Укриття Гадяцького ліцею ім. Михайла Драгоманова готове

Поділитися новиною

Впродовж останнього року, ми систематично моніторили ситуацію щодо ремонту укриття у Гадяцькому ліцеї No2
ім. Михайла Драгоманова.

На умови в шкільному укритті гадячани активно почали скаржитись починаючи із минулого року.
Нагадаємо, на сесії міської ради, що відбулася у січні у 2024 році, міський голова зазначив, що це єдине укриття, яке було не придатним і не вважалось, навіть, найпростішим. В укритті планували зробити підлогу, провести теплопостачання та встановити санвузли.

Тоді, Володимир Нестеренко, пообіцяв, що усі роботи будуть завершені до вересня 2024-го.
Кошти на ремонт, 1 млн. 162 тис. 964 грн, міська рада виділила лише в середині червня цього року, а тендер на сайті Prozorro оприлюднили 20 червня.

Переможцем стало ПП «Будівельник» із пропозицією 1 млн 41 тис. 589 грн 19 коп. Це був єдиний учасник торгів.
Але чи встигли роботи виконати, та ще й якісно – чесно кажучи, ми мали сумніви, адже запланований ремонт був масштабним, а термін для виконання робіт досить обмеженим – до 31 серпня.

Тож під час засідання чергової сесії, що відбулась 29 серпня, ми запитали у міського голови, чи будуть роботи виконані у зазначений термін.

«Опалення, що підключене до централізованого – вже зробили. Вентиляцію закупили і теж встановили, хоча й були певні складнощі. Поклали плитку на підлозі, адже проектом це дозволено. У приміщенні викопали 45 см ґрунту, щоб зробити гідроізоляцію (пінопласт, керамзитобетон). Але там ще не завершені певні додаткові роботи, та їх можна виконати лише тоді, коли будуть проплачені основні роботи. Та все ж із 2 вересня укриття буде функціонувати» – розповів Володимир Нестеренко.


Вже після початку навчального року, ми вирішили перевірити, чи дійсно укриття запрацювало, як нам і обіцяли, та на якому рівні виконані роботи.

Днями, директор ліцею Наталія Нестеренко показала нам відремонтоване приміщення, яке розраховане на 350 осіб.

Перше, що приємно вразило – свіже повітря. Встановлена вентиляція дійсно працює добре, зовсім не відчувалося неприємного чи затхлого запаху, як це трапилось пів року тому, після ремонту в укритті за адресою Гетьманська 49, що призначалося для дітей Гадяцького ліцею ім. Олени Пчілки.

Також укриття ліцею No2 забезпечене усім необхідним інвентарем, питною водою, додатковими засобами освітлення. В укритті є два окремі санвузли, але там встановлені біотуалети, оскільки провести каналізацію, технічної змоги не було, як пояснила нам директор навчального закладу.


«Взагалі, раніше це був старий тир. Та багато років приміщення слугувало, як складське. Ще перед війною, ми вивезли щонайменше 12 вантажних машин мотлоху. А починаючи із минулої зими, там розпочались ремонтні роботи покрівлі. На ці роботи міська рада виділила близько 800 тисяч гривень у кінці 2023 року, якщо не помиляюсь. Тоді також побудували перегородки для туалетів, придбали інвентар, пісок.
Приблизно із середини липня почались основні роботи. На даний час усі закладені кошти використали. Зробили примусову витяжку, провели опалення від централізованої котельні. Також у нас є генератор, у разі відключень світла. У приміщенні вирівняли підлогу, поклали плитку.
Лавки були закуплені ще у минулому році, але повноцінне навчання в укритті, на жаль, не можливе. Ми хотіли встановити перегородки, відокремити класи, але тоді місця для всіх могло не вистачити. Тому навчання тут не передбачене.
Із не доробленого – у туалеті тимчасово постелили лінолеум, у перспективі планують зробити тверду підлогу, коли міська рада виділить кошти. Можливо, це буде десь у період осінніх чи зимових канікул. Також, міський голова обіцяв, що доріжка до укриття буде заасфальтована, наразі ходимо по дошках. Також, мають зробити додатковий вихід. Але дякуємо, що хоча б основні роботи були завершені до початку навчального року», – розповіла директорка ліцею.

Не дивлячись, на певні «нюанси», які, сподіваємось, будуть дороблені – ремонт, на перший погляд, виконаний якісно, хоча й часу на виконання робіт було не багато.

Анжела Замотаєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

LIVE OFFLINE
track image
Loading...