Справжній дорожній бум охопив Гадяцький район.

Поділитися новиною

Котка, правда, немає, то «притоптуємо» навантаженими ЗІЛами

Справжній дорожній бум охопив Гадяцький район. Редакцію засипають новинами про те, як, де і чим підлатують місцеві дороги. І кожна громада працює по-своєму, хто з лопатою і ломом, хто з найманою технікою, одні ремонтують цементом, інші асфальтом…

Так і керівники «Новатор Агро» вирішили перейняти дорожню естафету – узялися за ямковий ремонт у Харківцях.

– Усі задіяні – і комбайнери, і трактористи, і шофери… – розповідає Дмитро Мотрич.

Працюють злагодженою бригадою вже 4-ий день поспіль. Полатали 4 км на відрізку дороги Сари – Рашівка (у народі «липки»).

– У зимовий період ми випиляли посадки, потім грейдером узбіччя прочистили. Тепер дійшли до ямкового ремонту – пішло 60 тонн асфальту-бітуму, – продовжує господар.

Привезли ще 80 тонн. Цей транш будматеріалів пішов на дорожнє покриття в самому селі. Саме на одній із вулиці населеного пункту ми і застали за роботою працівників «Новатор Агро».

– Нам допомогу надає «Автодор». Смолу варимо самі. Котка, правда, немає, то «притоптуємо» навантаженими ЗІЛами. Нічого, удавлюється добре, – розповідає Дмитро Миколайович.

Жителі села дуже задоволені, кажуть, раніше не можна було проїхати. Декілька ділянок заасфальтували повністю – від 20 до 30 метрів. Матеріал для ремонту дороги везли аж за 160 км, із Решетилівки. Кажуть, що використали близько 150 тонн асфальту.

Не тільки ремонтом проїжджої частини тішаться селяни. Задоволені вони і благоустроєм: усюди розчищені ставки та лісосмуги, навіть одинокі верби понад дорогою мають кулеподібну форму.

Коли в’їжджаєш у Круглик, перше, що кидається у вічі, це вибілені новенькі паркани. Їх облаштували недавно для тих, хто не має можливості самостійно встановити, а також біля покинутих хатин.

– Зроблено освітлення по всьому Круглику, у планах ще й Харківці, – хвалиться керівник агропідприємства.

Ще й водою у Круглику люди вже 4-ий рік безкоштовно користуються… Інтернет провели…   Що не кажіть, а хизуватися є чим. Скільки роботи зроблено для сіл, в яких господарює родина Мотричів.

Час жнив позаду, а отже пора господарям видавати паї. У КСП «Зелений Гай» пайовикам, що в селі Харківці, почали видавати пшеницю та ячмінь.

– Далі плануємо гроші, хто бажає, а там буде видно, – говорить бухгалтер Надія Черненко.

У селі понад 200 людей, які довірили свої землі цьому агропідприємству.

– Думаємо, за тиждень справимося. Для стареньких відвозимо під двори, – додав до розмови водій Микола Коренівський.

Олена Козаченко


Незважаючи на 35-градусну спеку…

2 серпня пройшла друга громадська толока (суботник, якщо так зручніше), яка зібрала вже близько сотні жителів села. Хто з мітлою, хто з ломом чи лопатою, вийшли хлопці та чоловіки на ремонт покриття центральної вулиці села від пам’ятника Невідомому солдату до магазину «Веселка». Працювали дружно і злагоджено, із жартами та навіть піснями під гармошку, незважаючи на 35-градусну спеку.

Приємно вражає той факт, що ми ще не розучилися спільно робити великі справи. Тим часом активно проводиться збір добровільних внесків серед жителів села на завершення ремонту цієї вулиці і, можливо, продовження його на прилеглих.

До речі, за прикладом петрівчан силами місцевих громад уже розпочато ремонти покриття в інших селах району та навіть у самому Гадячі.

***

Три суботні толоки, близько 50 тонн бетону, зусилля більше сотні петрівчан знадобилося, щоб здійснити ремонт 3 кілометрів покриття центральної вулиці села та ще й прихопити кілька сотень метрів прилеглих.

Дякуємо всім, хто вніс посильний вклад грошима чи власною працею у спільну справу!

А громада Петрівки-Роменської вже готується до нових ініціатив.

Матеріал використано з Інтернет-ресурсу «Петрівка <а unique village> Роменська»


Краснознаменка не пасе задніх

«Як же замучили ці ями на дорогах! – часто можна почути від жителів нашого села. – Ями не лише об’їхати неможливо, але й обійти». Довго обговорювалося це питання у селі і було вирішено не чекати допомоги ні від кого, а зробити все своїми руками.

Тож у суботу 2 серпня небайдужі жителі села Краснознаменка разом із сільським головою Григорієм  Київським  вийшли на вулицю, щоб зробити ремонт центральної дороги. До роботи було залучено 11 одиниць приватної техніки, зокрема, 6 тракторів, 5 вантажних машин. Майже 70 чоловіків вийшли з лопатами та совками, не зважаючи на 35-градусну спеку і працювали з 9 ранку і до пізньої ночі.

Юлія Тарасенко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...