«Не хотілося, щоб голови райради та райдержадміністрації були як кіт із собакою»

Поділитися новиною

Топ-темою минулого тижня стало бурхливе обговорення останньої сесії районної ради. Зазвичай подібні засідання не надто цікаві і минають дуже швидко, а от у середу депутатів районної ради тримали у РДА майже півдня. Ще б – обрання голови районної ради, як виявилося, справа не легка. І далеко не проста…

А починалося все ось як.

Усі потроху займали свої місця, а в залі розносилися пискливі звуки. Хтось навіть шуткував, мовляв, сирена чи що. Як виявилося, просто зламалася апаратура. Тож гімн України співали акапельно.

Питання, які виносилися на розгляд, вирішили розглянути за скороченою програмою.

Планували заслухати доповіді Олександра Явтушенка – начальника сектору з кадрового забезпечення РВ УМВС України в Полтавській області, Володимира Тетері  – старшого прокурора прокуратури,  Алли Бабенко – начальника фінансового управління райдержадміністрації, а також Віталія Тарасенка – начальника управління соціального захисту населення райдержадміністрації. Але на засіданнях комісій усі ці питання розглядали, тому заслуховувати доповіді не було сенсу.

Щоправда депутат районної ради Анатолій Цимбал вніс пропозицію заслухати звіт начальника міліції про боротьбу зі злочинністю, зауваживши, «що ті цифри, які називають, жахливі».  

Тим часом під стінами райдержадміністрації зібралися люди (переважно чоловіки). У руках деяких — таблички з написами «УТМР» та «Банду геть!». Кажуть, більшість із них були саме з цієї організації. Очевидно вони чекали лише одного – звільнення Олександра Міняйла, але терпець їм скоро увірвався, і вони увійшли в зал. Заяву про звільнення від голови районної ради активісти зустріли оплесками. А потім їх попросили вийти, оскільки наближалася процедура голосування. У залі залишилися тільки депутати районної ради, саме вони і повинні були визначити голову.

Два кандидати на одне крісло

Настав час визначитися з кандидатурами. Кожен із депутатів міг внести свої пропозиції, також мова йшла про самовисунення. Та, перш за все, депутатський корпус звернувся до чинного голови РДА Олексія Матюшенка: кого б він хотів бачити у «своїй команді». На  що той запропонував кандидатуру Володимира Нікітенка. Другого претендента висунув колишній перший заступник голови РДА Григорій Мисюра: «…Треба враховувати і досвід роботи. Я нічого не маю проти Нікітенка, але маю власну думку. Тож пропоную Олександра Лукаша (колишній заступник Володимира Беседи)».

Більше ніхто не виявив бажання боротися за цю посаду.  

«Презентація» претендентів

Як і годиться, обидва депутати розповіли про себе. Першим представив себе Володимир Нікітенко: «…Я розумію, в яких складаних умовах доведеться нам працювати. Сьогодні зруйнована економіка, порожня скарбниця, гривня знецінена. У державі зараз зовнішнього боргу 75 млрд. гривень, у країні сьогодні війна, частина країни анексована. … І економічна ситуація в районі складна.

Я працював на керівних посадах. Планую робити все, щоб територіальна громада була задоволена роботою райради. Одне із основних питань сьогодні – проведення чистих прозорих виборів. Потрібно розбудовувати нашу державу. Звичайно, один у полі не воїн, тому я запрошую керівників – сільських, міських, районних – до співпраці. Думаю, гуртом ми зможемо вийти з цієї критичної ситуації.

Про себе: народився у 1954 році в селі Красна Лука, дитинство минуло в Криму, закінчив там середню школу, відслужив у армії. Закінчив Кримський сільськогосподарський інститут, здобув спеціальність економіст-організатор сільськогосподарського виробництва. Пропрацював на різних ланках, починаючи з обліковця, закінчуючи головою сільськогосподарського підприємства. Працював головним економістом, заступником голови колгоспу, головним економістом РАПО. 17 років працював головою СПОП «Нива».

Жодного питання до депутата не пролунало.  

