Час картоплі

Поділитися новиною

Кажуть, що раніше цей овоч був своєрідною валютою серед українців. Кожна працьовита родина вирощувала так багато картоплі, скільки могла. Картоплю потім міняли на все інше, необхідне для життя. Для цього навіть не потрібно було кудись їхати, бо міняйли самі прямо під двір приїжджали.

Копати картоплю для українців це дійсно ритуал. В цей період значно збільшується кількість людей у селі, бо діти їдуть допомагати батькам.
Якщо глянути ширше, щорічні картопляні пристрасті можна вважати своєрідним кордоном, який розділяє покоління. І, треба визнати, що в кожного своя правда. Молодь вважає, що в нинішній час займатися садінням картоплі ледь не в промислових масштабах є доволі обтяжливим і непотрібним заняттям, потреба в якому зникла після часів скрути і цілорічної наявності бульби в магазинах. У той же час, більш старше покоління не уявляють свого життя без цього, досить тяжкого, процесу. Тому, зазвичай, на вибирання картоплі збирається уся родина.
Картоплю в Україні можна сміливо назвати національним овочем. Щороку обсяги промислового виробництва картоплі сягають понад 20 мільйонів тон, при цьому насправді в Україні традиційно дуже складно рахувати об’єми усієї виробленої картоплі — до 90% вирощують у приватних господарствах для власного споживання, і вона не попадає в жодну статистику. Наразі, українці розпочали або й завершили збір картоплі. Далі – все про урожай, ціни, прогнози.

Посівні площі та виробництво картоплі
За даними довідника «Агробізнес України», обсяги виробництва картоплі у 2021 складали 20,8 млн т., у 2022 – 21,4 млн т, а в 2023 році посівні площі під картоплею скоротилися майже на 12% і склали близько 880 тис. га. Цього року посівні площі зменшились на 12%.
Традиційно «картопляними» регіонами в Україні вважають Житомирську, Вінницьку, Київську та Львівську області — саме тут за рік виробляють у середньому по 1,5-1,9 млн т картоплі.
Українські картоплярі б’ють на сполох – повномасштабне вторгнення, зменшення кількості споживачів, здорожчання всіх складових технологій негативно впливають на рентабельність вирощування картоплі. Якщо така тенденція збережеться, то в наступні декілька років Україна може втратити картоплярство, як важливу сільгоспгалузь та одну з ключових складових продовольчої безпеки країни.

Ранні сорти дали кращу врожайність, ніж пізні
Хоч збір картоплі ще не завершено, все ж загальна тенденція свідчить, що урожай картоплі у 2024 році дійсно менший ніж торік. Посівна картоплі у цьому сезоні була досить складною.
На внутрішньому ринку насіннєва картопля коштувала дорого. З-за кордону не можна було привезти, бо поляки блокували польсько-український кордон навесні. Тому великих об’ємів імпортної насіннєвої картоплі цього року ніхто з виробників не зміг завезти не зміг. Отож, українські фермери садили тим, що було.
Високі температури і повітряна засуха у липні спричинили цілий ряд неочікуваних серйозних проблем: проростання і діткування бульб у ґрунті, деформацію бульб і вторинний ріст, гальмування процесів фотосинтезу рослин, динаміки накопичення врожаю, низьку товарність бульб і недобір потенційного врожаю. Навіть, полив не зміг істотно покращити ситуацію на картопляних полях. Все це має негативний вплив на урожайність і якість бульб картоплі сортів середньої і пізньої груп стиглості.
У той же час, незважаючи, на несприятливі погодні умови, зокрема спеку, ранні сорти картоплі забезпечили високі врожаї хорошої якості. Успішно завершено збирання раннього врожаю сорту Рів’єра (урожайність 45-55 т/га). Звершується збирання сортів Арізона (50-60 т/га), Раномі, Есмі. Ранні сорти картоплі показали свою перевагу, особливо при оптимально-ранніх термінах посадки.
«Загалом про урожай сказати важко. Садили різні сорти, проте вродили не всі.
Враховуючи посушливу погоду, картопля наросла добре. Проте, все ж рекордні врожаї були минулого року. Сьогоднішній урожай можна охарактеризувати так – гріх скаржитись, але бувало і краще.
Добре вродила Пікассо, Гранада, Рів’єра – плоди великі, практично у кожному кущі близько 8 штук, переважно без «хвороб». Белароса цього року чомусь перевелась – 4-5 штук в кущі, а то й всього одна-дві. Вперше садили по рекомендації кумів сорт Сайншайн, але чомусь не вродила. Кажуть, що винна спека…» – розповідає мешканка Гадяцької громади Марина Кучерук.

