На тендітних жіночих плечах

Поділитися новиною

Близько 10 років тому родина Товстих, із Гадяча, створила своє фермерське господарство. Його історія розпочалась із захоплення Олександра та Олени сироварінням і мрії – створити екологічно чистий продукт.

Спочатку вивчали рецептуру козячих сирів, технологію та інновації у цій сфері. Згодом, завели поголів’я. Налагодивши виробництво молока, подружжя з часом опанувало сироваріння не гірше французів чи італійців. Так на фермі постала невелика крафт-сироварня під промовистою назвою “Добро”. Вони успішно розвивали улюблену сімейну справу – разом працювали на фермі, разом виготовляли різноманітні види сирів, займалися реалізацією продукції, відвідували фестивалі…

«Мрію, аби Гадяч став схожим на європейські провінційні містечка, які славляться крафтовим виробництвом», – не втомлювався повторювати Олександр Товстий.

Проте, втілити на повну ці амбітні мрії завадило повномасштабне вторгнення ворога, яке кардинально змінило життя кожного із нас. Він із першого дня став на захист Батьківщини. Капітан Олександр Товстий, тоді командир стрілецького взводу другої стрілецької роти військової частини А7312, ніс службу в найгарячіших точках лінії зіткнення. І до сьогодні він продовжує захищати територіальну цілісність та незалежність нашої держави у лавах ЗСУ.
У той же час, справа його життя (а разом із тим і нелегкі фермерські турботи) повністю лягла на тендітні жіночі плечі дружини Олександра – Олени.

«До ковіду ми були на стадії розвитку – розбудовувались, масштабувалися. А потім, коли пандемія трохи стихла, прийшло повномасштабне вторгнення. У той час, коли ми з чоловіком планували розширювати бізнес, нам навпаки довелося скоротити поголів’я, щоб хоч якось вижити і не втратити ферму. Тоді, як до війни ми мали до двохста кіз, навіть більше, ми вимушено повернулися приблизно до ста.
Я залишилася сама, старші сини навчаються, чоловік на війні. Сьогодні мені доводиться виконувати практично усю роботу, і чоловічу також, самій (із помічників маю усього одну працівницю).
Проте, не дивлячись на усі труднощі, жодного разу я навіть не задумувалась над тим, щоб скласти руки. Навпаки, намагаюсь розвиватись і реалізовувати себе у цій справі», – каже Олена Товста, яка за кілька років навчилася вправно поєднувати домашнє господарство та виховання синів із варінням сиру та утриманням ферми.

До речі, днями фермерка Олена приймала відомих гостей – знімальну групу телевізійного каналу «1+1». Вони звернули увагу на фермерське господарство «ДОБРО-КРАФТ» уже давно, адже раніше свою крафтову продукцію родина регулярно представляла на ярмарках у столиці.


Два дні провела Олена разом із телеведучою Нелею Шовкопляс та журналісткою Владою Грубич. Показувала їм своє господарство і розповідала із якими викликами їй довелося зіткнутися – зменшення дійного поголів’я і, відповідно, зменшення сировини, проблеми із продажами через неможливість відвідувати ярмарки (автомобіль, яким перевозили вітрини і холодильники «служить» разом із чоловіком в ЗСУ), зростання вартості енергоресурсів, брак чоловічих рук…

Треба з цим усім давати раду, але Олені, як і більшості українських жінок у такий не простий час, це вдається. Все тому, що жінки в сільськогосподарському бізнесі вирізняються креативністю та кращою адаптивністю. Вони більш відкриті до нового досвіду. Коли чоловіки пішли воювати за країну, бізнеси, розпочаті ними, лягли на плечі жінок. Жінки отримали серйозне завдання – збереження продовольчої безпеки країни.

Тому, із упевненістю можна стверджувати, що майбутнє фермерства, агропромислового виробництва за такими українськими жінками, як фермерка Олена Товста. Роль саме таких жінок надзвичайно важлива для розвитку та захисту нашої країни. Адже поки чоловіки забезпечують нашу свободу та незалежність, жінки залишаються їхнім надійним тилом і долають неабиякі додаткові труднощі: піклуються про дітей, ведуть господарство і тяжко працюють, щоби підтримати свої сім’ї та державу.

Ми глибоко шануємо силу й незламність таких людей. Дякуємо кожному і кожній, хто у скрутну хвилину не покинув країну, а залишився на своїй землі. І під обстрілами та між ракетними ударами продовжує тяжко працювати, розвиватися і підтримувати економічну стійкість нашої України!

Оксана Кириченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...