Небезпечно бути маленьким

КРАДУТЬ головна картинка копия
Поділитися новиною

КРАДУТЬ головна картинка копияДіти – джерело підвищеної відповідальності і, як би це не було дивно, ще й небезпеки.  Вони не можуть за себе вступитися, їх можуть образити, відібрати щось цінне і обдурити. Останнє лякає найбільше, бо діти дуже довірливі і через це можуть постраждати.

Днями у Гадяцькому районі стався надзвичайний випадок – в одному із сіл невідомі намагалися викрасти 6-річну дівчинку. Із неофіційного джерела відомо, що мама дозволила погуляти доньці біля двору, у той час сама поралася на обійсті. Через кілька хвилин почула крик доньки, вискочила за ворота і побачила, як малу тягнуть за руки у автомобіль.

Побачивши матір, зловмисники покинули дитя і поїхали. На жаль, вона була настільки шокована, що не запам’ятала ані моделі машини, ні кольору. Та й до поліції чомусь вона також вирішила не звертатись. Проте того ж дня обдзвонила усіх сусідів і знайомих і розповіла про те, що сталося. Попереджала, щоб були обачнішими і слідкували за своїми дітьми.

Як вдалося дізнатися редакції із неофіційних джерел, це не перший подібний випадок у цьому селі. Кажуть, що кілька місяців тому була спроба викрасти хлопця. Нібито з машини навмисно викинули пляшку із напоєм і попросили дитину подати її. На щастя, хлопець утік, відчувши небезпеку.

Подібних ситуацій безліч. Тому ми вирішили розповісти вам, яка небезпека може чатувати на вашу дитину і як убезпечитись від подібних випадків.    

Викрадення

Рідко, та все ж дітей викрадають. Якщо таке стається, то правоохоронці залучають волонтерів і ЗМІ, щоб надати розголосу викраденню і таким чином задіяти якомога більше людей у пошуку дитини. Такі справи завжди в пріоритеті й на розшук кидають всі можливі й неможливі сили. Інколи з’ясовується, що до зникнення дитини призводять сварки батьків між собою або розлучення. Тобто, як показує практика, більшість повідомлень про викрадення нічого спільного з криміналом не мають. Іноді самі дорослі описують ситуацію так, що зрештою виходить, що дитину «викрали на органи» або що дітей масово викрадають групи людей певної національності. Іноді діти самі придумують або перекручують.

Але іноді викрадення дійсно реальні. До того ж, випадки викрадення дітей почастішали в Україні, і, на жаль, від цього ніхто не застрахований. За офіційними даними, у 2015 р. в Нацполіцію надійшло більше 4,5 тис. повідомлений про зникнення дітей, у 2016 р. таких повідомлень вже було близько 6 тис., а у 2017-му ще більше. Тривожна статистика, кожен день в Україні зникають у середньому 16 дітей.

Наприклад, відносно недавно відбулося два випадки, відомих на всю країну: у Києві маленьку дитину викрали біля дитячого садка (батько залишив візочок на вулиці і пішов забирати другу дитину), а в Одесі хлопчика забрали з дитячого майданчика. В обох випадках діти і викрадачі були знайдені поліцією. В Одесі хлопчик грався на майданчику дорогим мобільним телефоном без нагляду дорослих. На цьому ж майданчику була представниця ромської національності, яка поцупила дитину через телефон.

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба на своїй сторінці в Facebook опублікував інфографіку-пам’ятку для батьків. Рекомендуємо роздрукувати цю пам’ятку і повісити на помітне місце. А також додаємо кілька своїх порад, які допоможуть убезпечити дитину від викрадення:

– поясніть дитині, що з чужим дядьком і тіткою нікуди не можна йти, яким би не був привід;

– придбайте дитині смарт-годинник. Зовні він виглядає, як звичайний годинник, але «начинка» дозволяє замінити дитині телефон: зі смарт-годинника можна писати смс і приймати дзвінки. Батьки також зможуть відстежувати переміщення дитини і навіть віддалено прослуховувати, що з ним відбувається у даний момент.

