Запитали думку жителів і подалися на грант: в Оржицькій громаді відкрили відділення для реабілітації

Поділитися новиною

«У нас нещодавно був пацієнт після інсульту. Якщо його занесли перший раз на ношах, то звідси він після двох тижнів пішов своїми ногами», — пригадує голова директорка Оржицької лікарні Леся Пономаренко. 

Такий результат — це заслуга і лікарів, і самого пацієнта, і нового відділення для реабілітації. Адже коли людина бачить свої успіхи, то займається активніше, вважає лікарка. І це збільшує шанси на одужання. 

ШоТам розповідає, як завдяки опитуванню вдалося відкрити відділення для реабілітації на Полтавщині.

Шукали можливості, аби зробити реабілітаційне відділення

У лікарні послуги реабілітації хотіли запровадити давно. Леся Пономаренко каже:

«Дуже багато пацієнтів потребують тривалого відновлення. І етапу медикаментозного лікування може не вистачити».

У програмі медичних гарантій від НСЗУ є пакети реабілітаційних послуг, тож директорка з колегами почали вивчати досвід інших закладів та потрібні документи. Каже, шукали можливості, щоб зробити реабілітаційне відділення.

Така нагода трапилася. Працівникам лікарні запропонували долучитися до тренінгів у межах програми «Людський вимір» від Міжнародної організації з міграції (МОМ). Голова Оржицької громади Олена Сидоренко розповідає: на навчанні дізналися, як правильно планувати дослідження та збирати дані, а головне — враховувати думку громадськості. 

Так у липні 2023 року у громаді організували опитування, щоб зрозуміти, яких послуг не вистачає людям. Питали стосовно різних сфер: і освіти, і культури, і охорони здоров’я. На другому місці, після стану доріг, жителі назвали якісні медичні та соціальні послуги. 

Оскільки над більшістю проблем виконавчий комітет селищної ради вже працює, то взялися саме за медичну тему. Громада добре себе показала і під час навчання, і під час опитування, то організатори програми запропонували взяти участь у конкурсі грантів. У громаді вирішили реалізувати ідею реабілітаційного відділення.

Лікарня Оржицької громади. Фото: ШоТам

Тож у грантовій заявці описали, що їм знадобиться для реабілітації. Розповіли, що громада співпрацює з Проєктом USAID «ГОВЕРЛА», з UNICEF тощо. Аби грантодавці впевнилися  громада має досвід роботи з донорами. 

«Коли розпочалося повномасштабне вторгнення, ми як ніхто відчули, як то — бути сам на сам з бідою. І коли поруч став Проєкт USAID «ГОВЕРЛА», ми зрозуміли, що ми не самі», — пригадує Олена Сидоренко.

Як партнерка «ГОВЕРЛИ» Оржицька громада отримала багато підтримки: і генератори, що рятували під час блекаутів, і екскаватор, і офісну техніку та медичне обладнання.

Облаштували колишнє дитяче відділення

Проєкт пройшов відбір та став одним із переможців на Полтавщині — в Оржицькій лікарні отримали ліжка і різні засоби для реабілітації. Олена Сидоренко каже, що спочатку розраховували бюджет на 443 000 гривень. Але цього було недостатньо для старту, адже обладнання треба було розмістити у належних умовах: вирішили відремонтувати старе дитяче відділення — з 2020 року воно не працювало, а у 2022 році туди поселили людей з інвалідністю, що евакуйовувалися зі своїх міст. 

«Коли ремонтні роботи розпочинаються, то хочеться і те, і те замінити — тож все це розтягнулося майже на пів року. Ремонт робили і працівники закладу, і люди, що працюють у комунальних підприємствах громади», — пригадує Леся Пономаренко.

Леся Пономаренко (крайня зліва) та Олена Сидоренко (крайня справа) показують партнерам нове відділення реабілітації в Оржицькій лікарні. Фото: сайт Оржицької громади

Тож проєкт масштабували аж до 2,5 мільйона гривень! А в середині березня 2024 року реабілітаційне відділення відчинило свої двері для тих, хто потребує допомоги.

«Але у нас немає всіх кадрів, які вимагає Національна служба здоров’я України для того, щоб ми змогли законтрактуватися. Наприклад, поки не змогли знайти фізичних терапевтів і ерготерапевтів», — зауважує директорка лікарні. 

Тож у відділення реабілітації на Полтавщині запрошують на роботу, Леся Григорівна каже, брак кадрів — це проблема не лише їхньої лікарні, а сфери загалом. Потреба в ерготерапевтах лише зростатиме.

Тому відділення поки не може приймати пацієнтів на стаціонар, але люди все ж звертаються по допомогу — після інсультів чи травм. Щодня лікар фізично-реабілітаційної медицини приймає близько 10 пацієнтів, також надає свої послуги психолог. 

Новеньке реабілітаційне відділення отримало різноманітні засоби та тренажери. Фото: ШоТам

«Реабілітаційне відділення по ремонту, обладнанню, по доступності — починаючи від санвузлів і до всього іншого — має достойний вигляд і ми провели значну роботу», — каже Леся Пономаренко.

Людям доступні ті ж послуги, що й у місті

Зараз у реабілітаційному відділенні 4 просторі палати — всього на 20 ліжок, а також робочі кабінети фахівців, санітарні кімнати, кухня. Воно розміщене на першому поверсі, тож не треба підніматися сходами, аби потрапити на лікування — це великий плюс.

Адже робота з післяінсультними хворими доволі складна: треба скласти індивідуальний план реабілітації та відстежувати кожен рух на тренажерах — з пацієнтами постійно займається асистент, а рідні мають продовжувати вправи і вдома. Звертаюся до лікарні й військові, директорка каже, що у громаді багато мобілізованих, тому очікують такі звернення і в майбутньому.

Леся Григорівна каже: про розширення теж уже думали, зараз у відділенні бракує апаратів для пасивної реабілітації — вони потрібні для пацієнтів, у яких зовсім відсутні рухи. Лікарка запевняє: шукатимуть гранти та інші можливості, щоб доукомплектувати лікарню.

Фахівці щодня приймають пацієнтів і допомагають їм відновлюватися. Фото: ШоТам

«Навіть попри війну, люди хочуть розуміти, що у нас є майбутнє. Адже наша громада маленька й віддалена. Тож люди тут повинні розуміти, що їх ніхто не покинув, що тут їм доступні ті ж послуги, що і в місті», — вважає Леся Пономаренко.

Найближча кластерна лікарня за 45 кілометрів, дорога до неї не найкраща, та і не всі мають змогу туди потрапити. Тож реабілітація на Полтавщині, в Оржиці — це те, що буде потрібно ще багато років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

LIVE OFFLINE
track image
Loading...