Маємо пам’ятати тисячолітню історію України

Поділитися новиною

День Української Державності був заснований у 2021 році, офіційний документ підписаний на 30-ту річницю Незалежності України.

У 2024-му, святкуватимемо вперше 15 липня. Раніше свято випадало на 28 липня, але з переходом на новоюліанський календар свято було перенесено. День Державності України прив’язаний до Дня
хрещення Київської Русі, який своєю чергою відзначається разом зі святом Рівноапостольного князя Володимира Великого.

День Української Державності має на меті нагадувати про тисячолітню історію державотворення України, витоки якої сягають середньовічної держави Київської Русі. Свято вшановує суверенність та незалежність України, її автентичну культуру та історію. Перші згадки про
Україну як окрему державу датуються 1187 роком.
До 30-х років XIII століття Київська Русь була однією з найбільших і наймогутніших держав Європи. Вона також вважалася одним з найбільших центрів торгівлі
й розвитку, але розпалася та перетворилася на Галицько-Волинське князівство через міжусобиці, свавілля боярства та татаро-монгольське нашестя. В такому вигляді держава існувала до XIV століття.
Приєднання українських земель до Речі Посполитої призвело до численних повстань, що зрештою стало причиною Національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького та зумовили утворення незалежної Української козацької держави.
З того часу українська державність почала набувати ознак демократії, однак приєднання до Московської держави, поділ територій та радянський гніт змусили український народ ще протягом багатьох років боротися за свою ідентичність та незалежність. І лише в 1991 році було проголошено остаточну незалежність, яку доводиться захищати й сьогодні.
Свій головний символ (тризуб) – Україна отримала у спадок від Київської Русі. А Київ – має більш як півтори тисячі років історії. Українські гроші (гривні) також походять з давніх часів Київської Русі. А синьо-жовті кольори нашого прапора беруть початок від Галицько-Волинського князівства.
Україна має також свої міцні військові традиції з часів Козацької держави. А перша українська Конституція, що була укладена Пилипом Орликом 1710 року, вважається першою європейською конституцією у сучасному її розумінні.
Дуже важливо знати й пам’ятати про усі історичні надбання України, особливо зараз, під час загарбницької війни рф проти нашої держави, та інформаційної війни, що
спотворює історію, приховує факти та створює фейки.
Українська історія є унікальною й особливою, так само як і українська культура. Нині ми продовжуємо боротися за українську державність. Українці щодня героїчно захищають свою країну та її майбутнє, щодня докладають зусиль для підтримки Сил Оборони України, допомоги постраждалим від війни. Наша сила у нашій єдності та прагненні жити у вільній і незалежній країні з демократичними цінностями.
Ми маємо пам’ятати кожного захисника та захисницю, що віддали найцінніше – власне життя, захищаючи нас від ворожої навали.

Зі святом, шановні читачі, та бажаємо якнайшвидшої Перемоги! Хай нові сторінки історії української державності будуть про процвітання та добробут України під
мирним небом.

За матеріалами Українського інституту національної пам’яті

LIVE OFFLINE
track image
Loading...