуватися сонцем, особливо важливо використовувати засоби з високим фактором захисту.

Симптоми

Скільки потрібно сонця?

Сонце – джерело життя. У невеликих дозах сонячні ванни є дуже корисними. Сонце – відмінні ліки від деяких форм сезонної депресії. Синтез вітаміну D, який є незамінним для поповнення кальцію в кістках. Користуйтеся цими благами. Кожного дня проводьте на сонці 15 хвилин. Проте у великих дозах сонце може бути дуже небезпечним і спричинити появу наступних проблем: сонячні опіки, також відомі як еритема; фотодерматоз у вигляді літнього сонячного дерматиту (від нього страждає 10% дорослого населення) і акне, а також рідкісні види фотодерматозу, наприклад, червоний вовчак та фотоіндукована кропив’янка; порушення пігментації, такі як пігментні плями, меланодермія («маска вагітності») або віті ліго; фотоімуносупресія (herpes labialis); фоточутливість. Небажані ефекти також можуть бути довгостроковими. Передчасне старіння шкіри, яке виражається появою пігментних плям, жовтуватого кольору шкіри, глибоких зморшок, втратою шкірою пружності та еластичності. Фотокарциногенез (рак шкіри).

Причини

Ультрафіолетові промені: провокуючий фактор.

Шкідливий вплив сонця на шкіру пов’язаний, у першу чергу, з ультрафіолетовим промінням В, яке стимулює засмагу, але також є основною причиною сонячних опіків. Промені типу А ще підступніші, оскільки не завдають болю, але глибоко проникають у шкіру. Вони прискорюють старіння шкіри й можуть викликати нетерпимість до світла, відому як алергія шкіри та порушення пігментації (гіперпігментація, меланома). UVA- і UVB-промені також призводять до порушень у клітинах і ушкоджують ДНК. Ця невидима шкода може проявлятися в довгостроковій перспективі у вигляді раку шкіри.

Догляд

Захист є найважливішим.

Є кілька правил перебування на сонці. Шукайте тінисті місця й уникайте перебування на сонці під час його пікової активності. Не залишайте дітей на сонці. Носіть самі та надягайте на дітей головні убори, сонцезахисні окуляри і футболки. Виберіть необхідний рівень захисту для вашої шкіри. Наносьте крем від сонця в достатній кількості безпосередньо перед виходом на сонце. Застосовуйте крем повторно з короткими проміжками та у великих кількостях, особливо після плавання, рясного потовиділення або обтирання рушником. Також важливо знати: деякі види їжі допомагають поліпшити захист від сонця. Ряд природних речовин, таких як каротеноїди, вітамін С, який міститься в овочах і фруктах, а також вітамін Е, сприяють захисту від сонця. Але вони жодним чином не замінюють якісні сонцезахисні засоби. За додатковою інформацією звертайтеся до дерматолога.

Сонячний дерматит

Висип від перебування на сонці часто називають алергією на сонце. Вона з’являється в сонячні дні та має вигляд червоних цяток. Така алергія зустрічається майже в 10% дорослих. Ці пацієнти часто звертаються до дерматолога.

Хто найчастіше скаржиться на сонячну алергію?

Найчастіше це жінки у віці від 15 до 35 років.

Проте вони звертаються до лікаря не тільки влітку, як можна було б припустити. Лижна прогулянка взимку або кілька годин на відкритій терасі кафе навесні можуть викликати появу маленьких червоних цяток, часто трохи опуклих. Ці малопривабливі цятки можуть також з’являтися на шиї, передпліччі й ногах. Якщо вплив сонця продовжується, шкіра поступово до нього звикає, і ці ознаки зникають.

Як можна запобігти появі сонячної алергії влітку?

Така алергія починається раптово, без будь-яких ініціюючих факторів, крім впливу сонячних променів.

Якщо алергія на сонце з’явилася, то вона буде проявлятися систематично при дії сонячних променів. Тому я рекомендую своїм пацієнтам, особливо тим, у кого шкіра є чутливою, використовувати ефективний засіб для захисту від впливу UVA– і UVB-променів.

Чи існують ліки, які можуть запобігти алергії на сонце?

Рекомендують використовувати харчові добавки, що містять бета-каротин, селен і пробіотики.

Їх слід вживати за місяць до початку активного перебування на сонці, а також під час перебування. Щоб уникнути загострення алергії, призначають синтетичні протималярійні препарати, які слід приймати за 10 днів до передбачуваного активного перебування на сонці. Рідше використовують фототерапію, яка полягає в опромінюванні ультрафіолетом перед перебуванням на сонці. Намагаються не допускати комплексного впливу на пацієнтів ультрафіолетових променів.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...