Готуються до надзвичайних ситуацій – Гадяцька МЦЛ закуповує кровоспинні турнікети

Поділитися новиною

Гадяцька МЦЛ – один із 8 медзакладів області, які готові реагувати на масові госпіталізації пацієнтів. Про це стало відомо з даних Національної служби здоров’я України.

За договором з НСЗУ лікарні мають володіти необхідним запасом медикаментів і можливістю розділення потоків госпіталізованих.
Також до цього списку увійшли: Полтавська обласна лікарня імені Миколи Скліфосовського; Лубенська лікарня інтенсивного лікування; Миргородська лікарня інтенсивного лікування; перша міська лікарня Полтави; Полтавська обласна інфекційна лікарня; Дитяча міська лікарня Полтави; Лікарня інтенсивного лікування «Кременчуцька».
Нагадаємо, Національна служба здоров’я фінансує лікарні Полтавщини, аби ті були готові до надання допомоги в надзвичайних ситуаціях. Персонал спроможний надавати медичну допомогу в разі масових надходжень пацієнтів. Йдеться про випадки надзвичайних ситуацій природного, інфекційного, хімічного, радіаційно-ядерного або внаслідок воєнних дій.
На рік НСЗУ сплачує кожному медзакладу Полтавщини по 12 млн 642 тис. грн. У них пацієнти гарантовано мають отримати наступні послуги в разі надзвичайної ситуації: первинний огляд пацієнтів та визначення їхнього подальшого маршруту; необхідні лабораторні та інструментальні дослідження; надання медичної допомоги постраждалим у надзвичайних ситуаціях, зокрема травми/політравми, ураження хімічного та радіаційного характеру, отруєння, захворювання та стани, та/або інфекційні захворювання, зокрема особливо небезпечні інфекційні хвороби (ОНІХ); своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування; забезпечення медикаментозної терапії та профілактики й лікування болю, хворобливих відчуттів у постраждалих при НС; забезпечення кисневої, респіраторної (неінвазивної та інвазивної) підтримки; цілодобове лікарське та медсестринське спостереження; інтенсивну терапію пацієнтам у випадку виникнення загрозливих для їх життя станів.

Після трагедії, яка сталася 3 вересня у Полтаві (росія завдала ракетного удару по навчальному закладу), медичні заклади Полтавщини активізували превентивну підготовчу роботу. Зокрема, 10 вересня, три медичні заклади оголосили про намір закупити кровоспинні турнікети. Інформація про це з’явилася на сайті відкритих закупівель «Prozorro».
Гребінківський ЦПМСД замовив 20 кровоспинних турнікетів із полікарбонату та металевою застібкою. 13 вересня в результаті тендеру переможцем став ФОП Присяжнюк, запропонувавши ціну 11 400 грн. Наразі очікується остаточне рішення.
Лубенський міський ЦПМСД замовляє 180 турнікетів на загальну суму 124 920 грн. Турнікети мають бути виготовлені з полікарбонату, оснащені металевою застібкою, мати довжину від 80 до 150 см, ширину 2-4 см, липучку та стоп-фіксатор. Доставити їх фірмі переможцю необхідно буде протягом чотирьох днів після отримання заявки, а договір діятиме до кінця 2024 року.
Гадяцька міська центральна лікарня замовляє 100 турнікетів на суму 43 000 грн. Турнікети повинні відповідати стандарту СТО-2 (який регулює конструкцію, міцність, ефективність та безпеку, розроблені за участю Міністерства охорони здоров’я України) або бути його еквівалентом. Згідно технічної специфікації, загальна довжина турнікета має бути не менше 950 мм – не більше 1250 мм; ширина зовнішнього ременю – не менше 38-40 мм; вага не більше 85 г. Початок аукціону – 19 вересня. Строк поставки товарів – до 31.12.2024 року.

Таким чином, вартість турнікетів у державних закупівлях на Полтавщині становить від 430 до 694 грн за одиницю. Для порівняння, американські турнікети CAT Gen7 коштують приблизно 1450-1550 грн за штуку. Водночас турнікет українського виробництва «Січ» коштує 610 грн.

Стосовно готовності лікарні реагувати на масові госпіталізації пацієнтів ми поспілкувались із директором КНП «Гадяцька МЦЛ» Олександром Шаповалом:

«У цьому році наш медзаклад отримав контракт за пакетом «Готовність до надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях», раніше цього не було. Згідно цього є конкретний перелік лікарських засобів, який має бути у резерві.
Окрім цього, при надзвичайній ситуації заклад повинен вивільнити ліжкомісця (виписати пацієнтів, які не у критичному стані) і перейти на роботу в режимі надзвичайної ситуації. Відповідно, має бути забезпечено 30% ліжок (це мінімальна кількість). Але ж, по факту, може бути і більше».


Згідно пакету заклади, які укладають договори за пакетом мають забезпечувати готовність до цілодобового масового прийому пацієнтів під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. У таких лікарнях мають бути, окрім приймального відділення або відділення екстреної медичної допомоги, резервні приміщення, готові до масового надходження постраждалих.
Важливою умовою є достатня кількість медичного персоналу, ліжок у палатах інтенсивної терапії. а також обладнання на кшталт УЗД, електрокардіографа, апарата для штучної вентиляції легенів. Місцевий медзаклад цим вимогам відповідає.
Оксана Кириченко.


До речі, деякі навчальні заклади Полтавської області також почали закуповувати кровоспинні засоби та тренажери для навчання з накладання турнікетів.
Наприклад, 9 вересня Лубенський медичний фаховий коледж придбав 30 медичних турнікетів для навчальних цілей на суму 12 510 грн. А 12 вересня Виконавчий комітет Сенчанської сільської ради включив до закупівлі обладнання для класів безпеки 5 тренажерів для відпрацювання накладання турнікетів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

LIVE OFFLINE
track image
Loading...