«А де наші камери? Знімаємо!»

Поділитися новиною

Середа, 7 травня, 8:00 ранку. Телефон редакції зранку «розривається», мабуть, кожен житель Книшівки вважав за потрібне повідомити гарячу новину: у Книшівці селяни організували акцію протесту проти газовозів та ваговиків. Представники редакції миттю вирушили на місце події. Доїхати, як виявилось, стало завданням не з легких – їхали приблизно 40 хвилин. Дорога геть розбита.

9:00, село Книшівка. Ще здалеку виднілась колона автомобілів. Стояли усі без винятку: фури, газовози, автобуси з «вахтою». Далі за ними  видніється споруджена «барикада» – два трактори і живий щит із мешканців села. Кажуть, що стоять з 7 ранку. Пропускають лише легкові авто. «Наша акція – безстрокова, – викрикують з натовпу, – будемо стояти і вдень і вночі. Ми дихаємо газом, хворіємо. Будинки наші тріскаються по швах, шибки вилітають, підвали сиплються, люстри падають зі стель. Телевізор не можемо подивитись, від вібрації не показує. Хто ж нам це все відремонтує?» Люди розповідають, що автомобіль швидкої допомоги їде дуже довго, а таксисти взагалі їхати не хочуть. Невдоволені селяни говорять, що попереднє керівництво району колись обіцяло допомогти з дорогами, ось і тих керівників уже змінили, і про дороги забули.

9:10. Першим до протестувальників прибув Зеновій Михайлович Шморгун (начальник Тимофіївського промислу). На вигляд простий чоловік, приїхав на «Ниві». Запевнив людей у тому, що він також зацікавлений у ремонті дороги. Розповів, що у минулому році підприємством було виділено гроші на бітум, яким мали б полагодити дороги (у № 2 тижневика «Базар Медіа в Україні» була опублікована стаття «Дороги будуть?!» у якій тодішній голова РДА Володимир Беседа повідомляв: «…За рахунок підприємства ГПУ «Полтавагазвидобування» зроблено резерв бітуму в кількості 50 тонн, на суму 320 тис. грн.»). Чому цей матеріал досі невикористаний, невідомо.

«Наша основна задача – це видобуток нафти. Ремонтом дороги ми займатись не можемо. Зі своєї сторони ми посприяли виділенням матеріалів для ремонту дороги. Далі будемо боротися, щоб цей ремонт провели. Я сьогодні розмовляв із керівництвом, вони обіцяють звернутись до Облавтодору з конкретним питанням по ремонту цієї дороги. Єдине моє прохання – пропустіть наших людей на роботу, там іде безперервний процес, нічну зміну потрібно поміняти», – сказав Зиновій Шморгун. Також додав, що для вирішення цієї проблеми потрібно дочекатись керівника району. Жителі навідріз відмовились виконувати прохання. Вирішили чекати голову РДА, який нібито вже в дорозі.

На підтримку Зеновія Шморгуна засновник і видавець нашої газети депутат міської ради Олександр Товстий звернувся до селян із проханням пропустити автобуси з людьми на роботу. Сказав, що його також хвилює це питання, бо він часто їздить цією дорогою. Також порадив, яким чином можна вирішити питання.

Жителі прислухались до порад і пропустили автобуси з «вахтою». Вдячні працівники, у свою чергу, обіцяли підтримати селян.

9:45. Нарешті невідомою іномаркою на місце події прибув голова РДА Олексій Матюшенко. Його поява була схожа на приїзд групи, яка знімає фільм, – відразу почали скликати людей з відеокамерами. Представившись, голова адміністрації сказав, що приїхав на підтримку громади. Олексій Володимирович пообіцяв людям зняти відеоролик про їх проблему. Далі попросив селян висунути свої вимоги.

«А де наші камери? Знімаємо? Скільки ви сплатили на розвиток села соціальної угоди?» – відразу засипав питаннями Зеновія Шморгуна голова РДА.

Зеновій Михайлович відповів, що у минулому році ГПУ «Полтавагазвидобування» були виділені матеріали конкретно на цю дорогу.

«Ви – єдина компанія, яка нам платить податки, працюючи на території району. Ренти за користування корисними копалинами ви сплатили 400 млн., – продовжив Олексій Матюшенко. – За минулий рік вами сплачено 5,5 млн. ПДФО. За 2014 рік – 115 млн. ренти і 2 млн. грн. ПДФО. 50% податків йде на обласний бюджет, 25% в районний і 25% на Плішивецьку сільську раду. Чому ви не хочете заключати соціальні угоди?»

Керівнику Тимофіївського родовища не давали і слова вставити. Зеновій Михайлович зауважив, що підписання соціальних угод не входить у його безпосередні обов’язки, і цим питанням займається його керівництво.

Ця словесна перепалка могла тривати довго – Зеновій Шморгун вимагав відповіді, чому не використали матеріали, а Олексій Матюшенко – чому не заключили соціальні угоди. Допоки не вмішались книшівчани. Тоді ж обрали старшого громади – Володимира Терещенка. Він представлятиме інтереси мешканців, оформить звернення та підтримуватиме зв’язок із районною владою.

Не вислуханими залишились лише водії тих самих газовозів, які стояли ще з ранку. Чоловіки просили їх пропустити, бо «…ми просто наймані робітники, виконуємо свою роботу». Але протестуючі лишились невблаганними. Вирішили стояти, поки ситуація хоч трохи не проясниться.

18:00. Пікетувальники повністю розблокували дорогу. Той день видався переможним для жителів села – Гадяцька РДА отримала лист, яким керівництво ГПУ «Полтавагазвидобування» гарантувало до 16 травня підписати соціальну угоду на 400 тис. грн. для ремонту дороги у Книшівці. Люди, у свою чергу, пообіцяли контролювати цю справу. Але у разі недотримання угоди селяни знову заблокують дорогу.

Перший крок зроблено. Залишається лише здогадуватись, куди поділися матеріали, надані ГПУ на ремонт дороги у минулому році, і чому дорога не була зроблена ще тоді. Сподіваємось, дорога у Книшівці таки буде, і обіцянки керівників не залишаться «байками», як це найчастіше і буває.

Оксана Кириченко


 Соціальні угоди дають можливість підприємствам-орендарям долучатися до добрих справ, а населеним пунктам – проводити благоустрій, вирішувати наболілі проблеми соціально-економічного розвитку, і мають велике позитивне значення як сьогодні, так і на перспективу. Проте, укладати соціальну угоду чи ні – справа добровільна.

4 коментарі до “«А де наші камери? Знімаємо!»

  1. “На підтримку …. депутат міської ради Олександр Товстий звернувся …. пропустити автобуси з людьми на роботу. Сказав, що його також хвилює це питання, бо він часто їздить цією дорогою.” Бред. Еко Тову, як занесло!!!!Цікаво куди він часто їздить, чи бува не коханку свою возить?

  2. Хто про що – вошиве про баню. Навіщо триндіти, Валерій?

  3. Надо уже по новой перекрывать дорогу,языкамы полепалы,а так ничого и не робытся!!!

  4. да,матюха любить свій писок в камери всувать,Леніна теж ,як валяв,наклацався з задоволеним писком на зваленому пам,ятникові-вандал!!!

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...