Ціни вищі за останні 5 сезонів
На ринку картоплі в Україні спостерігається зростання цін, повідомляють аналітики проекту EastFruit. Як і тижнем раніше, цьому сприяє досить обмежена пропозиція цієї продукції на ринку.
Так, наразі основні продажі картоплі відбуваються в межах 13-18 грн/кг., що в середньому на 20% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня. При цьому експерти зазначають, що, попри підвищення цін у даному сегменті, попит на картоплю на українському ринку залишається досить високим.
Чергове підвищення цін на картоплю було зумовлено низкою причин. Насамперед це було пов’язано зі скороченням поставок із господарств, оскільки через посуху в низці регіонів виробники змушені були призупинити збиральні роботи. Крім того, продавці говорили про нечисленну пропозицію продукції високої якості, що також надавало підтримку цінам.
Варто зазначити, що вже сьогодні ціни на картоплю в Україні в середньому на 82% вищі, ніж у серпні 2023 року. Тоді відвантаження цієї продукції відбувалося не дорожче 10 грн/кг. Ба більше, нинішні ціни на один з основних продуктів для українців є найвищими, як мінімум за останні 5 сезонів. При цьому, з огляду на активні темпи збуту картоплі, багато українських фермерів заявляють про свій намір вже наступного тижня здійснити чергові спроби підвищити ціни. Картоплю вирощену у домашніх умовах на Полтавщині продають за різними цінами. Наприклад, посадкове насіння сортів Беллароза, Світанок, Рівєра, Гранада пропонують по 30 гривень за кіло. Ці ж сорти, але більшого розміру, тобто «їстівну», продають від 15 до 22 грн за кіло.

Що в тренді?
Найпопулярнішим серед усіх залишається сорт Беллароза, оскільки він володіє стійкістю, високою врожайністю і чудовим смаком. Також, серед фаворитів сорти, які володіють високою стійкістю до несприятливих умов і завжди приносять врожай. Серед таких відзначають Рів’єру, яка при ранній посадці дає до 10 бульб з кожного куща, а при трохи пізній (на початку червня) — 7 бульб. Схожою врожайністю володіє Арізона, яка дає 8 бульб під кущем.
Сорт Пікассо також користується популярністю серед місцевих господарів, адже може забезпечити 12 бульб під кущем, але їхні розміри менше порівняно з Рів’єрою, що впливає на врожайність, зменшуючи її приблизно наполовину.
До речі, деякі гадячани розповідають, що протягом останніх кількох років намагаються вирощувати нові сорти картоплі. Серед таких – ранній червонобульбовий сорт картоплі нідерландської селекції Коразон (посухостійкий, не схильний до вторинного росту і розтріскування бульб, має високу врожайність, формує 20-26 бульб у кущі, стійкий до захворювань).

Нашої картоплі в Європі немає
Європа почала вирощувати на 30% менше картоплі. Згідно останніх даних, у країнах Євросоюзу зібрано 48,3 млн тонн картоплі. Це є кращим за обсягом показником порівняно з попередніми роками, проте в цілому в країнах Євросоюзу спостерігається спад виробництва картоплі. Найбільше вирощують картоплі в Німеччині, яка є постійним лідером – 11,6 млн тонн, або 24% від загального обсягу ЄС. Значно менше вирощують картоплі у Франції (17,9%) та Нідерландах (13,4%). Проте разом ці три країни щороку вирощують понад 50–55% всього врожаю картоплі в Євросоюзі. Відомо, що країни відмовляються від коренеплоду на користь інших аграрних культур.
Вітчизняні картоплярі могли б представити українську картоплю на європейському ринку, але це питання досі не вирішене. Україна на сьогодні належить до переліку країн, щодо яких діє директива 2006/ 2029/ЄС, що забороняє постачання картоплі до Євросоюзу з країн, продукція в яких не відповідає фітосанітарним нормам ЄС. Зняття бар`єрів для експорту української картоплі до країн ЄС можливе лише за створення відповідних умов виробництва картоплі із забезпеченням контролю наявності карантинних об’єктів: картопляної цистоутворювальної нематоди, бурої бактеріальної гнилі та раку картоплі.
Підготувала Оксана Кириченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...