Новий спалах COVID та що відомо про штам FLiRT

Поділитися новиною

Новий спалах COVID-19 у світі зафіксували на початку літа, коли нові субваріанти «Омікрону» почали масово поширюватися у США. Тепер мутований коронавірус
почав активніше поширюватися і в Україні.

Так, 5 серпня Міністерство охорони здоров’я повідомило про зростання захворюваності в країні, пов’язане із новим субваріантом COVID, під назвою FLiRT.
Загалом, протягом останніх 4 років, епідеміологи Центру з контролю та профілактики захворювань США, неодноразово фіксували сезонні зростання кількості хворих у різні пори року. Але цього року літній спалах захворюваності був вищим, ніж у 2023- му. ВООЗ також зафіксувала зростання кількості випадків коронавірусної інфекції. Дані системи епідеміологічного нагляду, яка охоплює 84 країни, свідчать про те, що відсоток позитивних тестів зростає саме протягом кількох останніх тижнів.

Що відомо про новий штам
Загалом по країні циркулює 10 штамів вірусу COVID-19. Новий штам коронавірусу, відомий як FLiRT, походить від варіанта Omicron, поширення якого у світі, вперше виявили у грудні 2023 року. Найбільше випадків зафіксували в Австралії.
Через специфічні мутації в білку-шипу, вірус краще зв’язуватися з клітинами та уникає імунної відповіді. Тобто FLiRT швидше вражає ослаблений імунітет, а захворіти можуть навіть раніше вакциновані люди, однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби.
У кожного субваріанта є певні особливості, але загальні симптоми на початку захворюваності такі ж, як і в інших варіантів COVID-19, розповідає заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Зазвичай, це: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, болі в м’язах або тілі, можлива втрата смаку та нюху, а також можуть спостерігатися і шлунково-кишкові симптоми – діарея або нудота, але рідко.

Перша смерть від FLiRT
Нині лікарі в Україні фіксують зростання кількості інфікованих і воно може бути повʼязане саме із новим субваріантом COVID. Загалом, приріст кількості хворих виявили на Київщині, Львівщині, Сумщині, Дніпропетровщині, Одещині та Житомирщині. Цього тижня до списку увійшла й Полтавщина – за період 1-15 серпня виявили 761 хворого, тоді як за весь липень ця цифра була вдвічі меншою – 362.

Також, вже зафіксований перший летальний випадок із підтвердженим субваріантом FliRT в організмі людини. На Івано-Франківщині померла 80-річна жінка, яка хворіла на новий штам. Її інфікування підтвердили лабораторно. Про це у коментарі Суспільному розповів генеральний директор Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Руслан Савчук.
Жінка мала також супутні захворювання – цукровий діабет, ішемічну хворобу серця. Основним діагнозом була коронавірусна хвороба, оскільки вона мала всі симптоми.
Також, ще три випадки субваріанта коронавірусу FLiRT виявили кілька тижнів тому. Два – у Києві та один – в Івано-Франківській області. Захворіли дві жінки та чоловік, віком понад 60 років.
Карантину не буде
За даними МОЗ, в Україні тільки впродовж липня виявили COVID-19 у понад 8 тисяч людей по всій країні. У червні ця цифра була у 4 рази меншою – понад 2 тисячі випадків. З травня по липень було зареєстровано 11 летальних випадків внаслідок COVID-19. Померли 7 жінок і 4 чоловіків. Усі були літніми людьми віком 65+ років та не мали профілактичних щеплень проти COVID-19 протягом ос- танніх 12 місяців.
Та, як заявив Ігор Кузін, по абсолютній кількості пацієнтів це відносно невеликі цифри, які зараз не дають підстав для запровадження обмежувальних заходів.

Ситуація з COVID на Гадяччині
Приріст хворих, які мають симптоми COVID-19, ми помітили й у Гадячі. Бачили навіть черги біля аптек, чого не спостерігали із часів активної фази пандемії. Тож вирішили дізнатися все щодо статистики вірусу у нашому регіоні, та звернулися до керівництва гадяцьких медичних закладів: КНП «Гадяцька МЦЛ» – Олександра Шаповала і КНП «Гадяцький ЦПМСД» – Віри Шаповал.

Щодо даних Гадяцької міської лікарні: за перше півріччя, в інфекційному відділенні було проліковано 11 пацієнтів (1 дитина) із підтвердженим вірусом COVID. А починаючи із 1 липня, статистика дійсно почала зростати – лише за півтора місяці, стаціонарно проліковано 5 осіб. Наразі у відділенні проходять лікування 2 пацієнти.

За інформацією Гадяцького центру первинної медико-санітарної допомоги: за 6 міс 2024 року, сімейними лікарями виявлено 33 випадки ковіду, за липень – 0, за два тижні серпня – 5 випадків. Щеплено 316 осіб вакциною «Pfizer» (Пфайзер) Омікрон. На разі вакцина, що була наявна в закладі – використана. Медзаклад очікує на нову поставку вакцини «Pfizer».

Вакцинуватися можна в пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. Інформацію про найближчий пункт вакцинації можна отримати, зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером 0800602019.

Лікарі також рекомендують регулярно мити руки, уникати скупчення людей, не чіпати обличчя і дотримуватися правил респіраторної гігієни. У разі появи симптомів – звертатися до свого лікаря.

Довідково: в Україні коронавірусна інфекція Covid-19 вперше була діагностована на початку березня 2020 року
в Чернівцях. 13 березня було зафіксовано перший летальний випадок внаслідок коронавірусної інфекції. За останні 4 роки, в Україні налічувалося 5 557 995
осіб, які захворіли, з них померли – 112 418 осіб.

Анжела Замотаєва

LIVE OFFLINE
track image
Loading...