Педофіли

Ще один привід для переживання батьків – це педофіли.  Сексуальні злочини у країні часто приховують. Їх багато, їх важко розслідувати, важко документувати, проте говорити про них стали частіше.  

Люди з подібними відхиленнями, як правило, перебувають у таких місцях, де багато дітей. Батькам потрібно звертати на це увагу. Людям властиво думати, що саме з їхньою дитиною такого не станеться, але статися це може з ким завгодно. До речі, статистика говорить, що після «закону Савченко» на волю вийшло багато таких «осіб».  Тому потрібно бути уважними до своїх дітей.

Є ситуативні педофіли, а є серійні. Серійні «підсаджують» дитину, маніпулюють. А ситуативні, як правило, ґвалтують, а потім вбивають, щоб жертва нікому не розповіла.

Як правило, педофіли хороші психологи, маніпулятори. Часто вони залякують дітей або шантажують, наприклад: «Якщо ти не будеш продовжувати це зі мною робити, я розповім це усім і покажу, чим ти зі мною займаєшся». Це маніпуляції, які впливають на психіку дитини.

«Групи смерті», «друзі» із соцмереж

Не менш небезпечним для дітей може бути Інтернет. І справа не тільки в «групах смерті»: злочинці швидко адаптуються під сучасні реалії і примудряються втиратися в довіру, «розводити» дітей на гроші. Плюс Інтернет став ще одним інструментом шкільного буллінгу (цькування).

Не так давно була вирахувана така схема: шахраї через Інтернет втираються в довіру до підлітків. Зав’язується листування, шахраї обманом одержують від дитини фото в оголеному вигляді. Після того, як вони отримують такі фото, починається шантаж. Мовляв, якщо на банківську карту не буде відправлена певна сума грошей, фото будуть розіслані всім друзям. У тому злочині, про який йдеться, дівчина не повірила, гроші не відправила, після чого фото були поширені серед друзів і знайомих.

Через Інтернет можуть планувати і пограбування квартири. Наприклад, з’ясувавши під час листування, коли батьки збираються поїхати відпочивати.

Та й педофіли можуть таким чином підбиратися до своїх жертв – втиратися в довіру віртуально, а вже потім запрошувати на реальні зустрічі.

Також соцмережі стали ще одним інструментом шкільного буллінгу (публічного приниження). Цькування – явище далеко не нове, воно було завжди, але зараз виноситься в публічний простір і лише посилює масштаби. Групові бійки дівчаток у школі обговорювали скрізь.

Нікуди не зникли і «групи смерті». Спеціалісти кажуть, що ставити крапку на «Синіх китах» зарано – це загроза для дітей. Правоохоронці регулярно блокують такі пабліки, але вони все одно з’являються.

Рецепти на всі випадки

Усе описане – лише невелика частина усіх небезпек, які можуть чекати на ваших дітей.

Перш за все  радимо батькам встановлювати з дитиною дружні відносини. Дайте дитині зрозуміти, що вона може, не соромлячись, розповісти навіть про якісь непристойні пропозиції, про вимагання грошей, про приниження в школі чи на вулиці. Дитина повинна довіряти комусь із батьків, а дуже часто дітей не чують, тому і виникають різні негативні ситуації з дітьми.

Цікавтеся життям своєї дитини, пильнуйте за тим, із ким вона спілкується на вулиці, в школі і в мережі. Але при цьому не переходьте особистих кордонів, не пригнічуйте особистість, ставайте для своїх дітей близькими друзями, до яких дитина завжди прийде порадитися чи розповісти про халепу. А якщо сталася біда – обов’язково повідомляйте правоохоронців. Про подібні випадки потрібно говорити.

Підготувала Оксана Кириченко 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...