Наступним вийшов до трибуни Олександр Лукаш: «…Для мене це несподівана пропозиція. Усі розуміють, яка відповідальність, особливо в час такої ситуації в державі. Адміністративна реформа, яку планують проводити в Україні, розширить повноваження в регіоні. Нам потрібно працювати разом із депутатським корпусом, використати економічний потенціал нашого району і разом із депутатами працювати на захисті інтересів громадян територіальної громади.

Народився 1957 року в селі Біленченківка. Закінчив Гадяцьку середню школу № 1. Закінчив Полтавську аграрну академію, спеціальність – інженер-механік. Відслужив у армії. Був вибраний в райком комсомолу на посаду заворгвідділом, з комсомолу пішов служити в армію по набору. Потім був направлений колективом Гадяцького РАПО на службу в міліцію, де прослужив 18 років. Пішов на пенсію. Потім працював у РДА на посаді начальника відділу.

Працював директором Петрівсько-Роменського цегельного заводу. Після цього – начальником управління агропромислового розвитку. Останні півтора року — на посаді голови Гадяцької РДА. Де б я не працював, завжди знаходив спільну мову з керівниками, посадовцями. Думаю, знайдемо спільну мову».

До другого претендента, на диво, виникло чимало запитань.

Зокрема, від Анатолія Цимбала: «Як будете шукати спільну мову з Матюшенком?»  Від Олександра Мигаля прозвучали такі слова: «Ви-то знайдете спільну мову з головою РДА, а от чи знайде з вами Матюшенко… Але це риторичне питання.  Багатьох виборців  турбує реформування органів місцевого самоврядування… І новим проектом передбачено старий принцип обрання голови райради, тобто депутатами. Особисто моя думка, що обирати треба прямим голосуванням громади. То як ви вважаєте?» Олександр Романович підтримав думку колеги. 

Ганна Гречка: «…Підтримували майдан чи антимайдан, чи Вам було все одно?»

На що О. Лукаш відповів: «Я був за те, щоб не пролилася кров. Я не був ні там, ні там».

Від Олександра Глухоти: «Назріває адміністративно-територіальна реформа. Від керівництва району залежить, чи від нашого району щось залишиться, чи він зникне, чи кудись приєднається. Яке бачення у Вас?»

Відповідь: «Звичайно, хотілося,  щоб ми залишилися центром. І будемо робити все можливе».

Обговорення кандидатур

Першим висловити думку вийшов Валерій Мотрич. Доки він ішов до трибуни,  дехто супроводжував його словами: «Ось би Вам, Валерію, зайняти це місце». На що  прозвучала відповідь: «Я не для цього сюди вийшов. У залі відчувається така атмосфера, що багато з депутатів і могли б щось сказати, але по якійсь причині бояться. …Запитували, чи підтримували антимайдан чи майдан, але ж ніхто нікому пальці в двері не ставив.

… Хотів би висловити своє бачення: дуже тяжко буде працювати двом людям, які були по різні сторони барикад. Вибачте, Олександре Романовичу, але здається дуже дивним, що для Вас стало несподіванкою висунення Вашої кандидатури.

Обох би закликав: хто б не переміг, не займатися політичним репресіями…  За основу своєї діяльності беріть чесність. Я скажу відверто, що за 20 років чесної влади я не бачив. А чесністю можна вернути гори. Думаю, що люди, які претендують на місце голови райради, уже пройшли випробування грошима і не будуть грабувати бюджет».

У обговоренні взяв участь і Олег Березенко: «…Владу не любили і ніколи не будуть любити. Її, як жінку, або любиш, або ні, але до іншої все одно тягне. Та давайте, перш за все, будемо людьми. І я хочу від себе особисто подякувати Олександру Васильовичу і Надії Миколаївні за роботу.  Вирішується доля району, і не треба дивитися, як спрацює Нікітенко чи Лукаш із Матюшенком. Мета кожного – щоб наш район був найкращим. … Не хотілося, щоб голови райради та райдержадміністрації були як кіт із собакою».

