Чи є втягнуті соски ознакою раку грудей?

Поділитися новиною

Сосок – це невелике утворення, що виступає на поверхні грудей. Він відіграє ключову роль у фізіології жіночого тіла. У нормальному стані має округлу або злегка конічну форму, а його колір може варіюватися від світло-рожевого до темно-коричневого, залежно від пігментації шкіри і гормональних чинників. Сосок оточений ареолою – темним кільцем шкіри, яке також може змінюватися в розмірі та кольорі.

Основна функція соска полягає в забезпеченні процесу грудного вигодовування. Під час годування через сосок виділяється грудне молоко, яке надходить до немовляти. Крім того, сосок є зоною високої чутливості, що містить безліч нервових закінчень, це робить його важливою частиною сенсорної стимуляції.

Важливо зазначити, що стан сосків і ареоли може змінюватися залежно від гормональних коливань, вікових змін або фізіологічних процесів, таких як вагітність і лактація. Здоровий сосок не має виділень (якщо жінка не годує грудьми), виразок або незвичайних змін у текстурі чи кольорі шкіри. Якщо спостерігаються будь-які відхилення, наприклад, виділення, почервоніння або зміни форми, це може бути ознакою патології.

У більшості випадків соски на грудях спрямовані назовні або перебувають практично врівень з іншими тканинами молочної залози. Але іноді соски можуть бути спрямовані всередину, що називається втягнутим соском або інверсією соска.

Соски, що занурені в тканини залози, трапляються досить часто. Згідно зі статистикою, вони спостерігаються у 20% чоловіків і жінок у світі. Але що спричиняє втягнення соска? І чи може це бути ознакою серйозного захворювання, наприклад, раку грудей? Ми поговорили з лікарями онкологами LISOD, щоб отримати відповіді на ці та інші запитання.

Що є причиною інверсії сосків? 

Дослідження показують, що в половині всіх випадків втягнутого соска це пов’язано з вродженими причинами, тобто це особливість, з якою ви народжуєтеся. Таким чином, якщо 20% населення загалом мають втягнуті соски, то 50% цієї популяції (або 10% усього населення) мають їх через вроджені причини.

Простий спосіб визначити, чи є западання сосків вродженим, – це подивитися, чи стосується ця особливість однієї або обох молочних залоз. Близько 90% вроджена інверсія сосків спостерігається з обох боків.

У деяких людей можна помітити набуте втягнення, яке може статися в будь-який час протягом життя. У цього стану є багато можливих причин, серед них:

  • Травма – скажімо, якщо ви різко загальмували під час водіння і ремінь безпеки натягнувся на ваших грудях
  • Годування грудьми.
  • Інфекція – наприклад, мастит, запалення молочної залози.
  • Швидка втрата ваги. Коли жирова тканина відразу за соском втрачається, сосок може втягнутися або опуститися.
  • Старіння – з віком груди втрачають структуру і починають обвисати. Це також може спричинити інверсію соска.

Чи можуть втягнуті соски бути ознакою раку молочної залози?

Так, інверсія сосків може бути ознакою злоякісної пухлини в грудях як у чоловіків, так і у жінок. Ось деякі ознаки того, що зміни соска можуть бути ознакою онкологічного захворювання:

  • Інверсія вражає тільки одну молочну залозу.
  • Ці зміни відбуваються раптово.
  • Цей стан супроводжується одним або кількома з таких супутніх симптомів:
    • ущільнення в грудях;
    • виділення із соска, особливо кров’янисті або жовтуватого відтінку;
    • ямочки на шкірі грудей, що нагадують апельсинову шкірку.

Якщо у вас є будь-які з цих симптомів, негайно зверніться до лікаря. Ви обговорите вашу історію хвороби, щоб з’ясувати, чи була травма або подія, яка могла призвести до втягнення соска. Також лікар проведе фізичний огляд. Під час цього він може відчути на дотик ущільнення і стиснути сосок, щоб побачити, чи є виділення, а також їх колір. Вам також можуть призначити мамографію та УЗД для подальшого обстеження грудей.

Чи пов’язані втягнуті соски з певним типом раку молочної залози?

Так, найчастіше це протокова карцинома. Хвороба Педжета молочної залози – рідкісний тип протокового раку, на частку якого припадає від 1% до 4% випадків раку грудей. Захворювання спочатку з’являється на соску і часто поширюється на ареолу.

Хвороба Педжета локалізується всередині протоки і тому вважається раком грудей на 0 стадії. Сосок є продовженням проток молочної залози. Відбувається наступне: ракові клітини всередині проток наближаються до соска і починають тягнути його, що призводить до його інверсії в тканини грудей. Докладніше про рак соска  https://www.lissod.com.ua/ua/about-cancer/cancer-types/rak-soska/

Чи існують методи лікування втягнутих сосків?

Якщо причиною втягнутих сосків є рак, зверніться до онколога, записатися можна на сайті лікарні https://www.lissod.com.ua/ua/about-cancer/cancer-types/rak-molochnoj-zhelezy/, щоб визначити найкращий курс лікування. Варіанти лікування онкологічних захворювань грудей можуть включати хірургію, хімієтерапію, променеву терапію і таргетну терапію. 

Втягнуті соски класифікуються за шкалою від 1 до 3, де 1 – найменш серйозний ступінь.

  • Ступінь 1 – сосок можна легко витягнути, і він залишиться в такому стані.
  • Ступінь 2 – сосок можна витягнути, але з часом він втягнеться назад.
  • Ступінь 3 – сосок взагалі неможливо витягнути.

Западання сосків, не пов’язане з раком, іноді можна виправити за допомогою пластичної операції.

Ступінь 1 зазвичай не потребує хірургічного втручання. Пластичні хірурги можуть втручатися на ступені 2 і 3. Існують також нехірургічні підходи, як-от вакуумна присоска, яку ви поміщаєте на сосок на кілька годин на день, щоб поступово розтягнути молочні протоки в соску і надати йому більш традиційного вигляду.

Що ще слід знати про втягнуті соски?

Інверсія сосків дуже поширена як у чоловіків, так і у жінок. У більшості випадків це не рак, і у цього є доброякісна причина. Однак важливо звернутися до лікаря, якщо втягнутий тільки один сосок, якщо це відбувається раптово та/або якщо ви спостерігаєте супутні симптоми, такі як ущільнення в грудях або виділення з соска.

Турбота про здоров’я – це важлива частина нашого життя. Регулярні медичні огляди та уважне ставлення до змін у своєму тілі можуть стати ключем до раннього виявлення захворювань та їх успішного лікування. Спостереження за станом грудей, включно з такими ознаками, як втягнуті соски, може допомогти запобігти серйозним проблемам. Важливо пам’ятати, що вчасно звертаючись до лікаря і дотримуючись його рекомендацій, ми робимо крок до довгого і здорового життя. Ваше здоров’я – у ваших руках.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...