Таємне голосування та результати

Лічильна комісія швидко впоралася з підрахунками і підбила підсумки. Серед 51 присутнього депутата за Олександра Лукаша віддали голоси 26, за Володимира Нікітенка – 22.

Двоє не підтримали жодного,один бюлетень виявився зіпсованим.

Оскільки, щоб отримати перемогу, потрібно набрати 50% голосів + 1, голова райради не обраний.

Наступну сесію, на якій відбудеться  друга спроба голосування, перенесли на 16 травня. А поки в депутатів є час подумати. Хто знає, можливо, на наступному засіданні з’являться нові кандидатури?

Олена Козаченко.

Фото Оксани Кириченко.


 Петро Пилипенко вийшов із фракції ВО «Батьківщина». Тепер її очолює Ганна Гречка.

10 коментарі до “«Не хотілося, щоб голови райради та райдержадміністрації були як кіт із собакою»

  1. ламать не строить,через одно стадо баранов лишились хорошего руководителя,он без райрады обойдётся,а вот району без него тяжеловато будет

  2. Невже ніхто не розуміє,що Льоха хоче своїх нових людей,бо старі побачать,що він дурак,а нові не поймуть

  3. Лукаш уже со своей партией регионов наделали много,бюджет розворовали,нету ни дорог в Гадяче ни в раёне.Почему не забирают у Беседы джыпа,у Оробья авто,ведь ето все деньги гадячского бюджета!

  4. блок – пости вже кажуть зняли, то самообороні зайнятись нічим. От ім Льоша забаву придумав – обрання нового голови райради. Чим би дитя не тішилось.. Олексію, знайдіть їм роботу на користь району. Хай фури зупиняють, вимагають від нафтовиків ремонт доріг, гроші в бюджет. Хай хочь дороги пообкосять. Хочь якась користь буде, а не під райрадою репетувати.

  5. Шановна Ірино! До чого тут блок-пости і самооборона??? До Вашого відома, багато хто з самооборони має роботу та сім”ї.І питання стоїть не в тому що нічим зайнятись.Я особисто була свідком розмов пенсіонерів про кандидатів на це місце (не у одинокому випадку) і про Олександра Лукаша відгуки були не у гарний бік. Згадувати антимайдан та тітушок.Збирайте громаду,виходьте та обкошуйте дороги,якщо маєте таку активну позицію.Краще б подякували за те що комусь не байдуже,Люди на чергування виходять у такий не спокійний час,замість відпочити вдома.І на яких підставах і правах вони можуть зупиняти фури? Це до ДАЇ. Дивуюся таким як Ви.

  6. Найбільше мистецтво дипломатії полягає в тому, як із ворога зробити друга. Сьогодні Матюшенко не збагачується друзями, він збагачується ворогами. Коли він опанує мистецтво ?

  7. Какие таки в Гадяче идиоты живут. Вам радоватся надо, что регионалов хотят свалить. Мало они горя району принесли? Дайте человеку нормально работать!

  8. [quote name=”Роман”]Какие таки в Гадяче идиоты живут. Вам радоватся надо, что регионалов хотят свалить. Мало они горя району принесли? Дайте человеку нормально работать![/quote]
    А тебе не кажется,что идиот это ты,кто тебе дал право оскорблять людей,чем льоха лучше,если его подмётки оскорбляют людей,научитесь дипломатии

  9. [quote name=”oleg”][quote name=”Роман”]Какие таки в Гадяче идиоты живут. Вам радоватся надо, что регионалов хотят свалить. Мало они горя району принесли? Дайте человеку нормально работать![/quote]
    А тебе не кажется,что идиот это ты,кто тебе дал право оскорблять людей,чем льоха лучше,если его подмётки оскорбляют людей,научитесь дипломатии[/quote]
    Уважаемый Олег, я вообще живу в Киеве. И я не подмётка Алексея Матюшенка, а обычный человек которому не безразлична судьба страны. У меня друзья в Гадяче живут, и я не раз бывал в вашем городе.

  10. ірина володимирівна бував у гадячі-ну й писаки 😀 😀 😀

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...